Suyumuz temiz, rahatlıkla içilebilir

  • 0
  • 788
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU GenelMüdürlüğü, Manisa’nın Gördes ilçesi ve köylerinin içme suyunda tespit edilenarseniğin, İzmir’in içme suyuyla herhangi bir ilgisinin bulunmadığını duyurdu.Kamuoyunda yer alan “nikel madeni”ne ilişkin haberler üzerine “zorunlu” biraçıklama yapan İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’e içme suyu sağlayan GördesBarajı’ndan alınan suların arıtılarak sisteme verildiğini ve düzenli olarakyapılan analizlere göre “içilebilir” olduğunu vurguladı.

Yapılanaçıklamada, Gördes ve köylerinin suyunun yer altı kuyularından temin edildiği,İzmir kentine ise yüzeysel su kaynaklarından temin edilen baraj göl suyunungetirildiği ifade edilerek, “Gördes ve köylerinin su temini 2560 sayılıKanununa göre İZSU Genel Müdürlüğü’nün yetki ve sorumluluk alanında değildir.Ayrıca Meta – Nikel Maden İşletmesi’nin işletme sahası ve tesisleri GördesBaraj Havzası dışında yer almaktadır” denildi.

İZSU açıklaması şöyle devam etti:

“Gördes Barajı,Devlet Su İşleri tarafından Manisa bölgesi için tarımsal sulama ve İzmir kentiiçin de içme ve kullanma suyu amaçlı olarak planlanmış olup 129,6 milyonmetreküp suyun 58,9 milyon metreküpü içme-kullanma suyu, 71,1 milyon metreküpüde sulama suyu olarak kullanılmaktadır. Gördes Barajı’ndan temin edilen su,135.000 metreküp kapasiteli Sarıkız İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde arıtıldıktansonra İzmir kentine içme ve kullanma suyu olarak iletilmektedir. 26 Mayıs2011’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından devreye alınan arıtma tesisinde,ortalama 1000 lt/sn su İzmir’e iletilmektedir. Gördes Baraj gölünden 2009yılından itibaren ham su numuneleri alınmakta, İZSU ve Hıfzısıhha Enstitüsü’ndeanalizleri yapılmaktadır. Yapılan analizlerde ‘İçme Suyu Elde Edilen veya EldeEdilmesi Planlanan Yüzeysel Suların Kalitesine Dair Yönetmelik’ hükümlerinegöre, Gördes Barajı’ndan alınan su, ‘A1 basit fiziksel arıtma ile içilebileceksu’ kalitesindedir. İçmesuyu Arıtma Tesisi çıkış suları her gün alınannumunelerle kontrol edilmekte olup, analiz sonuçları İnsani Tüketim AmaçlıSular Hakkındaki Yönetmeliğe göre standartlara uygun, içilebilir, sağlıklı vegüvenilir su kalitesindedir. İzmir’de bulunan herkes, gönül rahatlığıyla şebekesularını içebilir.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Dezavantajlara karşı el ele

İlk nikahlarını kıydı

Foça’da çocuklar doyasıya eğlendi

1 Mayıs’ı Yeni Türkü konseriyle kutlayacak

Hasret Gültekin’i unutmadı

Otizm Eğitim Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı

Arşiv