"Hasretim İstanbul: İstanbullu Rumların Göç Öyküleri ve Özlemleri" Sergisi

  • 0
  • 1.142
Yazı Boyutu:

İstanbul’u farklı zamanlarda,farklı nedenlerle terk etmek zorunda kalan ve artık yaşamlarını Atina veSelanik’te sürdüren 47 eski İstanbullu Rum’un hikâyesi bir sergide toplandı. İstanbul2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklenen Lozan MübadilleriVakfı'nın "Hasretim İstanbul-İstanbul Rumlarının Göç Öyküleri veÖzlemleri" sergisi Konak Belediyesi Dr.Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültürve Sanat Merkezi’nde açıldı.                

Yaşamlarını artık Atina ve Selanik’te sürdüren 47 eskiİstanbullu Rum ile şu anda yaşadıkları mekânlarda yapılan görüşmelerde eldeedilen görsel ve yazılı malzemenin bir araya getirilmesi sonucu ortaya çıkan veyaşamlarına ait çarpıcı alıntılarla oluşturulan sergi büyük ilgi topladı. Görüşme yapılan her bir kişiyeait bir panonun hazırlandığı sergide, yapılan görüşmelerden alıntılar ile eskive yeni fotoğraflar yer alıyor. Görsellere konu olan mekânlar, görüşme yapılanher eski İstanbullunun verdiği bilgilere dayanılarak proje ekibi tarafındanfotoğraflandı. Sergi panoları görüşülen kişilerin İstanbul’dan gitmetarihlerine göre sıralandı.            

“Hasretim İstanbul- İstanbulluRumların Göç Öyküleri ve Özlemleri” Kitabı
            
Proje kapsamında; Lozan MübadilleriVakfı proje ekibinin Selanik ve Atina’da yaptığı 47 görüşme sırasında eskiİstanbullu Rumlara,  doğup büyüdükleriİstanbul şehrine dair özlemlerinin yanı sıra İstanbul’u terk ediş tarihi ve nedenleriile eğitimleri, aile yapıları ve kökenleri ile ilgili sorular da soruldu. Eldeedilen bulgular bir araştırma raporunda değerlendirildi ve bu rapor,  proje kapsamında hazırlanan ve sergisırasında konuklara sunulacak olan “Hasretim İstanbul- İstanbullu Rumların Göç Öyküleri ve Özlemleri” adlıkapsamlı kitapta Türkçe-Yunanca-İngilizce olarak yer adı. Kitaba ayrıca,görüşülen kişilerin anlatımları özetlenerek pano sayfalarına Türkçe ve Yunancaolarak eklendi.            

“Hasretimİstanbul” Belgeseli
          
İstanbul 2010 Avrupa Kültür BaşkentiAjansı desteğiyle ve Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından yürütülen projenin birbaşka önemli ürünü de yapımcı Tahsin İşbilen’in yönetmenliğinde görüşmekayıtlarından ve toplanan malzemeden ortaya çıkan “Hasretim İstanbul” oldu. Özlemtemalı bu belgeselde, “İstanbul benim vatanım, her yanını özlüyorum” diyen eskiİstanbullu Rumların hasreti adeta elle tutulabilecek. “Hasretim İstanbul” belgeselisergi günleri içinde saat başlarında gösterilecektir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Arşiv