Tire’de tarihi eserleri çöpten arındıracaklar

  • 0
  • 1.237
Tire’de tarihi eserleri çöpten arındıracaklar
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’neadaylık çalışmaları devam eden Tire’de insan eli ile çöplük haline gelen tarihieserler, Üniversitesi akademisyenleri tarafından temizlenip restorasyona hazırhale getirilecek.

 

2011 yılından bu yana Tire’nin Dünya Tarih ve Somut OlmayanKültürel Miras Listesi’ne adaylığı için İzmir Üniversitesi tarafındansürdürülen çalışmalar hızla devam ediyor. Aralarında 14’üncü yüzyıldan kalmabir mescidin de bulunduğu tarihi eserlerin insan eli ile çöplük halinegetirildiğine dikkat çeken İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri KorumaKomisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, eserlerin restorasyonçalışmalarına hazırlanması, duyarlı vatandaşlar ve yetkililerin konuyadikkatinin çekilmesi amacı ile İzmir Üniversitesi akademisyenlerinin 21 AğustosPerşembe günü Tire’de tarihi eserlerin kaba çöp temizliğini yapacağını söyledi.Tire Belediyesi’nin geniş çaplı bir temizlik için yeterli bütçeye sahipolmadığı bilgisini edindiklerini belirten Öztürk, İzmir Üniversitesi, turrehberleri ve Tire Kent Konseyi işbirliğiyle çözüm üretmeye çalıştıklarınıbelirtti. Mütevelli Heyet ile öğretim üyelerinin maddi desteği ve İzmirÜniversitesi tarafından ulaşım ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra öğretimüyelerinin temizlik çalışmalarında fiilen yer alacağını ifade eden Öztürk,“Tire Belediyesi’nin traktör desteğinin yanı sıra TÜRSAB, Ege Turizm Derneği,İzmir Turist Rehberleri Odası da etkinlikte yer alacak” dedi.

 

Bir yanda lüks camiler bir yanda çöp içinde tarihi mescit

Tire Kent Konseyi üyeleri, turist rehberleri ve basınmensuplarının da temizliğe destek vereceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Öztürk,“Tire’de tarihi eserlerin büyük kısmının insan etkisiyle çok ciddi zarargördüğünü,  içlerinin ve çevresinin atıkmaddelerle dolu olduğunu gözlemledik. Sadece bir hamamda onlarca ton çöpbulunuyor. 500 yıllık bir mescitte bebek bezinden insan dışkısına kadar neararsanız bulabilirsiniz. Tire’de bu eserlerle benzer kaderi paylaşan çoksayıda tarihi eser var, bu paha biçilmez değerdeki tarihi eserlerimiz çöplükhaline gelmemelidir” dedi.

 

Maddi desteğe ihtiyaç var

“Şimdiden küreklerimizi, süpürgelerimizi hazırladık. En aziki eserin içini bir günde temizlemeyi hedefliyoruz. Ancak diğer tarihieserlerin temizliği için işçi tutulacak” diyen Öztürk, Eylül-Ekim aylarındaturist rehberleri için bir bilgilendirme turu ve Tire turizmini canlandırmakiçin bir yemekli stratejik planlama toplantısı düzenleneceğini, tüm buçalışmalar için maddi desteğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Eserlerin bakımı vetanıtımı sayesinde bölgenin çok ciddi bir turizm potansiyeline sahip olacağınıvurgulayan Meltem Öztürk, Tire Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan hesabakatkıda bulunulabileceğini belirtti ve “Özellikle esnafın, tüccarın, buçalışmalara vereceği maddi ya da manevi destek kendi ekonomik gelecekleri içiniyi bir yatırım olacak” diye konuştu.

 

2011 yılından bu yana çalışmalar sürüyor

İzmir Üniversitesi’nin desteği ile 2011 yılında başlayanTire’nin Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne adaylıkçalışmaları süresince bugüne kadar “İpek Yolu Üzerinde Tire” başlıklı bir fotoğrafyarışması düzenlendi ve ardından da fotoğraflar “İpek Yolu Üzerinde Tire” adlıalbümde toplandı. Tire Belediyesi, Tire Kaymakamlığı, ÇEKÜL Vakfı, İl Özelİdaresi, UNESCO Milli Komitesi, AB Danışmanlığı ve Bergama Belediyesi UNESCODünya Miras ve Alan Yönetimi Birimi Koordinatörlüğünün katkısı ile “Tire’dekiKültürel Miras ve UNESCO” başlıklı bir panel düzenlendi. www.ipekyoluuzerindetire.comsitesi Türkçe ve İngilizce olarak yayın hayatına başladı.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Arşiv