2012'de ITB Berlin Fuarı'nın onur konuğu İzmir olsun

  • 0
  • 1.366
Yazı Boyutu:

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) İzmir ve Ege turizminin yurt dışında tanınırlığını arttırmak için dünyanın en büyük tur operatörlerinden birisi olan TUI yöneticileri ile birlikte arama çalıştayı düzenledi.

ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler,  "Toplantıda bizim de sık sık altını çizdiğimiz gibi İzmir ve Ege Bölgesi'nin en önemli zenginlikleri olan kültür ve termal turizminin daha iyi tanıtılması için neler yapılabileceğini değerlendirdik. Önümüzdeki yıl dünyanın en büyük turizm fuarlarından birisi olan ITB Berlin Fuarı'nda Türkiye standında onur konuğunun İzmir olması fikri gündeme geldi. Ayrıca, ETİK ve TUI ile birlikte Ege'yi öne çıkarmak amacıyla bir kültür maratonu gerçekleştirmeyi düşündük. Bu konuları yapacağımız ikinci çalıştayda tekrar değerlendireceğiz" dedi.

Egede turizmin hareketlendiğine dikkat çeken Mehmet İşler, "2023 yılında 50 milyar gelir 50 milyon turist hedefini yakalamak isteniyorsa, buradaki turizm porföyü içinde İzmir'e mutlaka yer verilmesi gerektiğini vurguladı. Ege'de kültür turizmin yanında termal  turizmi de ekleyerek yeni destinasyonlar yaratıldığını anlatan İşler, yabancı konukların da katılıdğı arama çalışmalarının ilk adımının TUI ile yaptıkları bu çalışma olduğunu söyledi.

"İzmir kültür turizminde büyük önem taşıyor"
ETİK'in İzmir ve çevresinde kültür turizmini geliştirmek amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TUI ve TÜRSAB yetkilileriyle ortaklaşa düzenlediği "Ege'de kültür turizmini nasıl geliştiririz? Ege'nin kültürel zenginliğini nasıl pazarlarız?" konulu arama çalışması Swissotel İzmir Grand Efes'de yapıldı.
Toplantıya TUI Uluslararası İlişkiler Direktörü Günter Ihlau, TUI/Gebecco Kültür turları yöneticisi Mr. Bohlader, TUI Koordinatörü Hüseyin Baraner, ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler ve ETİK Genel Sekreteri Sevda Zorlu katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Özgür Özaslan, bu arama çalışması fikrinin mart ayında yapılan ITB Berlin Fuarı'nda TUI yetkilileriyle yaptıkları görüşmede gündeme geldiğini anlattı. Hem Türkiye, hem İzmir özelinde kültür turizmine ilişkin yapılacakların değerlendirildiğini vurgulayan Özaslan, "İzmir kültür turizmi konusunda sadece Türkiye'de değil dünyada büyük önem taşıyor. Kuzeyde Bergama, doğuda  Efes, güneyinde Eritrai gibi antik şehirler, Klozomenai, Sart gibi çok yakın çevresinde kalıntıları görüyoruz. Bizim bütün amacımız bu tarihi değerleri kültür turizmi açısından nasıl değerlendirebiliriz?" dedi.

Living İzmir EXPO'ya katılacak İzmir tanıtımı için önemli
Özgür Özaslan, İzmir'de 14-19 mayıs tarihlerinde düzenlenecek Living İzmir etkinliğinin EXPO'ya katılacak izmir'in düyaya tanıtma açısından önemli bir fırsat olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu etkinlik, 30 ülkeden 50 ye yakın basın mensubunun katılacağı bir etkinlik olacak. Yabancı basın mensupları Bakanımızla İzmir'de buluşacak. Amacımız EXPO adayı olan İzmir'i dünyaya daha iyi tanıtmak. Özellikle kültür turizmi açısından önemli bir destinasyon olduğunu vurgulamak amacımız. Yine ay sonunda Rusya Federal Ajansı'ndan  konuklarımız gelecek. Bunu da son derece önemsiyoruz. "
Özaslan toplantıda yaptıkları sunumla yabancı konuklara bölgenin kültür turizmi açısından büyük potansiyel taşıdıklarını anlattıklarını belirtti.  İzmir'in çevresiyle birlikte dış dünyada tanınmasında büyük eskikler olduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Özaslan sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplantıda İzmir'in kültür turizminden daha fazla pay alması için neler yapılabilir bunu konuştuk.Efes biliniyor ama izmir olarak bilinmiyor. Bakanlık olarak özellikle PR kampanyaları yapılması düşünülüyor. Living İzmir gibi etkiliklrle yabancıların gelmesi sağlanacak. Konuklarımız belli ürünleri ön plana çıkarmak için özel çalışma yapılması gerektiğini söylediler."

"Turist kitabi bilgi istemiyor"
Dünyada değişen bir turist yapısı olduğunu da dile getiren Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özarslan, gelen turistin sadece kitabi bilgi istemediğini de belirtti. "Efes'e gelen turist, 2 bin yıl önceki yaşamı tiyatral olarak, sunumlarla görmek istiyor. Konuklarımızın bize söylediği, turist çekebilmemiz için moderniteyi ve otantiyi de koruyarak, tarihi alanlarımızı farklı bir yaklaşımla sunmak gerekiyor. Müzeciliğimizi de daha modern hale getirmemiz gerekiyor" dedi.  Özarslan İzmir'in gastronomi, kültür, eko ve termal turizmiyle büyük avantaj sağlayacağını da dile getirdi.
İzmir'in şeir merkezine ilişkin bilinirliğin de çok az olduğunu söyleyen Özaslan, "İzmir deyince akla önce Efes geliyor" dedi. Bakanlığın önümüzdeki günlerde sık sık İzmir turizmiyle ilgili çalışmalar ve toplantılar yapacağını da belirten müsteşar yardımcısı, pazar günü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın planlama konusunu içiren bir toplantı yapacağını da söyledi.



"Avrupanın yaşlanan nüfusu İzmir için avantaj olabilir"
Toplantıda İzmir'in termal ve kültür turizmiyle yaşlanmakta olan Avrupa toplumunun dikkatini çekebileceğinin de gündeme geldiğini belirten ETİK Başkanı Mehmet İşler ;  "Avrupa toplumunun Türkiye ile ilgisinin kesilmemesi için, güneş, kum, deniz üçgeninin yerini alabilecek yeni seçenekler yaratma peşindeyiz. Avrupanın yaşlı nüfusunun termalden sağlıkla ilgili faydalanırken hem de kültürle ilgili turizmi destekleyeceğine inanıyoruz. Ülkemizin turizm çeşililğine ve destinasyonuna bir katkı sağlayacağına inandığmız bu çalışmaların en önemli faysadısi İzmir turizmine olacaktır. TUI yetkililerine de İzmiri pazarlarken bu konuların öne çıkması gerektiğini vurguladık" dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv