Okuma-Yazma bilmeyen kalmayacak

  • 0
  • 529
Yazı Boyutu:

Rotary 2440 Bölge’nin 1995 yılında başlattığı “Köylerde veKırsalda okuma yazma bilmeyenlere eğitim seferberliği” 2013-2014 dönem başkanıEsat Kardıçalı liderliğinde ve Rotary 2420 ile 2430’un katılımıyla büyük biroluşum olarak devam ediyor.

İlk okuma yazma kursunu Narlıdere 2. İnönü Okulu’ndaaçtıklarını söyleyen ve o günlerden buyana çok yol kat ettiklerini belirtenKardıçalı, “Ben 1995’den 2004’e kadar neredeyse 10 yıl çok faal olarak bu işinliderliğini yapmıştım. Uluslararası Rotary’den 320 bin dolar bağış aldık.Yetişkin eğitimi örgün eğitimden farklı olduğu için önce öğretmenlerineğitimden geçmesi gerekiyordu. 2 bin öğretmeni formasyondan geçirdik. Dahasonra İstanbul’dan Şırnak’a kadar yüzbinlerce kişiye okuma yazma öğrettik” dedi.

Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Nejdet Sezer ile eşi SemraSezer’in de konuyu sahiplenmesiyle  okumayazma seferberliğinin daha da yaygınlaştığını ifade eden Kardıçalı, okuma yazmaseferberliğine başka vakıfların, eğitim kurumlarının da destek verdiğini hatırlatarak“ Şüphesiz ki devlet daima işin içindeydi. Sivil toplum kuruluşlarının ‘Annebeni okula gönder, baba beni okula gönder’ gibi programlarıyla yaygınlaştı.Ülkemiz bununla hala çok ciddi bir mücadele veriyor. Bu oluşumun ilkbasamaklarından beri içinde olan birisi olarak büyük bir mutluluk duyuyorum.Ama tabi problem tamamıyla yok olmuyor. Olmamasının en önemli sebebi de Doğu veGüneydoğu Anadolu’da maalesef kızların çok küçük yaşta evlendirilmesi, parakarşılığı satılması. Ne zaman o kültürel duvarlar yıkılırsa ki günün birindebunun da yıkılacağına inanıyorum, o zaman kız çocuklarımız da okula gitmeye,ülkenin her yerinde başlamış olacak ve problem kalmayacak” diye konuştu.

Bazı yerlerde okur yazar oranının çok yüksek olduğunu okumayazma bilmeyen insan bulamadıklarını anlatan Kardıçalı bu durum karşısında çoksevindiklerini belirterek, proje sayesinde Türkiye’yi çok daha iyi tanıdığınadikkat çekti.  Kardıçalı sözlerini şöylesürdürdü:  “Ülkemi çok iyi tanıdım çünkühizmet karanlıkta kalmış insanlar. Karanlıkta yaşayan insanlar kendikendilerine bir fikir edinmeleri mümkün olmayan insanlardır. Okuyamazsanızdüşünme ve üretmeniz mümkün olmaz. Hep size söylenenle kalır, size söylenenlerdoğrultusunda birşeyler yaparsınız. Bu tabi özgürlüğe, insan haklarına herşeyeaykırı bir durum. Onun için en temel kazanım bence okuma-yazma bilmek.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

SOCAR Türkiye iş birliğinde modern spor tesisi

Konservatuvar öğrencilerinden anlamlı proje

Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin

Yapay zeka eğitim sistemini büyük ölçüde etkileyecek

Farklı özelliklere sahip müziklerin performansa etkisini araştıracaklar

Diplomasiye akademik destek

Arşiv