Geçmişten bu güne“Kadın karikatüristler sergisi”

  • 0
  • 1.087
Yazı Boyutu:


Karabağlar Belediyesi, kültür ve sanat etkinlikleriyle farkyaratmayı sürdürüyor. Karikatürist, Yazar Sezer Odabaşoğlu’nun hazırladığı“Kadın Karikartüristlerimiz Sergisi”, Karabağlar Belediyesi’nin Çalıkuşu SergiSalonu’nda açıldı.

Geçmişten günümüze kadın karikatüristlerin eserlerini veözgeçmişlerini, İzmirli sanatseverlerle buluşturan sergi, sanatseverlerdenbüyük ilgi gördü. 74 kadın karikatüristin porte karikatür, özgeçmiş vekarikatür örneklerinden oluşan serginin açılışını, Karabağlar Belediye BaşkanıSıtkı Kürüm yaptı.  Başkan Kürüm’ün eşiFatma Kürüm ile birlikte katıldığı sergi açılışına, Sezer Odabaşoğlu,Karikatürcüler Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Yıldız, karikatürist BetigülUmuroğlu başta olmak üzere kadın karikatüristlerden bazıları da katıldı.Yıllardır karikatürcülerin eserlerinden oluşan bir arşiv oluşturmaçalışmaları yürüten Odabaşı’nı kutlayan Kürüm, “Karabağlar Belediyesi ilklereöncülük ediyor. Bu sergi de alanında ilk kez Karabağlar’da açıldı. İzmirli veEgeli sanatseverleri bir araya getiriyoruz. Sergide geçmişten günümüze kadınkarikatüristlerin eserlerinden örnekler burada yer alıyor ve karikatür tarihinede bir pencere açıyor” diye konuştu.  


Serginin 29 Kasım2013 tarihine kadar gezilebileceğini belirten Odabaşoğlu ise karikatür sanatınakadınların farklı bakış açıları ile katkılar yaptığını belirtti. Odabaşoğlu, “ÜlkemizdeTanzimat Dönemi’nden bugüne kadar iniş ve çıkışlarıyla kendini gösteren,mizahın çizgiyle yapıldığı sanat biçimi olan karikatürün hep bir eksiği vardır.Türkiye karikatür tarihinde ilk kadın çizerden söz edebilmek için 1914 yılınauzanmak gerekir. Çizgiye farklı bir bakış getiren, teknikte de çok başarılıolan kadın karikatürcülerin, diğer sanat dallarında, meslek gruplarında ve heralanda olduğu gibi sayıları oldukça azdır. Bunun nedenlerini de, sıralamaklabitmeyecek kadar çoktur. Geçmişten günümüze geçen süreçte yaşanan bu serüvende kadınkarikatüristlerin eserlerini, sanatseverlerle buluşturmanın mutluluğunuyaşıyoruz” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Arşiv