İZDSO , Mehmet Aktuğ anısına çalacak

  • 0
  • 951
Yazı Boyutu:

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO) Türkiye- Polonya DostlukAntlaşmasının 90. Yıl Dönümü Konserini Polonya İstanbul Başkonsolosluğuİşbirliği ile çağdaş müzik tekniklerinin Türkiye’ye aktarılmasında payı bulunanve erken yaşta hayatını kaybeden besteci Mehmet Aktuğ anısına çalacak AhmetAdnan Saygun Sanat Merkezinde 29 Kasım Cumagecesi gerçekleşecek olan konser saat 20.30'da başlayacak


Konserinşefliğini Polonya 'dan Marek PİJAROWSKİ yaparken solist olarak viyola'da EsraPEHLİVANLI, İzmir Devlet Senfoni Orkestrasına eşlik edecek. Programda Mehmet Aktuğ'un 'Düm Tek Tek, Düm Tek', K.Penderecki  “Viyolakonçertosu”, W.Lutoslawski'nin “Orkestra Konçertosu”  ve Ulvi CemalErkin’in “Köçekçe” besteleri çalınacak.


MEHMET AKTUĞ
Yeni kuşak bestecilerimizden Aktuğ, çağdaş müziktekniklerinin Türkiye'ye aktarılmasında payı bulunan bir kazanımdır. Müziğekemanla başlayan ve 11 yaşındayken İzmir'de Hazar Alapınar'dan dersler alanbesteci, 1970 yılında İzmir Devlet Konservatuarı'na girmiş, altı yıl kemanöğrenimi yaptıktan sonra Muammer Sun'un öğrencisi olarak kompozisyon bölümünübitirmiştir. 1987'den günümüze İzmir Devlet Konservatuarı'nda solfej, armoni,form bilgisi, çalgı bilim, ve müzik tarihi dersleri veren bestecimiz, çağdaş müziktekniklerini kullandığı yapıtlarla dikkati çekmiştir. Mehmet Aktuğ, 1989'da'Başlıksız', 1990'da 'Araba Gözleri', 1991'de 'Fine Esilio' adlı yapıtlarıylaTRT'yi temsilen Paris'teki 'International Rostrum of Composer' buluşmasınaülkemiz adına katılmıştır. Onun bu yapıtları, daha sonra klasik müzikyayınlarına önem veren dünyanın çeşitli radyo istasyonlarında özellikle YeniMüziğe ilişkin programlarda yayınlanmıştır. Aktuğ'un tüm yapıtlarıseslendirilmiştir. Orkestra yapıtları 'Moment' ve 'Fine Esilio', İzmir DevletSenfoni Orkestrası'nın konserinde dünya prömiyeri olarak yorumlanmıştır.Aktuğ2009 yılında hayata veda etti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Arşiv