İzDSO, Mehmet Aktuğ anısına çalacak

  • 0
  • 817
Yazı Boyutu:

İzmir Devlet Senfoni Orkestırası(İzDSO) çağdaş müzik tekniklerinin Türkiye’ye aktarılmasında payı bulunan ve erken yaşta hayatını kaybeden besteci Mehmet Aktuğ anısına çalacak. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 30 Kasım Cuma gecesi gerçekleşecek olan konser saat 20.30’da başlayacak.
 
  Konserin şefliğini İngiltere’den Kevin Grıffıths yaparken solist olarak Klarinet’de Avusturya’dan Wenzel Fuchs, İzmir Devlet Senfoni Orkestırasına eşlik edecek. Programda Mehmet Aktuğ’nun ‘Odysee’, C.M Von Weber Klarinet konçertosu No:2 mibemol majör op.74, Allegro, Romanza-Andante, Alla polacca, G.Bizet’in Senfoni No:1 Do Majör, Allegro vivo, Adagio, Scherzo ve  Allegro vivace besteleri çalınacak.
 
Mehmet Aktuğ kimdir?
Yeni kuşak bestecilerimizden Aktuğ, çağdaş müzik tekniklerinin Türkiye’ye aktarılmasında payı bulunan bir kazanımdır. Müziğe kemanla başlayan ve 11 yaşındayken İzmir’de Hazar Alapınar’dan dersler alan besteci, 1970 yılında İzmir Devlet Konservatuarı’na girmiş, altı yıl keman öğrenimi yaptıktan sonra Muammer Sun’un öğrencisi olarak kompozisyon bölümünü bitirmiştir. 

1987’den günümüze İzmir Devlet Konservatuarı’nda solfej, armoni, form bilgisi, çalgı bilim, ve müzik tarihi dersleri veren bestecimiz, çağdaş müzik tekniklerini kullandığı yapıtlarla dikkati çekmiştir. Mehmet Aktuğ, 1989’da “Başlıksız”, 1990’da “Araba Gözleri”, 1991’de “Fine Esilio” adlı yapıtlarıyla TRT’yi temsilen Paris’teki “International Rostrum of Composer” buluşmasına ülkemiz adına katılmıştır. Onun bu yapıtları, daha sonra klasik müzik yayınlarına önem veren dünyanın çeşitli radyo istasyonlarında özellikle Yeni Müziğe ilişkin programlarda yayınlanmıştır.
Aktuğ’un tüm yapıtları seslendirilmiştir. Orkestra yapıtları “MOMENT” ve “FİNE ESİLİO”, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın konserinde dünya prömiyeri olarak yorumlanmıştır.Aktuğ 2009 yılında hayata veda etmiştir
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Arşiv