Geleceğin geçmişini yazacaklar

  • 0
  • 771
Yazı Boyutu:

Karşıyaka Belediyesi’ninEge Üniversitesi Edebiyat Fakültesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Karşıyaka 2.Kültür ve Çevre Sempozyumu”  sona erdi. 3gün süren Sempozyumun kapanış panelinde, bugünün de bir gün geçmiş olacağınadikkat çekilerek, “Geleceğin geçmişini yazmak gibi bir sorumluluğumuz var”değerlendirmesinde bulunuldu.  

Karşıyaka Nikah Sarayı’ndagerçekleştirilen sempozyumda üç gün içinde tam 32 bildiri sunuldu. Kentinmimari gelişimi, eğitim kurumlarına bakışı, demiryolları, spor kulübü, sahildüzenlemeleri, gelecekle ilgili projeleri, kaybolan değerleri, şairleri,yazarları gibi pek çok konunun ele alındığı sempozyumdaki sunumlar, önümüzdekigünlerde kitap olarak basılarak, geleceğe not düşülecek. 

Sempozyuma bildirileriyle katkı koyan altıüniversiteden akademisyenler, kamu kurum temsilcileri ile araştırmacılarateşekkür eden Belediye Başkanı Cevat Durak, “Karşıyaka’nın pek çok yönü, çokince detaylarına kadar araştırılarak belgeler ortaya konmuş. Bu bilgilergeleceğin Karşıyakası için çok önemli. Belediye olarak bu tür işbirliği içindeher zaman çalışmalar üretmeye devam edeceğiz“ dedi.  

“Bugün de Bir Gün Geçmiş Olacak” 
Sempozyumun kapanışpaneli şair-yazar Veysel Çolak’ın başkanlığında Yar. Doç. Dr. Erkan Serçe, Yar.Doç. Dr. Şakir Çakmak, Doç. Dr. Hümeyra Akkurt ve Karşıyaka Belediye BaşkanYardımcısı Hüseyin Çalışkan’ın katılımları ile gerçekleştirildi. Sempozyumudeğerlendiren Hüseyin Çalışkan, kentte yaşayanların kenti sevmesini ve aidiyetduygusunu benimsemesi gerektiğine vurgu yaparak, “Mavişehir adeta talanediliyor, içimiz kan ağlıyor ancak hiçbir şey yapamıyoruz. Tüm yetki Çevre veŞehircilik Bakanlığı’nda… Yerel yönetimlerin yetkileri oldukça kısıtlı. Onarağmen son dokuz yılda Türkiye’de orantısal olarak en fazla yatırım yapanbelediye konumundayız “ diye ekledi. 

Veysel Çolak’takonuşmasında kentte yaşayanları o kente sahip çıkması ve katkı koymasıgerektiğini belirterek, “Şair ve yazarın en çok yaşadığı kent Karşıyaka’dır.Burada yaşayanlar Karşıyaka için bir şeyler üretmelidir. Kahvehanelerde oturupsürekli eleştiriler üretmek yetmez, kente katkı konmalıdır. Unutmayalım, bugünde bir gün geçmiş olacak“ dedi. 

Şakir Çakmak’takonuşmasında sempozyumun çok verimli geçtiğini belirterek, “Bu sempozyumda yeralmaktan oldukça mutlu oldum. Karşıyaka Belediyesi’nin sıcak ve samimiyaklaşımı olmasaydı bu denli başarı olamazdı“ diye konuştu. 

Hümeyra Akkurt’taKarşıyaka Belediyesi’nin üniversite işbirliğine verdiği öneme değinerek, “Busempozyumda envanter çalışmaları sunumu oldu. Bir kent için çok önemlikazanımdır. Herkesin ulaşamayacağı bilgiler açıldı. Zaman idarelerden birşeyler bekleme değil, sorumlulukları paylaşma zamanıdır” dedi. Akkurt, ayrıcaşehir merkezine yapılacağı açıklanan marinaların sakıncalarının altını çizerek,“Belli bir grup için tasarlanan marinalar halk arasında kopukluğu arttırır,kentin dokusuna zarar verir“ diye de ekledi.  

Erkan Serçe tarihselmiras içinde tarihsel dokümanların neler olunduğunun bilinmesi gerektiğinibelirterek, birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi.       
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Arşiv