Hala simyagerlik aşamasında mıyız?

  • 0
  • 749
Yazı Boyutu:

7. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu kapsamında Kültür Sanat AmfisindeProf.Dr.Fevzi BELLİ konferans verdi.

Almanya PaderbornÜniversitesi’nden emekli yazılım simyasının önemli araştırmacılarındanProf.Dr.Belli; “Hala simyagerlik aşamasında mıyız?” konulu sunum yaptı.“İnsanoğlu etrafında gördüğüobjeleri çerçevelemeye çalışır, taklit eder. Eğer model doğruysa başarıyaulaşır.” diyen Belli; yazılım mühendisliğinin tarihinde de bunun geçerliliğinevurgu yaptı. İnsanın teknolojiye geçişindeki tarihi aşamada rastlantılarınönemine dikkat çekti. Aristo ve Hegel gibi düşünürlerden bilimsel örneklerverdi.Prof.Dr.Belli; “Bazen neyeyaradığı bilinmeyen şeyler ileride çok önemli olabiliyor. Yazılım mühendisliğide böyle olacak. Ancak arzumuz bu süreci hızlandırmaktır.” sözleriyle yazılımabir şeyler katabilmenin önemine değindi.
 
 
Yazılımınaçıklamasına yönelerek “ Yazılımın merkezinde semboller bulunur. Bunlarındiğerleriyle ilişkisi kurallara bağlıdır. Bir tez oluşturduğunuzda antitezinide yaratmalısınız.” dedi . Tez- antitez ilişkisinin hata payını düşüreceğinibelirtti.       

Prof.Dr.Belli“ İstenmeyen olaylara karşı bir kalkan yaratmaya çalışıyoruz. Burada, istenilenve pratik arasında sistematik hatalar olabilir.” ifadesiyle mesleğin zorluolduğunu ve önem arz ettiğini söyledi.
 
 
“Formalize olmayan bilgiyi formüleedip çalıştırmak istiyoruz. Bu tesadüfi değil, istenendir. Bir şeyi ararkenfarklı şeyler bulabiliriz ve bu işe yarar. Her sürprizden bir şeyler öğreniriz”diyerek rastlantıların önemine değindi.
İZMİR(Ege Ajans/ Ahmet Böyüker-Sabriye Aygün)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

SOCAR Türkiye iş birliğinde modern spor tesisi

Konservatuvar öğrencilerinden anlamlı proje

Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin

Yapay zeka eğitim sistemini büyük ölçüde etkileyecek

Farklı özelliklere sahip müziklerin performansa etkisini araştıracaklar

Diplomasiye akademik destek

Arşiv