GELECEK YENİLEBİLİR ENERJİDE

  • 0
  • 510
GELECEK YENİLEBİLİR ENERJİDE
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar,  Türkiye’nin birincil enerjide yüzde 73 oranında dışa bağımlı olduğunu belirterek, “Yenilenebilir enerji, genel enerji ihtiyacının yüzde 13’ler oranında karşılıyor. Bu oran ülkenin yağışlı olup olmadığına bağlı olarak değişiyor.  Enerjimiz yüzde 31 civarında doğal gaz, yüzde 28’le petrol ile karşılanırken kömürün oranı yüzde 29’dur. Karbon ağırlıklı bir enerjimiz var” dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen “4. Enerji Yönetimi ve Politikaları Çalıştayı”na katılan Yazar, Türkiye’nin doğalgazda yüzde 98, petrolde de yüzde 90’larda dışa bağımlılığının bulunduğunu aktardı. Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye yönelik gerçekleştireceği yatırımlarla bu alandaki enerji üretim payını arttırmayı amaçladıklarını ifade eden Yazar, doğalgazın elektrik üretiminde ciddi bir rol aldığını, yıldan yıla bu oranın yüzde 44 ile 50 arasında değiştiğini kaydetti.

‘Elektrikte Yüzde 59 Oranında Bağımlıyız’
Yazar, “Doğalgazın enerji üretiminde aldığı pay, doğrudan doğruya elektrikte dışa bağımlılık anlamına geliyor. Bir parça ithal kömürün olduğunu düşünürsek elektrikte yüzde 59 oranında bağımlılığımız bulunuyor. Bu oranlarda geçtiğimiz yıllarda yüzde 8.5’te seyreden ekonomideki büyüme de etken oldu. Enerji tüketimine baktığımızda 2002 yılında 132 milyar kilowat saatken, 2012 yılında 215 milyar kilowat saate çıkmış. Bu da çok hızlı ve sürekli yatırımların sağlanmasını öngörüyor. 13 yılda talep artışını karşılayan bir yatırım söz konusudur” diye konuştu.

Yenilebilir Enerji Payı Yüzde 45’lere Çıkar mı?
2001 yılından bu yana kamunun enerji alanında yatırımlarından çekildiğini, özel sektörün bu alanda yatırımlarının arttığını anlatan Yazar, teknolojik gelişmelerle birlikte yenilenebilir enerjide değerlendirilemez olarak tanımlanan alanlarında da enerji üretiminde etkili şekilde kullanılacağını belirtti. Türkiye’nin sera gazı emisyon miktarının 1990’larda 190 milyon tonken bugünlerde 460 milyon tonlara yükseldiğini de dikkat çeken Yazar,  buna karşı tek çarenin yenilenebilir enerji olarak çıktığını söyledi. Yazar, yerli ve yenilenebilir enerji politikalarına öncelik verdiklerini, 2019 yılı itibariyle yenilebilir enerji payını yüzde 45’lere çıkartacak potansiyel bulunduğunu vurguladı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hıdırellez ve bahar coşkusu

Şenlik havasında Hıdırellez

Emek ve dayanışma vurgusu

İzmir’in planlamasını İzmirli mimarlar yapacak

Urla’da Enginar bereketi

ESHOT’ta görev değişimi

Arşiv