11 yıla 5 cümlelik özet

  • 0
  • 632
11 yıla 5 cümlelik özet
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 11 yıllık başkanlık döneminin muhasebesini yaptı: “Hiç gizli kapaklı bir işimiz olmadı. Hep katılımcı demokrasiye ve özgürlüklere inandım. Olmayacak hiçbir duaya 'amin' demedim. O yüzden itiraz ve yargı hakkımı kentin önemli, vazgeçilmez konularında kullanmaya; İzmir’in yaşam biçimini geliştirmeye, İzmirli duruşunu korumaya, kenti kentlilerle birlikte yönetmeye çalıştım, çalışıyorum. Kentin zararına olacak bir konuda hiç kimse bana imza attıramaz.”

“Biz müfettişlerin gelmesinden rahatsız değiliz. Bütün mesele hukuk sisteminin oturması, herkese eşit davranılması, adil olunmasıdır. Bizde 'devlet başa ya kuzgun leşe' diye bir laf var. Ama 'hükümet başa' diye bir laf yok. Devlet zayıflarsa, erozyona uğrarsa çok farklı şeyler olur. Bizde çok uzun müddettir devlet ile hükümet özdeşleşti. Hükümetler gelir gider, baki olan devlettir. Devletle hükümetin karıştırılmaması gerekir. Devlet maalesef kurumlarıyla birlikte hükümetin altına girmiştir. En büyük tehlike budur.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Rotary Kulübü'nün ev sahipliği ile İzmir'deki Rotary kulüplerinin temsilcilerini buluşturan toplantıya davetli olarak katıldı. 11 yılı aşan görev süresi içinde hayata geçirdiği önemli projeleri ve yönetim anlayışını anlatan Başkan Kocaoğlu, "Gizli kapaklı bir işimiz yok. Katılımcı demokrasiye inanıyoruz. Özgürlüklere inanıyoruz. Yaşam biçimini geliştirmeye İzmirli duruşunu korumaya çalışıyoruz. Kenti sizlerle birlikte yönetmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu kent gündemine ilişkin konular da açıklamalar yaptı. 

Borç ödeyerek güçlendik
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni Türkiye'nin en borçlu belediyelerinden biriyken, bugün kredibilitesi en yüksek belediye haline nasıl getirdiklerini anlatan Başkan Kocaoğlu, şunları kaydetti:
“Belediye başkanları borç ödemezler, SGK'ya işçi primini ödemezler, muhtasar vergisini ödemezler gibi yaygın bir kanaat var. Borç ödememek bir belediye başkanı için meziyet olabilir. Benim için öyle değil. Bir yerel yönetimin bu anlayışla kenti sürdürülebilir bir şekilde yönetemeyeceği görünüyordu. Biz önce borç ödeyerek hem yatırım gücümüzü hem itibarımızı artırdık. Göreve başladığımızda hiçbir yerden kredi alamıyorduk. Ayrıca bu borçların hiçbiri Ahmet Piriştina zamanında alınmış borçlar değildi. Daha önceki dönemlerde alınmış, faiziyle birlikte katlanmış borçlardı. 2007 yılından itibaren ödemelerimizi günü gününe yaptık. Şimdi uluslararası piyasadan istediğimiz kadar proje kredisi alabilecek durumdayız. Üstelik yatırım yapmamıza rağmen ekonomik gücümüz giderek artıyor.”

Kentsel dönüşüm uzlaşmayla olacak
Kentsel dönüşüm konusunda mülkiyet gaspı doğuran 6306 sayılı yasaya kesinlikle başvurmayacaklarını belirten Başkan Kocaoğlu, "Rant kafasıyla kentsel dönüşüm yaparsanız olmaz! Peki ne yapmalı? Bir; uzlaşmamız gerekiyor. İki; yerinde dönüşüm yapmamız gerekiyor. Üç; burada ne rant elde edilecekse onu orada yaşayan insanlara bırakmamız gerekiyor. Meşakkatli bir yol bu. Biz birçok yerde, Uzundere'de, Ege Mahallesi'nde çok önemli aşamalar kaydettik. Bu bölgelerde ofisler kuruyoruz, uzlaşmaya çalışıyoruz, orada halkla iç içe yaşıyoruz, ama işin peşini bırakmıyoruz."

Olmayacak duaya 'amin' demem
Başkan Aziz Kocaoğlu, son dönemde Kordon'daki bina yüksekliklerinin artacağı iddiasıyla gündeme gelen imar yönetmeliği konusuna da değinerek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'tip imar yönetmeliği' çıkardı. Bu yönetmeliği uygulamak zorundayız. Burada konutlara bir kat artışı söz konusu değil. Kat yükseklikleri konutlarda 3,5 m. işyerlerinde 3,80 m. Oysa kimse konutta 3 metreyi geçmez. Bizim aldığımız karar şu: ilçe belediyeleri, yükseklikleri belli olan bütün planlara kaç kat olduğunu işleyecek. Dört tarafı yolla çevrilen imar parçası yani adanın yüzde 75'i tamamlanmışsa bu yüksekliği zaten kullanamıyor. İstisna olarak tek ada tek parsel olan yerler var” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu konudaki duruşlarının belli olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Siluetin bozulmasını istemiyoruz. 'Buna karşı çık, diren' gibi bir görüş var. Biz direnmeyi seviyoruz da, direnecek iş var, direnilmeyecek iş var. İzmir'in hakkını, doğasını korumak için merkezi hükümetle, bakanlıkla davalaştığımız binlerce konu var. Ama burada yapacak bir şey yok. Yaşamım boyunca hiç olmayacak duaya 'amin' demem. İtiraz ve yargı hakkımı kentin önemli, vazgeçilmez konularında harcamak isterim. Bu da dava açılacak bir konu değil” şeklinde konuştu.

Uzlaşma olmadan İnciraltı planlanamaz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İnciraltı'nın planlanmasına ilişkin bir soruyu ise şöyle yanıtladı:
“Göreve geldiğim günden bu tarafa ‘İnciraltı planlanamaz, elini yakar’ dendiği halde burayı kente sıçrama yaptıracak çok önemli bir alan gördüğüm için üzerinde çalışıyorum. İnciraltı konusu iğneli bir fıçı. Bir tarafta İnciraltı planlanamaz diyen tarım görüşü var. Bir de ne pahasına olursa olsun planlansın diyenler var. Mal sahiplerinin bir kısmında bir arsadan gelir elde etmeyi ‘metrekare ve yükseklikle eşdeğer gören’ bir zihniyet var. Mavişehir'i, Salhane, Turan bölgesini örnek göstererek İnciraltı planlanamaz. Biz İnciraltı'nın planlanması için hemen her ay oturup çalışıyoruz. Biz sağlık turizmi, otel, kongre vs. olarak planlaması üzerinde çalışıyoruz. El yordamıyla gayrimenkulün dönüşümüne göre yoğunluğu belirlemeniz doğrudur. Bu planlamamıza mesnet teşkil etsin diye, İnciraltı'nın ekonomik değerlendirme şartnamesini hazırladık. İhaleye çıktık. Alan firma çalışıyor. 5 Haziran'da bize bir rapor gelecek. Biz bunu bu rapor çerçevesinde planlayacağız. Bir defa hem gayrimenkul sahiplerinin büyük kısmının, hem de İzmir'de planlamaya bakanların, kanaat önderlerinin buranın nasıl planlanabileceği konusunda uzlaşması gerekiyor. Uzlaşma olmadan İnciraltı'nı kimse planlayamaz.”

Devletle hükümet karıştırılmamalı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir katılımcının üzerlerindeki denetim baskısının iktidara mensup belediyeler için neden söz konusu olmadığına yönelik sorusunu işe şu sözlerle yanıtladı:
“Biz müfettişlerin gelmesinden rahatsız değiliz. Ankara Belediyesi'ne 500 müfettiş gider, 'bu belediye tertemiz' der gelir. İzmir'e 10 tane müfettiş gelir, İZSU Foça'da SİT nedeniyle kanalizasyon yapamadığı için atıkları vidanjörle çekmiş, 20 TL tahsil etmiş diye, kurumlar vergisi tahsil almaya kalkar. Bütün mesele hukuk sisteminin oturması, herkese eşit davranılması, adil olunmasıdır. Bizde 'devlet başa ya kuzgun leşe' diye bir laf var. Ama 'hükümet başa' diye bir laf yok. Devlet zayıflarsa, erozyona uğrarsa çok farklı şeyler olur. Bizde çok uzun müddettir devlet ile hükümet özdeşleşti. Hükümetler gelir gider, baki olan devlettir. Devletle hükümetin karıştırılmaması gerekir. Devlet maalesef kurumlarıyla birlikte hükümetin altına girmiştir. En büyük tehlike budur.”

Statlar için tarihe düşülen not
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kente yapılacak statlar konusunda ise şunları söyledi:
“80 dönümlük Örnekköy arazisinde stat ve spor kompleksi yapmak için merkezi hükümetle birlikte verdiğimiz karar bir gecede değişti. Karşıyaka ve Büyükşehir belediye başkanları olarak bu kentin sorumluluğunu taşıyoruz.  Biz bu konuda tarihe not düşmemezlik yapamayız. Yarın burada da yaşanacak problemleri Karşıyakalı da, Güzelyalılı da çekecek. Buna rağmen en başından beri hükümetin bu statları yapmasına hiçbir engel de yoktu.”

Mavişehir iskelesi
Başkan Kocaoğlu, deniz ulaşımı konusundaki planlarını da anlattı. Kentin 70'li yıllardan 2000'li yıllara kadarki durağanlık döneminin tüm altyapı eksikliğinin kendi döneminde giderildiğini dile getiren Başkan Kocaoğlu, “Yolcu gemilerinin hepsi yenileniyor. Üç tane de arabalı vapur aldık. Güzelbahçe'den, Urla'dan, Foça'dan seferler koyacağız. Mavişehir vapur iskelesi ise bizim için olmazsa olmazdır. Başından beri planlarımızda var. Büyük Körfez projesinin ÇED raporu için 2 yıldır bekliyoruz. Er geç o rapor çıkacak. Çıkar çıkmaz bütün ekiplerimiz Mavişehir iskelesinin yapılacağı yerden başlayacak çalışmaya” dedi.

Alsancak trafiğine tünel çözümü
Alsancak Garı önündeki trafik sıkışıklığının aşılmasına yönelik projeler üzerinde devamlı çalıştıklarını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu “Bu bölgenin derin tünelle geçilmesi konusu üzerinde çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.

Kentin zararına imza atmam
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapımı planlanan katı atık bertaraf tesisinin kurulacağı yere ilişkin tartışmaların anlamsız olduğunu da vurgulayarak, “Dünyada gelişmiş ülkelerde şehrin göbeğinde katı atık tesisi var. Biz tamamen kapalı sistem çalışacak, dışarı tek bir çöpün çıkmayacağı ve aynı zamanda enerji üretecek, bu konuda dünyadaki en modern tesislerden birini kuracağız. Kentin zararına olacak bir konuda hiç kimse bana imza attıramaz” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv