Doğanlar Kilisesi yeniden doğdu

  • 0
  • 1.562
Doğanlar Kilisesi yeniden doğdu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kentteki tarihi yapıları ayağa kaldıran İzmir BüyükşehirBelediyesi, harabe haline dönen Bornova’daki Doğanlar Kilisesi’ni restoreederek ayağa kaldırdı.

 

Geçmişi 8500 yıl öncesine uzanan ve pek çok medeniyete evsahipliği yapan İzmir’de, duvarlar arasında kalan, dar sokaklara sıkışan köklütarihi gün yüzüne çıkarabilmek için yoğun çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde yürütülen sonçalışmalarda, bir çok yeri yıkılmış durumda olan Doğanlar Kilisesi ayağakaldırıldı. 19. yüzyıldan kalma, tek nefli (*), üçgen alınlıklı küçük birkilise olan bu tarihi yapı, semt merkezi olarak kullanılacak.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Bornova Doğanlar Köyü’ndeyer alan Doğanlar Kilisesi’nin restorasyonu için hazırlanan projeler İzmir 1No’lu Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştı.  Proje çerçevesinde güçlendirmesi yapılan veadeta yeniden yaratılan Doğanlar Kilisesi'ne kullanımına uygun olarak mutfak vetuvalet bölümleri de yapıldı. Oturma grupları konularak yaşayan bir merkez olmasıhedeflenen kilisenin çevre düzenlemesi önümüzdeki günlerde tamamlanacak.

Büyükşehir Belediyesi, "hoşgörü" ve "farklıinançlara saygı" vizyonu çerçevesinde daha önce de Emir Sultan Türbesi,Beith Hillel Sinagogu ve Ayavukla Kilisesi'ni yenileyerek kente kazandırmıştı.

 

Uzun süredir atıl durumdaydı

19.yüzyılın ikinci yarısında inşaa edildiği düşünülen veDoğanlar’daki küçük bir Rum cemaatine hizmet veren kilise, Rum Ortadokskiliselerinin biçimselliğine sahip. Şapel uzun bir süre marangozhane olarakkullanılmış ve büyük tahribata uğramış.

İzmir’in tarihin farklı evrelerinde her kültüre, her inanca,her dile kapısını açan bir kent olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesiyetkilileri, “İzmir, farklılığını zenginlik olarak algılayıp bu yönde hoşgörüiçinde yaşayan insanların kenti. Biz de kentimizin bu özelliğini pekiştirecekşekilde türbeden kiliseye kadar pek çok yapıyı restore ederek ve orijinalhallerini koruyarak kent kültürü açısından tekrar ayağa kaldırmaya yönelikçalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

 

 

(*)Nef: Kilise mimarisinde apsise dik ya da paralel olarakyer alan ve birbirlerinden sütun ya da paye dizileriyle ayrılan uzunlamasınamekanlara verilen ad.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Arşiv