Ürolojinin marifetli cihazı

  • 0
  • 1.068
Ürolojinin marifetli cihazı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ürolog Opr. Dr. IşıkÖzgü, sadece böbrek taşlarını değil tümörlerin de ağrısız, ameliyatsızçıkarılmasını sağlayan Fleksibl Üreterorenoskop lazer cihazının hem tanıkoydurucu hem de tedavi edici özelliğiyle ürolojinin “vazgeçilmez”leri arasınagirdiğini söyledi. Toplayıcı sistemdeki tümörlerin BT ve MR ile teşhisininancak hastalık ilerleyince mümkün olabildiğini belirten Opr. Dr. Özgü, “Oysa buyöntemle bu tümörleri daha erken teşhis edebiliyor, radyoloji ile göremediğimizkanamaları bu aletle böbreğin içine girerek görebiliyoruz. Ürolojide sonyılların en önemli tanı ve tedavi cihazı” dedi.

 

İzmir Kent Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Özgü,  ürolojide “olmazsa olmaz” cihazlar arasınagiren Fleksibl Üreterorenoskopi hakkında bilgi verdi. İngilizce “Flexible”kelimesinin kıvrılabilir, bükülebilir anlamına geldiğini, böbrekte oluşanidrarı böbrek havuzundan (pelvis) idrar torbasına taşıyan ince kanala üreterdenildiğini belirten Opr. Dr. Özgü, üreterin sağ ve soldaki böbrekte olmaküzere iki tane olduğunu hatırlattı. Opr. Dr. Özgü, endoskopinin de yineİngilizce’den gelip  vücut içindekiorganlara teleskop aracılığıyla bakma anlamına geldiğini kaydederek, şöyle konuştu:

 “FleksiblÜreterorenoskopi bu üç sözcüğün birleşmesinden oluşuyor. Alet, kıvrılabilen çokince bir teleskop aracılığıyla, vücuda hiçbir delik açmadan, idrar kanalındanüreter ve böbrek içine girilmesi ve buradaki taş ya da tümörün lazer yoluylakırılması ya da alınmasını sağlayan bir cihaz. İdrar yollarını, böbreğin içi veidrar kanallarının endoskopik olarak muayene etmeye yarayan, hem teşhiskoydurucu hem de tedavi edici bir alet. Bununla böbrek ve idrar yollarıtaşlarının tedavisi yapılabiliyor. Bir takım radyolojik tetkiklerle görüntülemeimkanımız olmayan hastalıkların daha erken ve kesin teşhisi ve tedavisi mümkünolabilir.  Bildiğimiz klasik böbrektümörleri BT, MR ile görülüyor. Ama idrarın döküldüğü ve toplandığı ve aşağıyailetildiği bir toplayıcı sistem var. Bu toplayıcı sistemin tömürlerinde ise buyöntemler ancak hastalık ilerleyince teşhis konabiliyor ama o zaman da geçoluyor.  Oysa bazı hastalarda kanamaoluyor, bu kanamanın kaynağını radyoloji ile gösteremiyoruz. Bu aletle böbreğiniçini görmemiz mümkün, böylece kanamanın kaynağını saptayabiliyoruz.”

 

TEDAVİ LAZER İLEYAPILIYOR
Bu cihazla hastalığın teşhisi için 15-20 dakikanın yettiğini belirten Opr.Dr. Özgü, lazerle hem böbrek taşlarının kırılıp çıkarılabildiğini, hem de hemde tümörlerin çıkarılabildiğini vurguladı. Ameliyatsız, ağrısız, sancısız taşve tümör tedavinin hasta için önemli bir rahatlık ve konfor olduğunu ifade edenÖpr. Dr. Işık Özgü, “Taş tedavisi yerine ve büyüklüğüne göre değişiyor. Taşı bualetle görüyor, lazerle kırabiliyoruz. Ve tabii dışarıdan bir müdahale olmadan,dışarıdan böbreği delmeden, kesmeden, tamamen doğal boşluklardan çalışarak bu teşhis ve tedavi yapılabiliyor.Yine aynı şekilde tömürleri çıkartıyoruz” diye konuştu.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv