Madama Butterfly, 15 Nisan’da Denizli’de…

  • 0
  • 610
Yazı Boyutu:

İzmir Devlet Opera ve Balesi, 15 Nisan 2014 Salı günü saat20.00’de Giacomo Puccini’nin MadamaButterfly adlı operasını Denizli Hasan Kasapoğlu Kültür Merkezi’ndesahneleyecek.  

19. yüzyıl sonlarında Japonya’nın Nagazaki kentinde başlayanve bir Amerikan subayı ile bir Japon kızının aşkının anlatıldığı Madama Butterfly,  John Luther Long’un “Madame Butterfly”adlı romanından alınmıştır. Librettosu Giuseppe Giacosa ve Luigi Illica tarafındanhazırlanan Madama Butterfly, şef TulioGagliardo yönetiminde, Aytaç Manizade’nin rejisi ile sahneleniyor. Eserin dekorve kostümleri İsmail Dede tarafından hazırlandı. Koro şefliğini Nadezhda Mileva’nınüstlendiği eserin ışık tasarımlarını Oktay Kanca hazırladı. Denizli’desunulacak olan temsilde solo rolleri; Birgül Su Ariç, Serkan Taylan, GökhanVarkan, Anna Chubuchenko, Tankut Eşber, Erdem Türkbay, Ayça Altar, Cihan Özmenüstlenecekler. 

Madama Butterfly’ınkonusu şöyle: 19. yüzyılın sonlarında Amerikan donanmasına ait bir gemiJaponya’nın Nagazaki Limanını ziyaret etmektedir… Geminin subaylarından gençteğmen Pinkerton, geyşa tellalı Goro’nun yardımıyla Madama Butterfly (Cio CioSan) ile tanışır ve ona aşık olur. Amerikalılar düşman dahi görünseler,yakışıklı ve kibar Pinkerton bu imgeyi bozmaktadır… Aşkı uğruna dinini dahideğiştiren Butterfly, lanetlenmeyi göze alarak Pinkerton ile Japongeleneklerine göre dokuz yüz doksan dokuz yıllığına evlenir… Ancak bu evlilik mutlulukyerine mutsuzluk getirecek; Pinkerton Japonya’dan ayrılarak ülkesine dönecek;orada yeniden evlenecektir… Sonuçta, Butterfly, aşk acısına dayanamayacak;yaşamına son verecektir. 

Dünyada ilk kez 17 Şubat 1904’ta Milano’da, ülkemizde de 12 Haziran1941’de Ankara’da sahnelenen MadamaButterfly, İzmir’de ilk kez 18 Şubat 1986’da sahnelenmiştir. 

Opera tarihinin tartışmasız en büyük bestecilerinden biri sayılanGiacomo Puccini,  gerçekçi opera akımınınen önemli temsilcilerinden biridir. Eserlerinde ortaya koyduğu melodramdakiustalığı, duygusal erotizm ve egzotizm, Puccini’yi dünyanın en sevilen operabestecilerinin başlarına yerleştirmiştir. Puccini, aşırıya varan duygularınısüzmek yerine onları çok daha yoğun bir şekilde ortaya koyar. Puccini operalarındakikadın karakterlerin tamamına yakını çelişkilerle doludur. Puccini eserlerindekikadınlar aşkın varlığı kadar gerçek, ama gerçek olamayacak kadar aşıktırlar.1858-1924 yılları arasında yaşayan bu bestecinin yazdığı on bir opera,günümüzde sürekli olarak dünyanın hemen her yerinde opera sahnelerinisüslemektedir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Arşiv