Türkçe dünya dili oluyor

  • 0
  • 517
Yazı Boyutu:

Yurtdışında ana dilimize ilgi giderek artıyor, dünyagençliği Türkçe öğrenmek için geliyor. Türkçe eğitimleri veren GedizÜniversitesi TÖMER’e bu yıl talep yağdı. ABD’den 47 öğrenci kursu tamamladı, 9ülkeden 100’ü aşkın genç ise devam ediyor    

Türkçe, dünya dili olma yolunda... Özellikle yabancıgençler, ana dilimizi öğrenmeye çalışıyor. Bunun en güzel örneği İzmir’dekiGediz Üniversitesi’nde yaşanıyor. Burada yaz aylarında ağırlıklı olmak üzere Türkçeeğitimleri düzenleniyor. Bu sene de gerçekleştirildi, sınırların ötesindenyoğun talep gördü.
Gediz Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi’nde (Gediz TÖMER)önce ABD’liler sıralara oturdu. Dilimizi öğrenen Amerikalı 47 öğrenci törenlesertifika aldı. ABD’lilerin ardından 9 ülkeden (Güney Afrika, Gürcistan, Tunus,Gine, Libya, Ekvator, Gana, Afganistan ve Fas) 108 kursiyer dersbaşı yaptı. Üçay boyunca toplam 240 saat ders görecek gençler, günlük konuşmada yetecekdüzeyde Türkçe öğrenecek. Dilimizi konuşabilen birçok yabancı da önümüzdekigünlerde eğitime katılacak, bol bol pratik yaparak bilgilerini ilerletecek. GedizÜniversitesi, çoğu ülkelerinde üniversite öğrencisi olan kursiyerlere sadeceTürkçe öğretmekle kalmıyor. Ege’nin tarihi, turistik yerleri de gezdirilerekülkemiz ve kültürümüz tanıtılıyor.
 
Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Türkçe’nin sınırlarımızınötesinde de konuşulmasına katkıda bulunmaya çalıştıklarını belirtiyor. Prof.Dr. Çevik, Türk ekonomisi büyüdükçe ve firmalarımız yurtdışında etki alanlarınıgenişlettikçe dilimize ilginin daha da artacağını dile getiriyor, şunlarısöylüyor: Milli bir hizmet bu “Ticari ilişkilerberaberinde aynı dilden konuşma zorunluluğunu getiriyor. Kurulan ekonomikbağlar zamanla toplumları birbirine yakınlaştırıyor, sosyal ilişkilerigüçlendiriyor. Türkçe konuşan yabancılara sürekli yenileri eklenecek, anadilimiz bir dünya dili olacak. Bu durum sevindirici ve gurur verici. Bu süreceivme kazandırmak istiyoruz. Gediz Üniversitesi TÖMER’i bu amaçla kurduk,dünyanın dört bir yanından üniversitemize lisans eğitimi için gelenöğrencilerimizin yanında, ilgi duyan diğer yabancılara da Türkçemizi öğretmeyihedefledik. Sosyal sorumluluk projesi ve milli bir hizmet olarak gördüğümüzTürkçe eğitimlerimizin kapsamını genişleteceğiz, her sene daha çok kişiyedilimizi öğreteceğiz...”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

SOCAR Türkiye iş birliğinde modern spor tesisi

Konservatuvar öğrencilerinden anlamlı proje

Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin

Yapay zeka eğitim sistemini büyük ölçüde etkileyecek

Farklı özelliklere sahip müziklerin performansa etkisini araştıracaklar

Diplomasiye akademik destek

Arşiv