ZZTK, 2013 yılının ikinci yarısında fırtına gibi esecek

  • 0
  • 600
Yazı Boyutu:

Türkiye, zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğinihedefliyor. 2023 yılında 3.8 milyar dolar ihracat hedefleyen sektörün bu hedefeulaşması için hedef pazarlarda yoğun bir tanıtım çalışması yapan Zeytin veZeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) 2013 yılının ikinci yarısında 5 tane uluslararası fuara katılarak Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yapacak.

Türkiye, 2000’li yıllarda zeytincilik sektörüne yaptığıyatırımları kazanca dönüştürmek istiyor. Zeytin ağacı varlığını son 15 yılda 90milyondan, 170 milyona çıkaran Türkiye yakın gelecekte oluşacak üretim artışınıpazarlamak için şimdiden kolları sıvadı. Ekonomi Bakanlığı ve Ege Zeytin veZeytinyağı İhracatçıları Birliği işbirliğinde kurulan ve Türk zeytin vezeytinyağının dünya genelinde tanıtımı için faaliyet gösteren Zeytin veZeytinyağı Tanıtım Komitesi, 2013 yılının ilk yarısında İngiltere veBrezilya’da gıda fuarlarına katılarak Türk zeytin ve zeytinyağı tanıtımıyapmıştı. ZZTK, 2013 yılının ikinci yarısında ise hızını arttırarak 5 ülkedeTürk zeytin ve zeytinyağının tanıtımı için çalışacak. ZZTK öte yandan,Brezilya’dan Kasım ayında VİP Alım Heyeti ağırlamaya hazırlanıyor.

ZZTK’nın 2013 yılının ikinci yarısında ilk durağı Almanyaolacak. 5-9 Ekim 2013 tarihlerinde Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen vedünyanın en büyük gıda fuarı olarak kabul edilen Anuga Fuarı’na katılacak olanZZTK burada özellikle sofralık zeytin ihracatımızı arttırmak için tanıtımyapacak.

Almanya’da 3.5 milyon Türk vatandaşının yaşadığına dikkatiçeken ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, Türkiye’nin sofralık zeytinihracatında lider Pazar konusunda olan Almanya pazarında mevcut konumlarınıdaha da güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Ölken, “Türkiye, 2011/12sezonunda Almanya’ya 36 milyon 799 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç etti.Almanya’nın, Türkiye’nin zeytin ihracatındaki payı yüzde 31 seviyesinde.  Almanya, Avrupa’daki ekonomik krizden en azetkilenen ülkelerin başında geliyor. Almanya’ya ihracatımızı çok daha fazlaarttırabiliriz” diye konuştu.

 

ÇİN’DE TADIMETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Zeytinyağı tüketiminin hızla arttığı Çin, Türk zeytinyağısektörünün iştahını kabartıyor. Yıllık tüketimi 35 bin tona ulaşan Çinpazarından daha fazla pay almak isteyen ZZTK, 13-15 Kasım 2013 tarihlerindeŞanghay’da düzenlenecek olan Şanghay Gıda ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkzeytinyağını Çinli tüketicilerinin beğenisine sunacak.
Şanghay’da fuar süresince Türk zeytin ve zeytinyağınıtanıtan bir seminer gerçekleştireceklerini ifade eden Ölken, şöyle devam etti:“Çin’de seminer dışında Türkiye’nin çeşitli yörelerinden götüreceğimiz zeytinve zeytinyağları ile yemek pişirme ve tadım etkinlikleri yapmayı planlıyoruz.Çin’e zeytinyağı ihracatında geçen sezon yüzde 84 artış yakaladık. Bu artışı2013 yılında da tekrarlamak istiyoruz.”

 ZZTK tarafından hem zeytin, hem de zeytinyağında hedef Pazarolarak belirlenen Kuzey Irak’ta, 18-21 Kasım 2013 tarihlerinde Erbil Gıda ve Teknolojileri Fuarı ZZTK’nınkatılım göstereceği bir başka fuar olacak. ZZTK, bu yıl 4. Kez bu fuarakatılacak.

ZZTK’nın tanıtım çalışmaları ile Irak’ın, Türkiye’ninsofralık zeytin ihracatında ikinci, zeytinyağı ihracatında ise dördüncü sırayayükseldiğini anlatan Ölken, bu ülkeye yönelik tanıtım çalışmalarını devamettireceklerini vurguladı.  İstanbul Ticaret Odası’nın organizasyonu ile 28 Kasım – 01Aralık tarihleri arasında Tayland’ta gerçekleştirilecek olan 1. TAYLAND TÜRKÜRÜNLERİ FUARI’na katılma kararı alan ZZTK, fuarda ağırlıklı olarak bölgeselyağ ve zeytinlerin tattırılmasını hedefliyor. ZZTK, sözkonusu fuar ileTayland’ın dışında Malezya, Kamboçya, Vietnam, Laos, Endonezya gibi ülkelereulaşmayı amaçlıyor.


İÇ TANITIMDAUNUTULMADI
Türk zeytin ve zeytinyağının yurtdışında tanıtımı ve ihracatı için yoğunbir çalışma yürüten ZZTK, iç piyasada da tanıtım çalışmalarını kesintisizsürdürüyor. Türkiye’de kişibaşı 1.5 kg. seviyesinde olan zeytinyağı tüketimini2 kg.’a çıkarmayı hedefleyen ZZTK, 23-26 Eylül 2013 tarihlerinde İstanbul LütfiKırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek olan Asya PasifikPerakende Konferansı’na Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin tüm tanıtım gruplarınatahsis edeceği stantta katılmayı planlıyor.
ZZTK’nin 2013 yılının ikinci yarısında iç piyasadagerçekleştireceği tanıtım faaliyetlerinden bir diğeri ise, 27-29 Eylül 2013tarihlerinde Forum Bornova Alışveriş Merkezi’nde yapılmayı planlanan ZeytinyağıFestivali 2013 olacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv