Zeytinyağı ve Zeytinyağlı yemekler Sambacılara tanıtıldı

  • 0
  • 845
Yazı Boyutu:

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, 2012 yılında hedef pazarları arasına aldığı Brezilya’da, 6-9 Mayıs 2013 tarihlerinde Sao-Paulo’da düzenlenen Feira APAS 2013 Fuarı’na info standla katıldı. Fuarda ZZTK’nın yanı sıra, üç tane zeytinyağı ihracatçımız da stand açarak ürünlerini alıcılara tanıttı.
 
Fuar süresince standında günde ortalama 350 ziyaretçiye 5 çeşit zeytinyağlı yemeğin yanında sofralık zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptıran ZZTK, fuarda ilgi odağı oldu. ZZTK ayrıca, 8 Mayıs 2013 tarihinde, Sao-Paolo Konsolosluğumuz ile Ticaret Müşavirliğimizin katılımları ile Brezilyalı perakende zincirler ile ithalatçıların davetli oldukları bir resepsiyona da destek verdi.
 
Son yıllarda gelişmekte olan ülkeler (BRICS) içinde sınıflandırılan Brezilya, 200 milyona ulaşan nüfusu ve hızla gelişen ekonomisi ile dikkat çekiyor. Brezilya’nın güney bölgelerinde son birkaç yıldır zeytin ve zeytinyağı üretimine sınırlı düzeyde girişilmiş ve üretim çok sınırlı düzeyde olmakla birlikte, ülke son yıllarda giderek artan zeytin-zeytinyağı tüketimi ile dikkat çekiyor. UN-COMTRADE verilerine göre, 2003 yılında 21,4 bin ton düzeyinde olan Brezilya’nın zeytinyağı ithalatı 2012 yılında 73,5 bin ton düzeyine ulaştı. Sofralık zeytin tüketimi ise 2003 yılında 31 bin ton düzeyinde iken 2012 yılında 103 bin tona yükseldi. Zeytinyağında en önemli tedarikçi ülkeler Portekiz, İspanya, Yunanistan ve Arjantin iken, sofralık zeytinin yaklaşık %70’i Arjantin’den ithal ediliyor. Diğer tedarikçiler ise, İspanya ve Peru olarak sıralanıyor.
 
BREZİLYA TÜRK ZEYTİN-ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ İÇİN KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN BİR PAZAR
Fuar’a ZZTK’yı temsil katılan ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kadri Gündeş şöyle konuştu: Brezilya, tarih ve kan bağları nedeniyle yakın olduğu Portekiz’in yanı sıra, İspanya, İtalya, Arjantin, Peru ve Şili gibi ülkelerden önemli miktarlarda zeytin ve zeytinyağı ithal ediyor. Ülkemizden yapılan ithalat maalesef çok sınırlı düzeylerde kalmış. Ülkede satılan ürünlerde son yıllarda Brezilya makamlarının da önemle üzerinde durdukları kalite sorunu söz konusu. Brezilya makamları, bu durumun farkına vararak geçtiğimiz yıl özelikle zeytinyağında tağşiş ve kalite sorunlarının önüne geçmek amacıyla analiz zorunluluğunu getirmiş. Brezilya ile ülkemiz arasında son yıllarda gelişen ikili siyasi, ticari ve kültürel ilişkiler zeytin ve zeytinyağı sektörümüz açısından da önemli fırsatlar oluşturuyor.”
 
TÜRKİYE’DE ÇEKİLEN SALVE YORGE DİZİSİ ÇOK SEVİLİYOR
Ülkenin en çok izlenen TV kanallarından birisinde yayınlanan ve çekimleri İstanbul, Kapadokya ve Brezilya’da yapılan ve oyuncularının tamamı Brezilyalı olan “Salve Yorge” adlı dizi ülkemizin tanıtımında önemli bir rol oynadığını anlatan Gündeş, “Bunu, ülkemizden Sao-Paulo’ya yapılan uçak seferleri sayısındaki artıştan ve yolcu sayısındaki artıştan da anlamak mümkün. Bir diğer pozitif unsur da, ülkede sayıları 10 milyonu aştığı öne sürülen ve “Turco” olarak anılan, Lübnan, Suriye ve Filistin asıllı olup, ülke ticaretinde önemli pay ve olumlu anlamda ün sahibi olan Osmanlı kökenli insanlar. Bunların ataları 19. Yüzyıl sonlarında ve 20. Yüzyıl başlarında ayyıldızlı Osmanlı pasaportları ile ülkeye gittikleri için “Türk” olarak biliniyorlar ve ülkede olumlu bir imaja sahipler.
Diğer yandan, içinde bulunduğumuz 2012-13 zeytin-zeytinyağı sezonunda özellikle İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde yaşanan olumsuz hava şartlarına bağlı rekolte gerilemesinin getirdiği fiyat dalgalanmaları Brezilyalı alıcıları yeni tedarikçi ülke arayışına itmiş gibi görünüyor. Bu nedenle, özellikle zeytinyağı ithalatı için standımıza yoğun başvurular yapıldı. Üyelerimize en kısa zamanda bu talepleri ileteceğiz. Brezilya, yüksek kaliteye sahip ürünlerimiz için değerlendirilmesi gereken bir pazar ve bu yıl da bu pazara girmek için ideal şartlara sahibiz” şeklinde konuştu.
 
Zeytin ve Zeytinyağı sektörümüzün 2023 yılı için öngördüğü 3.8 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması açısından Brezilya ihracatçılarımızın özel önem atfetmeleri gereken bir pazar olarak gördüklerini ifade eden Gündeş, Brezilya’ya ihracatta karşılıklı güven önem taşıdığı için ihracatçı ve ithalatçıların birbirlerini yüz yüze tanımaları ve mümkünse Brezilya’daki gümrük işlemleri için bir gümrük komisyoncusu/aracı ile çalışılmasında fayda olduğunu anlattı. Gündeş, giderek büyüyen Brezilya pazarına mevcut rakiplerin fiyat rekabetine karşı özellikli ürün (tuzsuz zeytin gibi) önerileri ile de girilmesinde fayda gördüklerini sözlerine ekledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Arşiv