Çocuğunuzun kakası kanlı mı

  • 0
  • 2.290
Çocuğunuzun kakası kanlı mı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Profesör Çiğdem Arıkan, çocuklarının dışkısında kan görülmesinin veya dışkılama sonrası tuvalet kağıdına bulaşan kanın anne babaları çok korkutan bir durum olduğunu söyledi. Dışkıda kan olmasının sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde kanama olduğunun işareti olduğunu belirten Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, “.Bu durum çocuklarda nadir değildir, süt çocuğu ve okul çocuğu dönemlerinde en sık neden makat çatlaklarıdır. Kabızlık, dışkı tutma da önemli nedenlerdir” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Pediatrik Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Arıkan, çocuklarda sıklıkla görülen kanlı dışkılamanın ebeveynleri endişelendirdiğini, ama her kanamalı dışkının altından ciddi bir rahatsızlık çıkacağı korkusunun da yaşanmaması gerektiğini söyledi. Dışkıda kan olmasının sindirim sisteminin herhangi bir yerinde kanama olduğunu gösterdiğini kaydeden Prof. Dr.Arıkan,  şunları söyledi:

 

Yediği yemekten de olabilir antibiyotikten de

“Kanama odağı üst sindirim sistemi veya alt sindirim sistemi olabilir. Bazen sadece dışkı testleriyle saptanabilirken bazen gözle görülür taze kan dışkıyla karışık veya dışkılama sonrası olabilir. Dışkıda kan olduğunu anlamak için dışkının görülmesi yanı sıra dışkıda renk değişikliği yapabilecek besin ve ilaçların kontrolü oldukça önemlidir. Bazı antibiyotikler, pancar, boyar madde içeren besinlerin tüketilmesi dışkıyı kırmızıya boyayabilir. Bazı mide ilaçları, demir ve yeşil sebze tüketimi de dışkıyı siyah veya siyaha yakın hale getirir.”

Prof. Dr.Arıkan, çocuklarda dışkıda taze kan olmasının nedenlerinın yaş grubuna göre değişkenlik gösterdiğine dikkat çekti. Süt çocuğu ve okul çocuğu dönemlerinde en sık nedenin makat çatlakları olduğunu ifade eden Arıkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Kabızlık,dışkı tutma da önemli nedenler

Bu çocuklarda kabızlık, dışkılama sırasında zorlanma ve dışkı tutma sıklıkla bulunur.  Erken bebeklik döneminde ise süt veya süt proteini yanı sıra diğer besinlerin proteinlerine karşı bağırsakta gelişen reaksiyona bağlı olarak ta kanlı dışkılama gelişebilir. Anne sütü alırken oluşan dışkı üzerinde şerit şeklinde kan veya dışkı ile karışık kan nadir görülen bir durum değildir ve çocuk gastroenterolojisine danışılmadan anne sütü kesilmemelidir. Polip adını verdiğimiz oluşumlar da makattan taze kan gelmesine neden olabilir. Polipler özellikle 2-8 yaşları arasında gelişir. Ancak bu çocuklar genellikle büyümesi normal olan çocuklardır. Kanama süresi ve miktarına bağlı olarak demir eksikliği ve kansızlık oluşabilir. Her yaş grubunda bağırsakların tıkanıklığı, ciddi enfeksiyonlar, iltihabi bağırsak hastalıkları da kanlı dışkılamaya neden olabilir. Çocuklarda kanlı dışkılamanın birçok nedeni olduğundan böyle bir durumda zaman kaybetmeden çocuk gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır. Özellikle tekrar edici kanama, büyüme gelişme geriliği, ateş, kusma, karında şişlik varlığında hiç beklenmemeli ve ileri araştırma yapılmalıdır.”


YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv