Yoğun sıvı kaybı kalp krizi nedeni

  • 0
  • 899
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip ÇelebiÜniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Ali Gürbüz, aşırı sıcaklarda sıvı alımına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.  İKÇÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar CerrahisiAnabilim Dalı Başkanı ve Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr.Ali Gürbüz, aşırı sıcakların kalp sağlığına etkisini anlattı. 

Havaların ısınması ile birlikte gerek sağlıklı bireylerdedaha çok ise kronik hastalığı olanlarda birçok sağlık problemi ortaya çıktığınıanlatan Prof.Dr. Gürbüz, "Vücut sistemlerinin düzenli çalışabilmesi içinvücut ısısının belirli aralıklarda olması gerekmektedir. Yüksek dış ortamsıcaklığı ile birlikte organizma vücut ısısını belirli aralıklarda tutmak içinçeşitli mekanizmaları devreye sokar. Bu mekanizmaların temeli vücudun ısıkaybetmesini sağlamaktır. Vücut ısı kaybını 3 şekilde gerçekleştirir. Bunlarartan dış ortam ısısı ile birlikte tüm vücudumuzu saran derimizin altındakikılcal damarlarda genişleme ve buna bağlı olarak bu bölgedeki kan akımınınartması, terleme ve solunum yoluyla ısı kaybetmektir" dedi. 

 

RİSK GRUPLARINELERDİR?
Yüksek sıcaklıklarda özellikle bazı gruplar risk altında olduğunu kaydedenGürbüz, şu bilgileri verdi: "Bunlardan bazıları 75 yaşından büyükler,bebek ve çocuklar, kronik hastalığı (yüksek tansiyon, kalp hastalığı, solunumhastalığı, şeker hastalığı veya kan dolaşımı hastalığı) olanlar, aşırışişmanlardır. Özellikle bu risk grubundakilerin çok sıcak havalarda dikkatetmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar kıyafetlerde hafif, ince veaçık renkleri tercih etmek, bol sıvı tüketmek, azar azar ama sık yemek yemek,yağlı ağır ızgara türü yiyeceklerden kaçınmak, hava sıcaklığının çok yüksekolduğu saatlerde dışarıya çıkmamak, klimalı ortamlarda bulunmaya çalışmak,başımızı koruyucu şapka vs kullanmak, vücudun nemini destekleyici koruyucukremler kullanmak, ve ağır efor gerektiren işlerden sakınmak olaraksayılabilir. Eğer bir kalp hastası ya da kronik hastalığı olan bir kişiyukarıda anlatılan basit önlemlere rağmen rahatsızlık duyuyor ise mutlaka birsağlık merkezine başvurarak bir doktor kontrolünden geçmelidir. Hatta bazenhastanede yatarak tedavi almak bile gerekebilir."

 

KAN MİKTARI AZALIYOR
Damarlardaki genişlemeye bağlı olarak kalbe dönen kan miktarı azaldığınıifade eden Prof.Dr.  Gürbüz, "Budurumda, kalp kaslara ve diğer organlara yeterli kan akışını sağlayabilmek içindaha hızlı ve daha güçlü çalışmak zorunda kalır. Bu da özellikle kalphastalarında ciddi problemlere neden olur. Kalp hastaları ile ilgili bir diğerproblemde yoğun sıvı kaybı nedeniyle kan yoğunluğunda artma ve buna bağlıolarak da kalbi besleyen koroner arterlerde kan akımının yavaşlaması ve tamamendurması sonucu meydana gelen kalp krizidir. Aşırı terleme ile sıvı kaybınabağlı olarak da vücudumuz için hayati öneme sahip bazı elektrolitlerdekaybedilir. Bu da başta kalpte ritim problemleri olmak üzere pek çok problemesebep olur" diye konuştu.

 

KULLANILAN BAZIİLAÇLAR OLUMSUZ ETKİLİYOR
Kalp hastalarının kullandığı bazı ilaçlar da vücudun ısı ayarlama sisteminiolumsuz etkilediğine dikkat çeken Gürbüz, "Betabloker dediğimiz ilaçlarkalbi yavaşlatır, kalp hızlanamayınca serinletme sistemi de iyi çalışamaz.İdrar söktürücüler sıvı kaybını arttırır. Tuzsuz diyet rejiminde olanların dasıcağa dayanma eşiği düşer. Sıcağın etkisi devam edip önlemler alınmazsa budurum bir kısır döngü halini alarak vücut sıvısının azalması ısı kaybınızorlaştırır, bunun sonucu vücut ısısı daha da artar" diye konuştu. 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv