2012’de büyük riskler var

  • 0
  • 1.057
Yazı Boyutu:

Didim’de düzenlenen Turizm Yatırım Zirvesi’nde konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, global krizin 2012 yılında yaşanması olası risklerine dikkat çekti. Turizm sektörünün mücadele ede ede krizlerle mücadele etmeyi kabiliyetini geliştirdiğini, bugüne kadar yaşanan krizleri aştığını belirten İşler, “Sektörün Avrupa pazarının dışında alternatif pazarlara yönelmesi gerek” dedi.
Didim Ticaret Odası tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Didim Turizm Yatırım Zirvesi, Aytaç-Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezi'nde yapıldı. Zirveye Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü Geliştirme ve Planlama Daire Başkanı Adnan Aslan, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Turizm Yatırımcılar Derneği (TYD) Ege Koordinatörü Gürman Kızıltan, Touristik Union International (TUI) Holding Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner, D-Marin Didim Marina Müdürü Can Polat, Ela Quality Resort Hotel Genel Koordinatörü Yusuf Vadi Karatopraklı, TUI Ürün Müdürü Hasan Öztürk, Palm Wings Beach Resort Genel Müdürü Ercüment Alkaner, Didim Ticaret Odası Turizm Grubu Meclis Üyesi ve Turizmci Hikmet Atilla ile sektör temsilcileri katıldı.

Zirvede “Türk turizminin piyasalardan 2012 beklentileri - Global kriz” ve “Didim’e yeni yatırımlar, yeni pazarlar ve yeni müşteri profilleri” konuları ele alındı. Zirvede konuşan TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Global krizi gerçeği var, ancak Türkiye yıllardan beri özellikte turizm sektörü olarak her krizle mücadele ede ede krizlerle mücadele etmeyi kabiliyetini geliştirdi” dedi. “Terörist başı yakalandığında bir kriz yaşadık aştık, Irak Savaşı’nı yaşadık, ülkemiz için çok büyük bir felaket olan Marmara depremini yaşadık, onun yol açtığı krizi de aştık. Geçmişte 2009 global krizini de aştık” diyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2012’de büyük riskler var”
“Şimdi 2012’de global krizi söz konusu. Türk turizminin bunu da aşacağından şüphemiz yoktur. Nitekim 2009 tüm dünya turizmi düşüşe geçmişken Türk turizmi 2009 yüzde 5 artışla kapatmıştır. Bu turizmimizin ve sektörümüzün ne kadar güçlü olduğunun göstergesidir. 2011 yılı itibarıyle yüzde 10’un üzerinde artışla kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Ege olarak da yüzde 20’ye yakın bir artış öngörüyoruz. 2012 yılında bizi sektör olarak zorlayacak olan şey terör, global ısınma ve onu tetikleyen deprem olasılığı, ısınan bölge coğrafyasındaki savaş riski, döviz kurlarının sabit kalmasının sektör üzerindeki baskısı. Bunlar global krizin yanında, görünmeyen ama her an bizi çok büyük sekteye uğratacak, yara açacak, dile getirilmeyen, ama var olan büyük risklerdir.”

 2012 global krizine karşı öngörülerinden dolayı hazırlıklı olduklarını söyleyen TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, “2012 yılında sadece global krize dayalı kriz de olsa, yılı yüzde 5 artışla geçeceğine inandıklarını belirtti. Bugün için 2012 satışlarında İngiltere pazarı hariç tüm pazarların olumlu hava estirdiğini ve artışa dönük değerlendirmeler yapıldığını anlatan İşler, İngiltere pazarında ise yüzde 10 – 14 seviyesinde düşüş beklediklerini söyleyerek şu görüşleri dile getirdi:

“Alternatif pazarlara yönelmek gerek”
“Türk turizminin Avrupa pazarının dışında alternatif pazarlara, örneğin Yakın Doğu pazarına, Azebaycan, Kazakistan, Hindistan, Çin, Özbekistan, İran gibi ülkelere yönelmesi gerekmektedir. Türkiye yeni pazarlar konusunda çalışmak zorundadır. Yaşlanan Avrupalı turistin alternatifi olabilecek pazarlara, bunun yanında yeni konsept otellere ve eğilimlere ihtiyaç vardır. Önmüzdeki on yıl içinde artık tesisler konseptleşmeli. Müşterilerin istek ve beklentilerine cevap verecek konsept ve trend oteller şekillenecektir. Türk turizmi de buna yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.
Didim turizmine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ETİK Başkanı Mehmet İşler, Aydın’da belgeli tesislerde 10 bin 424 oda 17 bin 634 yatak, Didim’de 2113 oda 3 bin 613 yatak bulunduğunu hatırlattı. Aydın turizminin yüzde 20 – 25’ini oluşturan Didim turizminin, tahsisli ve planlı arazilerin Kültür ve Tiurizm Bakanlığı kanalıyla yatırıma açılmasıyla ciddi bir ivmeye girdiğini söyleyen İşler, “Ege turizmi, eski günlerini yakalamak adına çıkışını Didim’den yapmıştır. Didim Ege’nin göz bebeğidir ve bu ivme artarak devam edecektir. Didim’den Özdere’ye kadar uzanan alan. Ege’nin kitle turizmi konusunda yükselecek alandır” dedi.

Eylem planı önerisi

ETİK Başkanı Mehmet İşler, Didim turizminin yüksek ivmeyle hareket geçmesi için eylem planında yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Turizm merkezi veya kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ilanı

Planlama

Kamu arazilerinin tahsisi

Yatırım

Örgütlenme

İç turizm

Ulaşım ve altyapının güçlendirilmesi

Tanıtım ve pazarlama

Kentsel ölçekte markalaşma

Eğitim

Turizmin çeşitlendirilmesi

Birinci kuşak turizm alanlarının rehabilitasyonu

Sürdürülebilir turizm amacına ulaşılması

İkinci konutların turizme kazandırılması

Belediyeler ve bakanlıklar eliyle kentsel dönüşüm projelerinin uygulamaya konması.

Geliştirilecek turizm türleri

Kıyı turizmi

Deniz turizmi ve tesisleri

Golf alanları

Temalı parklar ve eğlence merkezleri

Rekreasyon alanları

Butik oteller ve villaları

Çiftlik evleri- ekoturizm

Oteller, tatil köyleri

Günübirlik tesis alanları

Kongre merkezleri

sağlık ve Termal Turizm Tesisleri

Kültür turizmi

Gurme turizmi

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv