120 ülke İzmir’de buluştu

  • 0
  • 1.067
120 ülke İzmir’de buluştu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Baptist kiliselerinin 120 ülkedeki başkanlarını bir arayagetiren ve Türkiye’de ilk kez İzmir’de düzenlenen kongre renkli görüntüleresahne oldu. Açılış konuşmasını yapan Başkan Aziz Kocaoğlu,  “Buhoşgörü kentinin böyle anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yapmasının tesadüfolmadığını düşünüyorum” dedi.

 

Çeşitli ülkelerden 500’e yakın Baptist din adamı, dünyadailk kez nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede bir araya geldi. İzmir’degerçekleşen ve 120 ülkeden katılımcıların olduğu Baptist Kiliseleri BirinciTürkiye Kongresi, Swissotel Büyük Efes’de başladı. 11 Temmuz’a kadar sürecekkongrenin İzmir’deki inanç turizminin gelişmesine katkı koyacağı belirtildi.   

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çağdaşTürkiye’nin kurucusu Atatürk’ün yaşadığımız coğrafya ile ilgili söylediği‘Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür’ sözüyle başladığı açılışkonuşmasında, “İzmir, binlerce yıllık uygarlıklar tarihinin birikimini taşıyarakbarış,  dostluk ve kardeşlikle yoğrulmuş bir kent. Sizlere çoközel bir kentte ve coğrafyada bulunduğunuzu özellikle bildirmek istiyorum.Bizim tarihimizde medeniyetler çatışması yoktur. Farklı inançların yarattığıortak kültürler ve birliktelikler vardır. Farklı kültür ve farklı din ve farklımezheplere mensup insanların yüzyıllar boyunca huzur ve refah içinde yaşadığıİzmir, bunun tarihsel kanıtıdır” dedi. Başkan Kocaoğlu sözlerini, Tüm çabamızdünyayı barışın, sevginin, dostluk ve kardeşliğin bir kalesi yapmak,kentlerimizde nefretin karanlığını değil bilginin ve hoşgörünün ışığınıyerleştirmek olmalıdır” cümlesiyle tamamladı.

  

Laik Cumhuriyet vurgusu
Kongrede bir konuşma yapan CHP Başkan Yardımcısı Dr. AytunÇıray, bu toplantının İzmir’de yapılmasını modern laik Türkiye Cumhuriyeti’nibir başarısı olarak gördüğünü belirtti. Farklı kültürlerin, dinlerin buluşmanoktası olan İzmir’de Baptist kiliseleri başkanlarını konuk etmekten mutlulukduyduklarını kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, “Laik yönetimesahip ülkemizde her dinden vatandaş huzur içinde yaşamaktadır.  Buözelliği ile Türkiye başta AB olmak üzere tüm dünya ülkeleri arasında saygınlıkkazanmıştır” dedi.  AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, DünyaProtestan Birliği’nin İzmir’de toplantı yapmasını ve İzmir’i seçmesiniönemsediklerini belirterek, “Bu tip organizasyonlar ülkeler arasındaki iş,turizm, ekonomik ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynuyorlar”dedi.  

Dünya Baptist Kiliseleri Birliği Başkanı John Upton,İzmir’de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Eski İzmir (Smyrna)limandan ve Kadifekale’ye kadar olan kısmını yenilediğiniz için teşekkürediyoruz. Birçok dinin huzur içinde yaşadığı bir şehir görmek bizi mutlu etti.Aynı zamanda kiliselerin yasal zemine oturması ve ülkedeki azınlıklara önemverdiğiniz için teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Dünya Babtist Kiliseleri Türkiye Temsilcisi ve ProtestanBaptist Kilisesi Başkanı Ertan Çevik ise inanç turizminin merkezi olan veHristiyan dünyası için önemli olan 7 kiliselerden biri olan İzmir’de kongreyapma kararı alan Baptistlere teşekkür etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir-Cape Town iş birliği

Hıdırellez dileği barış, adalet ve refah

Karabağlar Hıdırellezle coştu

Başkan Mutlu Hıdırellez Şenliği’ne katıldı

Hıdırellez ve bahar coşkusu

Şenlik havasında Hıdırellez

Arşiv