Ağaca can verecekler

  • 0
  • 846
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası İzmir Heykel Çalıştayı’nda kestane ağacından yapılacak eserler, kentin çeşitli noktalarına yerleştirilecek.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Akdeniz’ temasıyla düzenlenen “Uluslararası İzmir Heykel Çalıştay”ı yerli ve yabancı sanatçıların katılımıyla başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ağacı yontarak start verdiği çalıştay, 2 Kasım’a kadar sürecek.
Heykel Çalıştayı’nın İzmir’in kültür ve sanat yaşamına önemli katkı sağlayacağını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Sanatçılarımız tarafından burada hayat verilen heykelleri, İzmir’in belirli noktalarına yerleştirerek hemşehrilerimizin beğenilerine sunmayı hedefliyoruz. Bu çalışmalarla kentin sanat yönünden gelişmesine katkıda bulunmayı umuyoruz. Çalıştay için ülkemize gelen sanatçılarımızın İzmir’den güzel anılarla ayrılmaları en büyük dileğimiz” dedi. Başkan Kocaoğlu, çalıştay süresince sanatçılara asistanlık yapacak olan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerine de teşekkür etti.
 
Neden ‘kestane ağacı’?
Seçici jüri tarafından 50 ülkeden 150 başvuru arasından seçilen heykeltıraşlar Aldo Shiroma (Peru), Amancio Gonzales Andres (İspanya), Bettino Francini (İtalya), Chander Parkash (Hindistan), Hitoshi Tanaka (Japonya), Valentine Mitev (Bulgaristan) ve Volodymyr Khochmar (Ukrayna) ile Hakan Şengönül, Mert Taşkın Demir ve Levent Ayata (Türkiye), elleriyle ahşaba şekil vererek yarattıkları ölümsüz eserleri İzmir’e armağan edecek.
7 yabancı ve 3 Türk heykel sanatçısı, çalıştayın ana malzemesi olan ‘kestane ağacı’na can verecek. Sert ve sıkı yapılı olmakla birlikte esnek bir ağaç olan kestane, uzun iplikli olduğu için kolay işlenme özelliğine sahip. Havanın ve suyun bozucu etkisine dayanıklı olan, aynı zamanda çivi ve tutkalla da iyi bağlantı kuran kestane ağacı geleneksel ve modern mimaride yüzyıllardan bu yana tercih ediliyor. 
 
Neden ‘Akdeniz’?
İzmir’in Akdeniz’deki kültür başkentlerinden biri olması hedefinden yola çıkılarak teması “Akdeniz’ olarak belirlenen çalıştayda, heykel sanatçıları Akdeniz coğrafyasından ve tarihinden ilham alarak eserler yapacak. Çalıştay, Akdeniz ülkeleri ve kültürüne dikkat çekerek, İzmir’in önemli Akdeniz kentlerinden biri olarak uluslararası platformdaki etkinliğini arttırmayı, dünya ülkelerini kültür ve sanat alanında Akdeniz başlığı altında buluşturmayı ilke ediniyor.

Konuk heykeltraşlar “Ahşap Heykel Çalıştayı” kapsamında Efes ve Afrodisias’da inceleme gezileri de yapacak.
Heykelleri halkla birlikte yapacaklar
Çalıştay süresince katılımcı sanatçılar, birbirinden farklı coğrafyalara sahip ülkelere ait kültürel ve sanatsal birikimlerini, İzmirli çocuk ve gençlerle paylaşacak. Çocuklar, belirlenen saatlerde sanatçıların çalışmalarını izleyebilecek. Perulu sanatçı Aldo Shiroma ilköğretim okulu öğrencileriyle, Bulgar sanatçı Valentine Mitev ise endüstri meslek lisesi ağaç işleri bölümü öğrencileriyle workshop çalışması yapacak. Halka açık olarak yapılacak çalıştayda her yaştan İzmirli sanatsever yapım ve yaratım süreçlerine dahil olacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanayiden Sanata

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Sanatın ‘marka’ yüzü olacak

Kültürel İzlerin Düşünsel Evreleri Alaçatı ART Shop’da

Konservatuvar TRT'den Bir Bahar Akşamı dinletisi

Dünya Prömiyeri İzmir'de

Arşiv