Kırmızı acı biber, obeziteye yol açıyor

  • 0
  • 1.279
Kırmızı acı biber, obeziteye yol açıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Pek çok ünlünün “sayesinde zayıfladım” dediği, kilolarındandertli pek çok kişinin de bu sözün arkasına takılıp tükettiği acı kırmızıbiberin “zayıflatmayıp aksine şişmanlattığı” bildirildi. Bu iddiasıyla ezberbozan İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji Profesörü Dr. Mitat Bahçeci, “Acıbibere bu acılığı veren içerisindeki kapsaisin adlı madde, doygunluk sağlayarakyemek yemeyi baskılayan hormonun sinirsel iletimini bozuyor. Doydu sinyaliniengelliyor, bu da kişinin iştahının açılmasına ve daha çok yemesine, obeziteyeyol açıyor. Bu bir kandırmaca” dedi.
 
 
Milyonlarca kişinin her konuda istediği bilgiye internettenulaştığına dikkat çeken İzmir kent Hastanesi İç Hastalıkları UzmanlarındanEndokrinolog Prof. Dr. Bahçeci, başta zayıflamak isteyenlerin ticari tuzaklaradüştüklerini söyledi. Ünlülerin zayıflama sırlarının verildiği sitelerdemutlaka yanında bir de ürünün satıldığını vurgulayan Prof. Dr. Bahçeci, “Acı kırmızıbiberin zayıflattığı anlatılırken, yanında da ‘biber hapı” altında tabletlerinreklamı yapılıyor, satışa sunuluyor” diye konuştu. Prof. Dr. Bahçeci, acıbiberin zayıflatmayıp şişmanlattığını bilimsel olarak şöyle açıkladı:

TAM TERSİ OBEZİTEYENEDEN OLUR

“Kırmızı ya da yeşil bibere acılığı veren içindeki kapsaisinisimli maddedir. Yemek yemeye başladıktan sonra dil epitelindeki ve incebağırsaktaki tat reseptörleri uyarılarak, GLP-1 isimli hormon salgılanır. Buhormon merkezi sinir sistemine iletimde bulunarak, ‘tamam bu kişi artık doydu’uyarısında bulunur. Kırmızı biber içerisindeki kapsaisin isimli madde iseGLP-1’in sinirsel iletimini bozar ve “doydu” sinyali gitmez. Bünye sinyalalamadığı için daha çok yemek yer, kişinin iştahı açılmaya başlar ve bir süresonra da obeziteye neden olur” diye konuştu.

 ACI KIRMIZIBİBER ZAYIFLATSAYDI, NEDEN DOĞU’DA GÜNEYDOĞU İNSANI KİLOLU

Adana, Diyarbakır, Antakya, Gaziantep gibi illerde kırmızıacı biberin çok fazla tüketildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bahçeci, “bu illerdeyaşayan insanların geneline baktığınızda beden kitle indeksi Türkiyeortalamasının üzerindedir. Kırmızı acı biber gerçekten zayıflatsaydı, buralardaobeziteyi en az görmemiz gerekirdi. Ya da acı biberin dünyada en çoktüketildiği ülke Meksika. Meksikalı denilince gözümüzün önüne kısa boylu,kilolu, tıknaz, obez tipler geliyor. Yani kapsaisin isimli maddenin zayıflatıcıetkisi olduğu yönündeki iddialar gerçek dışıdır” şeklinde konuştu. 

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv