Önce kendini koru, herkes korunur

  • 0
  • 1.099
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitiüsüLisansüstü Öğrencilerine yönelik oryantasyon programı kapsamında konferansveren Prof. Dr. S. İsmet Deliloğlu Gürhan; biyolojik laboratuarlardakarşılaşılan tehlikelere karşı öğrencileri bilgilendirdi.
 
Prof. Dr.Gürhan, biyolojik tehlikelerin tanımı, sembolü,risk taşıması ile biyo güvenlik, biyolojik zararlı materyaller,  laboratuardan korunma teknikleri, hijyen,laboratuarın düzeni, hava sirükilasyonu ve sterilizasyonu gibi konularadeğindi.
 
Prof. Dr. S.İsmet Deliloğlu Gürhan, “Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse akıl hastalarınınbeyin dokusunun incelenmesi sırasında bir çok enfeksiyon ortaya çıkabilir.Laboratuar ortamında virüslerin yayılma tehlikesi olduğu için koruma üstdüzeyde olmalıdır. Uluslararası biyolojik tehlike sembolü vardır. 1966 daortaya çıkan bu sembol turuncu renkte ve anlamsızdır. Bu nedenle amblem akıldakalıcıdır. Bu sembol zamanla orkide çiçeğine benzetilmiştir” dedi.
 
GÜVENLİKTE ORTASEVİYEDEYİZ
Prof. Dr. S. İsmet Deliloğlu Gürhan, “Biyolojik güvenlik düzeyi (BSL) 4kategoridir. Günümüzde uzay araştırmaları gündeme gelmiş ve bu seviye 5’eçıkartılmıştır. BSL  1,2,3laboratuar  seviyeleri ülkemizdebulunmaktadır. Ama BSL 4 laboratuar seviyesi ise birkaç ülkede bulunmaktadır”diye konuştu. İZMİR (Ege Ajans/ Feride Çetin, Filiz Kapucu, Ahmet Böyüker)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

SOCAR Türkiye iş birliğinde modern spor tesisi

Konservatuvar öğrencilerinden anlamlı proje

Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin

Yapay zeka eğitim sistemini büyük ölçüde etkileyecek

Farklı özelliklere sahip müziklerin performansa etkisini araştıracaklar

Diplomasiye akademik destek

Arşiv