Dişlerimize bakmıyoruz!

  • 0
  • 1.170
Dişlerimize bakmıyoruz!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği FakültesiDekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, ülkemizde diş eti hastalıklarının önemlisağlık sorunları arasında yer aldığını diş hekimine düzenli sıklıklarlagidilmediği sürece bu hastalıkların yoğunluğunda bir düşme gözlenemeyeceğinikaydetti.


“Diş tedavisi için yaz aylarını bekliyoruz”

Toplumumuzda ağrı sızı yaşanmadan diş hekimine gidilmediğinibelirten Prof.Dr. Uysal, vatandaşların tedavilerini yaz aylarına bıraktığınıbunun da kliniklerdeki yoğunluğu iki katına çıkardığını aktardı. Prof.Dr.Uysal,” Yaz aylarında yoğunluk hat safhaya ulaşıyor. Çünkü tatili bekleyeneğitimciler, öğrenciler, gençler, ebeveynler, tedavilerini yaz tatiline bırakanvatandaşlarımız kliniklerimize koşuyor. Yaz döneminde randevu taleplerimizyüzde 70 artış gösterdi. Günde 140 hasta bakarken bu rakam 220’lere ulaştı. Enfazla yoğunluk çocuk diş hekimliği(pedodonti) kliniğimizde yaşanmaktadır” dedi.

“Koruyucu hekimlik uygulamalarına geçemiyoruz”

Düzenli tedavi yapılmadığı için koruyucu hekimlikuygulamalarına da bir türlü geçilemediğini kaydeden Prof.Dr. Uysal,  yurt dışında diş hekimine gidilmesininneredeyse zorunluluk olarak görüldüğünü ifade etti. Prof.Dr. Uysal,  “Yurt dışında örneğin Almanya’da 6 ayda birdiş hekimine gitmezseniz sağlık giderlerinizin ödenmesi kesiliyor. Dolayısıyladüzenli kontrole gitmek zorundalar. Ülkemizde hala tedavi edici hizmetlerdenkoruyucu hekimliğe geçilemediği için vatandaşlarımızın diş eti hastalıklarındaazalma görülememektedir” diye konuştu.

“Küçük yaşlarda edinilen alışkanlıkla dişçi korkusuna son”

Toplumumuzda her yüz kişiden 98’inde diş eti hastalıklarıgözlemlendiğine dikkat çeken Prof.Dr. Uysal, düzenli periyodlarda diş hekiminegidildiği takdirde bu oranın da düşeceğini söyledi. Prof.Dr. Uysal,“Hastalarımız ızdırap çekmeden önce, diş sağlığında büyük problemler oluşmadanhekimlerimize gitmelidirler. Hem böylece ekonomik olarak da daha düşükmaliyetli tedavilerle hizmet verebiliriz. Bu yüzden küçük yaşlardan itibarendiş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir. Küçük yaştanitibaren hekime gidenlerde diş hekimi korkusu da oluşmaz” şeklinde konuştu.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv