Büyükşehir’den tarihe saygı

  • 0
  • 1.787
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli tarihi yapılarından Emir Sultan Türbesi’ni yeniden ayağa kaldıracak restorasyon ve düzenleme çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Çalışmalar sırasında ortaya çıkan yeni bulgular projelere işlenerek tekrar Kurul onayına sunuluyor. Böylece alandaki “en ufak detay” bile değerlendiriliyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında, kentin önemli tarihi eserlerinden Emir Sultan Türbesi ve çevre yapılarında uygulayacağı restorasyon için çalışmalarına devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeler çerçevesinde Emir Sultan Türbesi’nde çalışmalar titizlikle devam ediyor. Çalışmalar sırasında elde edilen ya da ortaya çıkan yeni bulgular, anında projelere işlenerek yasal prosedür gereği tekrar Koruma Kurulu’na sunuluyor ve onay sürecinin ardından çalışmalara devam ediliyor. Bu şekilde, alandaki “en ufak” detay bile korunarak değerlendiriliyor.
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Emir Sultan gibi tarihi yapıların yenileme çalışmaları sırasında attıkları her adımın yasalar gereği Kurul tarafından onaylanması ve yeni bulguların da mutlaka projelere işlenerek onaylatılması gerektiğini vurgulayarak “Restorasyon, sabır isteyen titiz bir çalışmadır” şeklinde konuştu. 
 
Asıl adı Seydi Mükeremeddin
Namazgah Mahallesi’nde bulunan, İzmir’i alırken şehit düşen ve halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının yer aldığı türbenin bahçesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi ve İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen isimlerinin naaşları da yer alıyor.
 
Orijinal hali korunacak
Emir Sultan Türbesi’nin bulunduğu alanda, harabe halindeki aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılmış 3 farklı yapı kalıntısı bulunuyor. Restorasyon sonrasında dergah, sosyal amaçlı olarak hizmet verecek. Hamam yapısı aslına sadık kalınarak restore edilecek. Aşhane buluntuları ile ilgili proje revizyonu kapsamında yapılacak restorasyon çalışmasına ise İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayından sonra başlanacak. Türbe binasının iç ve dış restorasyonu yapılacak. Alanda ayrıca bir de güvenlik binası olacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Sanatın ‘marka’ yüzü olacak

Kültürel İzlerin Düşünsel Evreleri Alaçatı ART Shop’da

Konservatuvar TRT'den Bir Bahar Akşamı dinletisi

Dünya Prömiyeri İzmir'de

Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu Performansıyla Unutulmaz Anlar Yaşattı

Arşiv