STK’lardan “Tramvay Projesi”ne tepki

  • 0
  • 764
STK’lardan “Tramvay Projesi”ne tepki
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Karşıyaka’nın önde gelen sivil toplum kuruluşları, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce yapımına devam edilen Elektrikli Tren Projesi’nin, kent için çok yanlış bir proje olduğunu söyleyip, milyonlarca liranın bu proje ile heba edilmemesini istediler.

İzmir Büyükşehir Belediye’si tarafından yapımı devam eden “Elektrikli Tren Projesi” için Karşıyaka’da bulunan STK’lar bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması yaptı. STK’lar adına açıklama yapan Karşıyaka Birliği Başkanı Mehmet Yıldırım, Karşıyaka’nın önde gelen Sivil Toplum Kuruluşları ve her şeyden önce birer Karşıyakalı olarak; hiçbir siyasi ve kişisel çıkar gözetmeden Karşıyaka’nın menfaatlerini önde tuttuklarını söyledi.

Karşıyaka’nın lehine ve aleyhine olan proje ve gelişmeleri dikkatle izlediklerini belirten Yıldırım şunları söyledi:
“Ne yazıktır ki; her defasında demokrasi ve katılımcı yönetim ilkelerini benimsediğini ifade eden Büyükşehir Belediyemiz; Bu proje ve detayları hakkında Halkın en ufak bir görüşünü dahi almamış, proje ve ihale süreci öncesinde gerekli bilgilendirmeleri yeterince yapmamıştır. Daha da vahim olan durum ise; Söz konusu “oldubitti”ye Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın adeta “Fransız kalarak” sanki söz konusu vahim proje başka bir ilçede yapılıyormuş tavrı takınarak halkın sesine kulak vermemesidir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; Karşıyaka’nın tarihinde yer alan sadece sahil hattında seyreden Nostaljik Tramvay vardır. Söz konusu projenin başından beri belediyece lanse edilmeye çalışılan ile mevcut yapılmak istenen Elektrikli Tren arasında fiili ve teorik hiçbir benzerlik bulunmamaktadır.
Özellikle sahil şeridi ve Mavişehir Bölgesinde yaşayan orta sınıf ve üstü ekonomik düzeydeki vatandaşların sayısı konut ve AVM inşaatları ile artan araç yoğunluğu, bilimsel hesaplamalara göre 2030 yılında 2 katına çıkacaktır. Bu sebeple mevcut proje inşaatı nedeniyle sıkışan ve daralan şeritler, içinden çıkılmaz bir trafik sıkışıklığına yol açacaktır.

 Projede ÇED raporu alınmamış, bu hususta gerekli başvurular dahi yapılmamış, Halkı bilgilendirme toplantısı dahi yapılmayarak halkın bu konudaki görüşüne başvurulmamış ve konunun üstü örtülmüştür. Bu husus bile açıkça hukuka aykırılık halidir.
Proje için döşenecek elektrik telleri yaklaşık 11.000 ila 17.000 Volt kapasitesinde olacağından; bu durum bölgedeki insan yoğunluğu düşünüldüğünde insan hayatı için büyük tehlike arz etmektedir. Kaldı ki Belediyece yapılan açıklama ile de vatandaşların tepkisi üzerine projenin bir bölümünde karma sisteme geçildiği belediyece belirtilmiştir. Nitekim tellerin bu kapasitedeki çekim gücü mesafesi yaklaşık 5 ila 11 metre arasında değiştiğinden insanların akıma kapılma riski ve kanser olma riski çok yüksektir. Bu riski önlemek için ise; yine tramvay hattının bariyerler içerisine alınarak; üst ya da alt geçitler inşa edilmesi gerekecektir ki; bu husus hem kentin silüetini bozacak hem de vatandaşların deniz ile olan irtibatını kesecektir.

 Proje ile Karşıyakalıların deniz ile olan bağı kopacaktır. Gidiş-dönüş olmak üzere çift şeritli olarak projelendirilen tramvay hatlarında güvenlik şeritleriyle birlikte, hali hazırda kent sakinlerince aktif olarak kullanılmakta olan kışı yeşil alan düzenlemeleri üzerinden geçecek. Karşıyakalıların aktif yeşil alan kullanım miktarı kaçınılmaz olarak azalacak.”

 Bostanlı esnafının İzmir Büyükşehir Belediye’si tarafından yapılan Elektrikli Tren Projesi’ne karşı olduğun söyleyen BESİAD Başkanı Feyyaz Sungur, “bu projeden en fazla etkilenecek olan Bostanlı esnafıdır. Bu proje zaten sıkışık olan trafiği daha da artırarak içinden çıkılmaz bir hale getirmektedir. Karşıyaka’ya, Bostanlı’ya hiçbir katkı sağlamayacak ola bu projenin biran önce durdurularak. Bu kaynakların daha faydalı projelerde kullanılmasını istiyoruz” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hıdırellez ve bahar coşkusu

Şenlik havasında Hıdırellez

Emek ve dayanışma vurgusu

İzmir’in planlamasını İzmirli mimarlar yapacak

Urla’da Enginar bereketi

ESHOT’ta görev değişimi

Arşiv