Oya Baydar kitap okudu

  • 0
  • 804
Yazı Boyutu:

Türk Edebiyatı’nın önemli yazarlarından olan sosyologOya Baydar, Konak Belediyesi ile Kalem Kültür Derneği’nin birlikte düzenlediği‘Yazarlar İzmir için Okuyor’ etkinliğine konuk oldu.  

‘KayıpSöz’ romanından bazı parçalar okuyan Baydar, içtenliği, sıcak ve samimitavrıyla gönüllerde bir kez daha taht kurdu.“İllahide yazayım diye bir derdim yok, yüreğime bir çığlık gibi bir şey oturursa ozaman yazıyorum. Kayıp Söz romanımda da 80 sonrası durumu ele aldım. Kürtsorunu üzerine gelişen, şiddeti anlatan bir roman. Aynı zamanda insana bakmanınromanıdır” diyen Baydar, pek çok ödülün de sahibi.Liseson sınıftayken yazdığı ‘Allah Çocukları Unuttu’ adlı gençlik romanıyla yazınhayatına başladığını belirten yazar, “Bu romanım lisede başıma dert, az dahaokuldan atılıyordum. Bir süre yazmaya ara verdim, uzun zaman siyasetle uğraştım,olgunluk çağında yeniden edebiyata döndüm” dedi.

Sevenleri ve edebiyattutkunlarının sorularını da yanıtlayan Baydar, “Başkan Tartan’ın sanat vesanatçıya verdiği değeri görmemek mümkün değil, böyle örnek yöneticilerinçoğalmasını diliyorum. Sizle buluşturduğu için teşekkür ederim” diye konuştu.ElvedaAlyoşa ile 1991 Sait Faik Hikaye Armağanı, Kedi Mektupları ile 1992 Yunus NadiRoman Ödülü, Sıcak Külleri Kaldı ile 2001 Orhan Kemal Roman Ödülü, ErguvanKapısı ile 2004 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü, Hiçbir Yere Dönüş ile 2011Akdeniz Kültür Ödülü alan Baydar, siyasi kimliği yüzünden 12 Eylül darbesinde12 yıl Almanya’da sürgünde kaldığını söyledi. 

Romanları

KediMektupları (1992)HiçbirYere Dönüş (1998)SıcakKülleri Kaldı (2000)ErguvanKapısı (2004)KayıpSöz (2007)ÇöplüğünGenerali (2009)SavaşÇağı Umut Çağı (2010)OMuhteşem Hayatınız (2012)

Öyküleri

ElvedaAlyoşa (1991)

Diğer eserleri
CumhuriyetinAile Albümleri75Yılda Köylerden Şehirlere75Yılda Çarklardan Chip'lere75Yılda Çarkları Döndürenler75Yılda Değişen Yaşam Değişen İnsan-Cumhuriyet ModalarıCumhuriyetModalarıTürkiyeSendikacılık AnsiklopedisiBirDönem İki Kadın (2011)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Sanatın ‘marka’ yüzü olacak

Kültürel İzlerin Düşünsel Evreleri Alaçatı ART Shop’da

Konservatuvar TRT'den Bir Bahar Akşamı dinletisi

Dünya Prömiyeri İzmir'de

Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu Performansıyla Unutulmaz Anlar Yaşattı

Arşiv