Bayramda İyi Beslenmenin Püf Noktaları

  • 0
  • 848
Yazı Boyutu:






11 ayın sultanı Ramazan Ayı bitti. Şimdi “Bayram Zamanı”. Ancak 30 günlük ramazan detoksundan normal beslenmeye geçiş yaparken bir anda vücuda yüklenmek tansiyon dengesizliği, halsizlik, baş ağrısı gibi pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarabilir. İyi haber şu ki doğru beslenme hamleleri ile bu sağlık sorunlarından korunabiliriz. İşte dikkat edilmesi gereken kurallar:

İlk kural yavaş yemek

Oruçla birlikte gelen güzel bir temizliğin ardından bayramda bir anda yüksek miktarda şeker tüketmek uyuyan birini sarsarak uyandırmaya benzer. Yüksek miktarda tüketilen şeker, kan şekerinde hızlı dalgalanmalara yol açar. Bu dalgalanmalar hızlı acıkma ve daha fazla tatlı yeme isteği oluşturur. Vücut bozulan dengeyi sağlayabilmek için bir laboratuvar gibi çalışır ve bir dizi biyokimyasal reaksiyon gerçekleştirir. Yavaş yemek yediğimiz zaman bu süreçler daha sağlıklı ve verimli gerçekleşir. Böylece vücut daha kolay dengelenir. Aynı zamanda yavaş yeme ve iyi çiğneme ile hazımsızlığın da önüne geçilmiş olur.

HANGİ TATLI KAÇ DAKİKADA YANAR?
1 Büyük Dilim Baklava= 25 dk yürüyüş*
1 Kase Sütlaç = 40 dk yürüyüş*
İrmik helvası = 45 dakika yürüyüş *

1 Adet Tulumba Tatlısı = 12 dk yürüyüş*

1 Adet Kemalpaşa Tatlısı = 15 dk yürüyüş*

1 Adet Küçük Çikolata(10 gram)= 8 dk yürüyüş*

1 Adet Cam Şeker = 6 dk yürüyüş*

*Yakılan kalori kişiye, yaşına, cinsiyetine göre değişir. Yukarıdaki veriler saatte ortalama 400 kalori yakacak hız ile yürüdüğü varsayılan kişiye göre hesaplanan ortalama değerlerdir.

BAYRAMI KEYİFLİ GEÇİRMEK İÇİN 5 ÖNERİ

1) Bayram sabahına 2 bardak su içerek başlayın. 30 günlük gün içi susuzluğundan sonra bir anda su içmeye başlamakta zorlanırsanız suyunuza limon ve nane eklemeyi deneyin. Hem daha aromalı hem de sindirim destekleyici bir su elde edersiniz.

2) Kahvaltıda mutlaka probiyotik yoğurt bulundurun ve içerisine zencefil çörekotu ekleyin. Böylece ödemden korunmuş olursunuz.

3) Ramazanda kabızlık yaşadıysanız bayramda bu durumdan kurtulmak için kuru erik kullanın. Kuru erik içerdiği difenilizantin adlı madde sayesinde kabızlığınızı kolaylıkla çözecektir. 4)Semizotu ve enginar tüketin. Semizotu içerdiği bitkisel kaynaklı omega3 ve yüksek lif oranı ile gün boyu daha zinde ve tok kalmanızı sağlayacak.

5)Bayram boyunca aşırı çay ve kahve tüketimi mide yanması, reflü gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kahve yerine midenizi rahatlatacak bitki çayları, maden suyu içmeyi deneyebilirsiniz.

Geriye dönüp baktığımız vakit sağlıklı bayram sofralarının etrafında gülümseyerek hatırlayacağınız keyifli bayram anılarınızın olması dileği ile iyi bayramlar diliyorum.

YORUM YAZ
Arşiv