ALS hastaları ve hasta yakınlarına akademik destek

  • 0
  • 752
ALS hastaları ve hasta yakınlarına akademik destek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS)/ Motor Nöron Hastalığı(MNH) Derneği, Evde Bakım Derneği ve İzmir Üniversitesi ortaklığında sürdürülenve Sabancı vakfı tarafından da desteklenen “Yaşamak yetmez yaşatmak da lazım”projesi, akademisyenler ve uzmanlar tarafından evde verilecek eğitimler ilehasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyor.

 

Türkiye’de yaklaşık 100 bin hasta ve ailesinin yaşamınıdeğiştiren ALS/MNH hastalığı ile mücadelede hasta ve hasta yakınları için evdeyoğun bakım ortamının oluşturulması, tıbbi cihaz, kesintisiz güç kaynağı,havalı yatak, deneyimli ve eğitimli bakıcı ve benzeri temel ihtiyaçlarınınkarşılanması hayati önem taşıyor. Türkiye’de yılda bin 500 ila 4 bin 500 civarıkişiye ALS/MNH teşhisi konuyor ve aileleri için yeni bir hayat başlıyor.

 

Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS)/ Motor Nöron Hastalığı(MNH) Derneği, Evde Bakım Derneği ve İzmir Üniversitesi ortaklığında sürdürülen“Yaşamak yetmez yaşatmak da lazım” projesi, ALS’li hastaların yaşatılabilmesiiçin gerekli olan solunum desteği (İnvaziv / Noninvaziv mekanik ventilasyon) vemideden beslenme (PEG uygulaması) kararını vermeleri öncesinde hasta ve hastayakınlarını bilgilendirmeyi, hastane sonrasında hastaların evde yoğun bakımkoşullarında yaşama adaptasyonun sağlanmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

 

Hedef yaşam konforunu yükseltmek

Projenin İzmir Üniversitesi adına ortaklığını veeğitmenliğini yürüten Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. NaileAlankaya, Haziran ayında başlayan projenin 1 yıl süreceğini ve İzmir’de yaşayanALS hastalarının evlerinde ziyaret edilerek projeden yararlanmalarınınsağlanacağını söyledi. Bugüne kadar ALS hastasına ve bakım verene destekkonusunda sağlık personeli ve bakımverenlere verilen eğitimlerle ilgili olumlugeri dönüşler olduğunu belirten Alankaya, “İzmir’de evlere yapacağımız ziyaretlerile PEG bakımı ve Trakeostomi konusunda eğitimler vererek ALS hasta veyakınlarının uyum sürecini hızlandırmayı ve yaşam konforunu artırmayıhedefliyoruz ” diye konuştu. Alankaya, Türkiye’de yaklaşık 100 bin kişiyietkileyen hastalığa Sabancı Vakfı Hibe Programları Kapsamında verilendesteğinin de çok önemli olduğunu söyledi.

 

ALS nedir?

Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS), aynı zamanda Motor NöronHastalığı (MNH) olarak da anılan, merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyinsapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ilerigelen bir hastalıktır. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye yolaçmakta, zihinsel ve bilişsel fonksiyonlar ise etkilenmemektedir. ALShastalarının yaklaşım yüzde 90’ı 5-7 yıl içinde kaybedilmektedir. Yüzde 10’uise çok zor koşullarda yaşam mücadelesi vermektedir.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv