13 yıl sonra yeniden

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi ve Tarım Topluluğu iş birliğinde gerçekleştirilen 13. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi (UTOK’13) EÜ Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde Prof. Dr. Yusuf Vardar-MÖTBE- Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

  • 0
  • 247
13 yıl sonra yeniden
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi ve Tarım Topluluğu iş birliğinde gerçekleştirilen 13. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi (UTOK’13) EÜ Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde Prof. Dr. Yusuf Vardar-MÖTBE- Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Bu yıl, “Tarımda İnovatif Çözümler” teması ile EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın onursal başkanlığında düzenlenen kongreye; EÜ Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, İzmir İl Tarım Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç, Türkiye İş Bankası Tarım Bankacılığı Pazarlama Birim Müdürü Hatice Erkiletlioğlu, EÜ Tarım Topluluğu Eski Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Karahan, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Oğulcan Christopher Coşkun, akademisyenler ve 20 üniversiteden 750 lisans ve lisansüstü öğrenci katıldı.

“10 bölümü ile akreditasyonu olan ilk ve tek ziraat fakültesiyiz”

EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, kurulduğu 1955 yılından günümüze değin, 69 yıldır gelişen bilim ve teknolojik sürece uygun olarak ziraat ve peyzaj bilim disiplinindeki gereksinimlere göre eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam ediyor. İlk mezuniyet yılı olan 1959’da toplam 4 bölüm ve 48 mezun ile başlayan bu güzel yolculuk, değerli öğretim üyelerinin yoğun emek, özveri ve gayretleri ile sürüyor ve bugün Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 7 bine yakın mezununu Türkiye ziraat sektörüne armağan etmiştir. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültemiz; verdiği kaliteli, güncelliğe sürekli açık eğitim programı, öğrenci odaklı yaklaşımıyla başarısını ulusal ve uluslararası platformlarda sürekli artıran ve 10 bölümü ile eğitim akreditasyonu olan ilk ve tek ziraat fakültesi olmanın gururunu yaşıyor. Bununla yetinmeyen Ziraat Fakültemiz; alanında dünya üniversiteleri sıralamasında, Tarım ve Ormancılıkta ilk 201-250 bandında ve Türkiye’de birinci sırada yer alarak, fakültemiz prestijini ve marka değerini giderek artırmaktadır” dedi.

EÜ Ziraat Fakültesinin önemli uluslararası başarılara ve ilklere imza attığını belirten Prof. Dr. Banu Yücel, “Başarımız sadece ulusal düzeyde kalmamış, son yıllarda üniversitemizin de misyonu olan uluslararasılaşma faaliyeti içerisinde fakültemizde yine bir ilk olan, Türkiye’de de tek yürütülen Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesinde dört bilim programı içerisinde ‘Çift Diploma Programı’, Taşkent Devlet Tarım Üniversitesinde lisans düzeyinde, Cartagena Teknik Üniversitesi ile de yüksek lisans düzeyinde çift diploma programı yürütmektedir. Fakültemiz artık Avrupa’nın batısından Türk Cumhuriyetlerine kadar bilim ihraç eden bir fakülte noktasına gelmiştir” dedi.

“13 yıl sonra bir arada olmanın gururunu yaşıyoruz”

Prof. Dr. Banu Yücel, “Son yıllarda karşı karşıya kaldığımız pandemi, kuraklık, iklim değişikliği, doğal afetler gibi küresel sorunlar ve bunların getirdiği olumsuz etkiler nedeniyle önemi gitgide artan ve anlaşılan ziraat mühendisliği, ülkemizin gelecek vizyonunun en önemli meseleleri arasında yer almaktadır. Gençlerin perspektifinden tarım ve doğa disiplinindeki bilgi ve fikirleri dile getirme, tarımsal faaliyetleri günümüz teknolojisi ama geçmişin kadim tecrübesiyle harmanlayarak, global ölçeğe çözümler üretmek amacıyla ziraat fakültelerindeki öğrencilerimizi bir araya toplayan ‘Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi’nin ilki 2011 yılında yine Ege Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmişti. Günümüze kadar her yıl farklı bir üniversitenin ev sahipliğinde yapılan bu kongreyi, 20’yi aşkın tarım eğitimi veren üniversite ve 700’ün üzerinde katılımcıyı, tarımda öncü, inovatif gelişmelere imza atmış bilim insanlarını, kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan seçkin konuşmacı topluluğunu ve topraktan sofraya kadar sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirecek bu kongreyi 13 yıl aradan sonra yine Ege Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlemenin gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

“Gençlerimiz ülkemizi daha iyi yerlere getirecekler”

İzmir İl Tarım Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç, “Yaşamın her alanında etkili olan tarımsal üretimde siz gençleri görmek bizler için büyük bir mutluluk. ‘Tarım ve Ormanın Geleceği’ misyonuyla siz kıymetli kardeşlerimizle birlikte oluşturacağımız ve ‘Tarımda Türkiye Yüzyılı’ dediğimiz bugünlerde, bakanlığımız tarımsal üretim planlaması konusunda çok yoğun bir çalışma içerisinde. Siz gençlerin bu çalışmalara sahadan ve bu özel kongre ile sahip çıktığınızı görmek bizleri mutlu ediyor. Siz gençlerimizin enerji ve dinamizminin, stratejik bir sektör olan ve ülke ekonomimizi direkt etkileyen tarımda ülkemizi daha iyi yerlere getireceğine inancımız tamdır” diye konuştu.

Gençlerin, ülkenin milli ekonomisine ve milli üretimine önemli katkılar sunduğunu söyleyen Dr. Kılıç, “Güçlü ekonominin temeli olan tarımda siz gençlerin ve inovatif düşünce yapısının büyük payı var. Bugün düzenlenen bu önemli ve özel kongrede ülkemizin çeşitli yerlerinden siz temsilcilerle ülkemize yeni bir tarım vizyonu ve inovatif düşünceler üretmeye çalışacağız. Sonucunda edindiğiniz bilgilerle, bizlerin görev süresi bittikten sonra bu görevleri devralan sizler sayesinde yeni ve sürdürülebilir tarımın ilk adımlarını burada atmış olacaksınız. Bu vesileyle, düzenlenen bu kongreye katkı sağlayan tüm katılımcılara teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“Gelecekte tarıma bizler yön vereceğiz”

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Oğulcan Christopher Coşkun ise, “Başta İzmir ardından Ege Bölgemiz ve Türkiye tarımının başarılı örneklerini ve çalışmalarını aktarmak üzere oturumlar sunumlar ve farklı etkinlikler planladık. Tarım gibi önemli bir sektörün ilerleyen süreçte yürütücüleri olacağımızı hatırlatmak isterim. Biliyorum ki, ileride tarımsal faaliyetleri yürütecek, kurumlarda görev alacak, geleceğin tarım politikalarını belirleyen ve yön veren kişiler bizlerin arasından çıkacaktır. Özellikle öğrencilik yıllarımızda katıldığımız bu derece önemli etkinlikler bizleri gelecekteki meslektaşlarımız ile ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren değerli büyükleri ve iş hayati vizyonu doğrultusunda buluşturuyor” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Ceylan moderatörlüğünde; Ankara Üniversitesi Eski Rektörü ve TARGET Kurucu Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ’un konuşmacı olduğu “Cumhuriyetin Gözbebeği: Tarım” konulu panel, İş Bankası “Ana Sponsor Oturumu” ve “Eş Zamanlı Öğrenci Oturumları” gerçekleştirildi. İki gün süren kongre kapsamında 24 sözlü bildiri, 230 poster bildiri, tarım alanında başarılarıyla adını duyurmuş kamu ve özel sektör temsilcilerinin yer aldığı panel oturumları gerçekleştirildi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Öğrenciler bilim ve sanat şenliğinde bir araya geldi

Ege Üniversitesi 69 yaşında

Parsa, son yolculuğuna uğurlandı

Ege’ye Vefa Yılı Şenlik Yürüyüşü

Hemşireler Geleceği Şekillendiriyor

Okuyan Bir Gelecek’ inşa ediliyor

Arşiv