Dünyanın Herakleitos’a ihtiyacı var

  • 0
  • 945
Yazı Boyutu:

İyonya'nın sonuncu ve en büyükfilozofu olan Herakleitos Selçuk’ta tartışıldı.  7 – 12 Ekim 2013 tarihleri arasında SelçukBelediyesi, Leipzig ve Viyana Üniversiteleri tarafından düzenlenen sempozyumaKöln Thyssen Vakfı ve Selçuk Artemis Vakfı da maddi destek sağladı. SempozyumunEphesos’ta yani Herakleitos’un doğduğu yerde düzenlenmesi, Herakleitos’unyaşadığı dünya hakkında fikir edinebilmek açısından olağanüstü bir fırsatsundu.  

6 gün boyunca süren ve Selçuk BelediyesiAhmet Taner Kışlalı Salonu’nda düzenlenen sempozyuma felsefe, tarih, filoloji,arkeoloji gibi farklı alanlardan ve Türkiye, Amerika, Rusya, Fransa Yunanistan,Avusturya, Almanya, İtalya ve İngiltere gibi farklı ülkelerden 30 bilim insanıkatıldı. Sempozyumda açılış konuşmasını yapan SelçukBelediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, “Sempozyumun burada düzenlenmesinden ve evsahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyum. Heraklitosun düşüncelerini tartışmakve bugünü değerlendirmek çok heyecan verici. Fakat malesef görüyoruz ki 1500yıl geçmesine rağmen hala doğrunun yeryüzüne hakim olamadığını ve bunun engüzel örneğinin ise  kuzey yarım kürenin obez, güney yarım kürenin isehala açlıkla mücadele ettiğidir. Dünyanın hala daha Heraklitos’unfikirlerine  ihtiyacı var” dedi. 
Türkiye’de ilk defa bir filozofun hayatıhakkında konuşulacak olaması toplantının en önemli özelliği olarak dikkatçekti. Sempozyum boyunca katılımcı akademisyenler Herakleitos’un düşüncelerinigeçmiş, şimdiki ve gelecek çağa yönelik çok yönlü bir şekilde değerlendirdi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Sanatın ‘marka’ yüzü olacak

Kültürel İzlerin Düşünsel Evreleri Alaçatı ART Shop’da

Konservatuvar TRT'den Bir Bahar Akşamı dinletisi

Dünya Prömiyeri İzmir'de

Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu Performansıyla Unutulmaz Anlar Yaşattı

Arşiv