Tarihin izini Klaros’ta sürecekler

  • 0
  • 873
Yazı Boyutu:

İzmirAkdeniz Akademisi tarafından düzenlenen ‘Taşlar Yerine Oturuyor’ başlıklıarkeoloji söyleşilerinde bu kez antik dünyanın en erken bilicilik merkeziolarak tanınan ‘Klaros’ ele alınacak.  

İzmir Büyükşehir Belediyesibünyesinde faaliyet gösteren İzmir Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen‘Taşlar Yerine Oturuyor’ başlıklı söyleşi dizisi devam ediyor. Kentin çeşitliyerlerinde yapılan arkeolojik kazıların ekip başkanlarının İzmirlilerlebuluştuğu söyleşilerde, bu ay antik dünyanın en eski bilicilik merkezi olarakbilinen Menderes’e bağlı Ahmetbeyli Mahallesi’ndeki Apollon Klaros BilicilikMerkezi masaya yatırılacak.

25 Ocak Cuma günü Kültürpark FuarAlanı’ndaki Gençlik Tiyatrosu’nda saat 18.00’de gerçekleşecek söyleşide, Prof.Dr. Nuran Şahin 2001 yılından bu yana başkanlığını yürüttüğü Klaros kazılarıylailgili bilgileri anlatacak. Yrd.Doç. Dr Akın Ersoy’un moderatörlüğündegerçekleşecek söyleşinin tarihe yolculuk yapmak isteyenlerden ilgi görmesibekleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi,‘Taşlar Yerine Oturuyor’ söyleşi dizisini 2014 yılı Mayıs ayına kadarsürdürmeyi planlıyor. 

TarihiM.Ö. 13.yüzyıla dayanıyor
Apollon Klaros Bilicilik Merkezi,M.Ö. 13.yüzyıl sonunda kurulup terkedildiği M.S. 4.yüzyıla kadar bilicilikmerkezi olarak işlev yapmış. Klaros, antik dünyanın en erken bilicilik merkeziolarak tanınıyor. Klaros antik kentinin yer aldığı Ales Vadisi’ne ilişkin ilkaraştırmalar ise 1904 yılında Macridy Bey tarafından başlatılmış. Bayraklı(Smyrna), Notion, Tahtalı Barajı kurtarma kazıları (Halil Ağa Tepesi)kazılarında kazı üyesi olarak katılan Prof. Dr. Nuran Şahin, 2001 yılından buyana ise Klaros Kazı Başkanı olara görev yapıyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Arşiv