%20 ilâ %50 daha az enerji

Başta çatı tipi güneş enerjisi santralleri olmak üzere temiz ve yenilenebilir kaynaklara yapılan yatırımlar, sanayi kuruluşlarının enerji maliyetlerini azaltırken, aynı başarı enerji verimliliği uygulamalarında görülemiyor. Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı; Türkiye’nin 51 şehrinde, 14 farklı sektörde, 411 sanayi kuruluşu ve 23 ticari binada yapılan araştırmada, şirketlerin %20 ilâ %50 arasında daha az enerji tüketerek aynı üretimi yapabileceğinin ortaya çıktığını belirtti.

  • 0
  • 320
%20 ilâ %50 daha az enerji
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Enerji tüketimi yüksek sektörlerde üretim yapan şirketler başta olmak üzere, pek çok sanayi kuruluşu temiz enerji yatırımlarına ciddi miktarda kaynak aktarıyor. Başta çatı tipi güneş enerjisi santralleri olmak üzere temiz ve yenilenebilir kaynaklara yapılan yatırımlar, sanayi kuruluşlarının enerji maliyetlerini azaltırken, aynı başarı enerji verimliliği uygulamalarında görülemiyor.

2030’A KADAR TÜKETİM %16 AZALACAK
Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, ton eşdeğer petrol (TEP) cinsinden enerji tüketiminin Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya (GSYİH) oranı olarak tanımlanan Enerji Yoğunluğu’nda Türkiye’nin arzu edilen seviyeden uzakta olduğunu vurguladı.

Kalaycı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Ocak ayı içerisinde yayınlanan 2. Enerji Verimliliği Eylem Planı’nda 2024-2030 yılları arasında 20,2 milyar dolar enerji verimliliği yatırımı ve 2024-2030 yılları arasında birincil enerji tüketiminde %16 azalma sağlanması hedeflendiğine dikkat çekti.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ POTANSİYELİ %32
37,1 MTEP (Milyon ton eş değeri petrol) seviyesine karşılık gelen bu verimlilik hedefinin yakalanması için sanayi kuruluşlarındaki sistemlerde mevcut tüketimi azaltacak yatırımlar yapılmasının önemine işaret eden Alper Kalaycı, ENSİA Kurumsal Üyesi Escon Enerji’nin saha inceleme sonuçlarına göre Türk sanayisindeki enerji verimliliği potansiyelinin yüzde 32 seviyesinde olduğunu belirtti.

AYNI ÜRETİM İÇİN %20 İLÂ %50 DAHA AZ ENERJİ
Türkiye’nin 51 şehrinde, 14 farklı sektörde, 411 sanayi kuruluşu ve 23 ticari binada yapılan araştırmada, şirketlerin %20 ilâ %50 arasında daha az enerji tüketerek aynı üretimi yapabileceğinin ortaya çıktığını kaydeden Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kurumsal Üyemiz Escon’un 185’i İSO 500, 69’u İSO İkinci 500 listesinde yer alan şirketlerde yaptığı analizler; atık ısıların geri kazanımı, soğutma, iklimlendirme, pompa, fan gibi yüksek seviyede enerji tüketen sistem ve ekipmanlarda yapılacak modernizasyon ve otomasyon yatırımları ile çok daha yüksek seviyede enerji verimliliği sağlanabileceğini ortaya koyuyor. Bu noktada sağlanacak başarı ülkemizin Enerji Yoğunluğu seviyesinde de çok daha hızlı bir düşüşü beraberinde getirecek. Türkiye’nin temiz enerji yatırımlarında tüm dünyanın alkışladığı başarısını enerji verimliliği alanında sağlaması ve bu alanda çağ atlaması gerektiğine inanıyoruz.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Singapur üzerinden Asya Pasifik pazarında büyüyecek

Bedavaya versekte alan yok

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Arşiv