Zeytin ve Zeytinyağını ambalaja koydular ihracat ödülünü kaptılar

  • 0
  • 702
Zeytin ve Zeytinyağını ambalaja koydular ihracat ödülünü kaptılar
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin dünya birinciliğini hedeflediği sofralık zeytin ve dünya ikinciliğine göz koyduğu zeytinyağı sektörlerinde katma değerli ürün ihracatını özendirmek isteyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ambalajlı zeytinyağı ve sofralık zeytin ihracatında ilk 5’er firmayı ödüllendirdi.
Ambalajlı zeytinyağı ve sofralık zeytin ihracat şampiyonlarına ödülleri Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin 2014 yılı olağan mali Genel Kurul Toplantısı’nda, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk tarafından verildi.

Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttırmak amacıyla Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve RTÜK işbirliğinde hazırlanan kamu spotuna destek veren kurum ve şirketlere teşekkür plaketlerini ise Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ verdi.

Genel Kurulda konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Türkiye’nin ihracatta büyük hedefleri olduğunu, bu hedeflere ulaşmanın yolunun ihracatı miktar bazında arttırmanın yanında değer olarak da arttırmaktan geçtiğini kaydetti. Renklidağ, “Türkiye’nin ortalama ihraç fiyatı kilogramda 1.6 dolar seviyesinde bunu 3 dolar seviyesine çıkarmamız gerekiyor. Bunun yolu da katma değerli ürün ihracatımızı arttırmaktan geçiyor. Sofralık zeytin ve zeytinyağı ihracatında dökme yerine ambalajlı ürün ihracatımızın artmasını teşvik etmek amacıyla ödül töreni düzenledik” diye konuştu.

Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağını yurtdışında ve yurtiçinde tanıtması amacıyla kurdukları Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin yurtdışında ve yurtiçinde fuarlara katılarak, sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetleri düzenleyerek Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yaptığını hatırlatan Renklidağ şöyle devam etti: “Türkiye’nin katma değerli ürün ihracatı için çalışmalarımızı bundan sonraki süreçte arttırarak devam ettireceğiz. Zeytinyağı üreticisine verilen prim Avrupa Birliği’ndeki üreticiye verilen prim miktarına yaklaştığı noktada rekabetçiliğimiz artacak. Bugün İspanya’da zeytinyağı  8 TL, Türkiye’de 12 TL. Avrupalı üretici kg başına 4 TL prim alırken, Türk üreticisi 70 kuruş alıyor. Bu şartlarda ne üreticimiz, ne de ihracatçımız dünya piyasaları ile rekabet edemez.”

Kamu spotu güçbirliği ile oldu
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin zeytincilik sektöründeki tüm tarafları bir araya getirerek hazırladığı Kamu Spotu’nun televizyonlarda yayınlanmaya başladığına işaret eden EZZİB Başkanı Renklidağ, "Geçmişte sektörümüz oldukça karışıktı, ancak göreve geldiğimizden beri tüm taraflarla karşılıklı konuşarak güzel bir iletişim kurduğumuzu düşünüyorum. Sektörün tüm bileşenleriyle bir araya geldik ve basın üzerinden tartışmalara son verdik. Artık ortak proje yapabilir hale geldik. Kamu spotu bu işbirliğinin en güzel örneği. DİR konusuna gelirsek, bu konuda özellikle sosyal medyada çok tenkit aldık. Söz konusu tenkitlerin hiçbirine cevap vermedik çünkü o günlerde bizim için çok büyük önem arz eden tarımsal ürünlerde ihracat iadelerinde sektörümüz adına yaşanan kaybı telafi etmek için çalışmalarımızı sürdürüyorduk. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye de bu konudaki destekleri için teşekkürlerimi sunarım" dedi.

Kademeli prim istiyoruz
Zeytinyağındaki prim konusundaki görüşlerini de paylaşan Renklidağ şöyle konuştu; "Biliyoruz ki üreticide 100 bin tonun üzerinde yağ var. Bu yağın piyasaya sunulmasında sorumluluk Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nındır. Hala bu yılın primleri açıklanmadı. Önerim kademeli prim sistemi, kademeli prim sistemiyle desinler ki 1 TL prim veriyoruz, ama ilk ay için 1,5 TL, 7. ay için 50 Krş, deyin, böylece arz talep dengesi regüle edilsin. Buna EZZİB olarak yapabileceğimiz tek şey öneride bulunmak.”

Tağşiş Dolandırıcılık Kabul Edilmeli
Sektörün önemli bir konusunun da tağşiş konusu olduğunu dile getiren Renklidağ, "Tağşişin şimdiki cezası 14 bin TL, EZZİB olarak dedik ki tağşiş yapan dolandırıcılık cezasından yargılansın istiyoruz, 15 TL'lik ürün yerine 3 TL'lik ürün vermek doğru değil” diyerek sözlerine son verdi.

Ambalajlı Zeytinyağı İhracatında ödül alan firmalar;

YUDUM GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.

ZER YAĞ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

KOZMOPOLİTAN GIDA SAN.VE TİC. A.Ş.

TİCARET VE SANAYİ KONTUVARI T.A.Ş.

KUCUKBAY YAG VE DETERJAN SANAYI A.S.

 

Ambalajlı sofralık zeytin ihracatında ödül alan firmalar;

ZER YAĞ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

MAROLİ GIDA SANAYİ VE DIŞ TİC.

YENİÇAĞ GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.

GÜNKAR İNŞ.GIDA TEKS.NAKL.İTH.

UGESE TARIM GIDA VE PETROL ÜRÜ

 

Kamu Spotuna destekleri nedeniyle teşekkür plaketi verilenfirmalar;

YUDUM GIDA A.Ş. 

EGE GÖLGESİ SANAYİ ODASI

ANTGIDA   

AKHİSAR TİCARET BORSASI 

İZMİR TİCARETBORSASI   

AYDIN TİCARET ODASI 

S. S. TARİŞ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞITARIM SATIŞ KOOPERATİFİ

VERDE YAĞ   

TİCARET VE SAN. KONTUVARI  (KRİSTAL)

GAZİANTEP TİCARET BORSASI 

ANA GIDA 

AYDIN TİCARET BORSASI 

KESKİNOĞLU TAVUKÇULUK  (RAVİKA) 

AYVALIK TİCARETODASI   

SARTEN AMBALAJ

SİLGAN ÖNTAŞ A.Ş. 

ZER YAĞ SAN. A.Ş. 

HELVACIZADE GIDA 

EMEK YAĞ A.Ş. 

SAHA TARIM 

ZEYKO TARIM   

UYGUN RAFİNE   

EKER GIDA   

GÜNKAR İNŞAAT   

ARDES ZEYTİNCİLİK 

ERAYDIN TARIM ÜRÜNLERİ

DOĞAN ÖGE ZEYTİNCİLİK

ATIL PLASTİK 

SESAAMBALAJ    

YAŞAT TUZ   

 


 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

ADD’ye tam destek

Çiçek Festivali 25. Kez Kapılarını Açtı

Cumhuriyet tarihinin en önemli kırılma noktalarından biridir

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Arşiv