25 Mart anısına konser

25 Mart Yunanistan’ın Bağımsızlık Günü nedeniyle Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu bir konser düzenledi.

  • 0
  • 387
25 Mart anısına konser
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

25 Mart Yunanistan’ın Bağımsızlık Günü nedeniyle Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu bir konser düzenledi. Müziksev’de düzenlenen ve Polychronou – Marangou- Giakas Müzikal Üçlüsü’nün sahne aldığı konser, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, İzmir il Kültür ve Turizm Müdürü saygıdeğer Murat Karaçanta, İKSEV Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper’in de aralarında bulunduğu kalabalık bir müziksever tarafından izlendi.

Yunanistan İzmir Başkonsolosu Despina Balkiza “dostane olmasını istenilen Türk-Yunan ilişkilerinin müzikal anma törenine hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Savaş çatışmalarıyla sınanan ilişkiler: Bugün Yunanistan'da, Yunanların Osmanlı İmparatorluğu'ndan özgürlük ve bağımsızlık talep etme kararının resmi beyanı, burada ise bir başka Yunan-Türk anlaşmazlığının ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü kutlanıyor. Nüfus mübadelesiyle kurulan ilişkiler mübadelecileri geride bıraktıkları evlere aynı özlemle damgaladı. 1930 Ankara Dostluk ve Tarafsızlık Antlaşması'ndan 2019 Anlaşması'na kadar uzlaşma ve işbirliğine yönelik cesur siyasi girişimler sayesinde, zaman zaman ipin üzerindeymiş gibi görünen, ticaret, ulaşım, girişimcilik ve turizm alanlarında işbirliği için Pozitif Gündem'i birlikte şekillendirme sayesinde ilişkiler yeniden kuruluyor” dedi.

Türk-Yunan ilişkilerinin itici gücü ve sağlam temelinin iki halkın tartışılmaz dostluğu olduğunu belirten Balkiza, “Çünkü iki halk, birbirlerinin din ve geleneklerine karşılıklı saygı duyarak bir arada yaşama tecrübesine sahiptir. Kaderin bir başka çirkin ikili oyunu gibi, Şubat ayında iki halk olarak yaşadığımız trajik olayların da gösterdiği gibi, halklar da bir sempati ve dayanışma havası içindeler: Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremler ve Yunanistan'da 28 Şubat'ta meydana gelen dayanılmaz tren kazası. Çoğunluğu genç 57 kişi hayatını kaybetti. Konsoloslukta gerek Yunanistan'ın depremzedelere yaptığı yardım için teşekkür, gerekse yukarıdaki kaza için başsağlığı dileyen onlarca isimli ve isimsiz mesaj vardı ve bunlar bizi derinden etkiledi. Bu akşam Yunanistan'dan gelen 3 saygıdeğer sanatçı, Bayan Mina Polychronou, Bayan Elena Maragou ve Bay Dimitris Yiakas, 20. yüzyılın başında, o zamanlar Küçük Asya olarak anılan yerlerde doğan Yunan bestecilerine melodik araçlarıyla Yunan-Türk dostluğu için kalplerimize seslenecekler. Onları dinlemeden önce, bu güzel mekanın nazik düzenlemesi için İKSEV Başkanı Filiz Sarper Eczacıbaşı'na ve sponsor firma Kosmos vize'ye ve konsolosluktaki çalışma arkadaşlarıma en içten teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek izleyenleri şubat ayında kaybediyen canlar için 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Soprano Mina Polychronou ve Mezzo Soprano Elena Marangou, Dimitris Yakas’ın piyanosu eşliğinde 19. Yüzyılın sonunda ve 20. Yüzyılın başında İstanbul’da (G. Poniridis), İzmir’de (M. Kolomiris, T. Xanthopolous, D. Milanakis, G. Konstantinidis/ K. Giannidis), Aydın’da (M.Sougiul) ve Kapadookya Niğde’de (P.I. Petridis) doğan, hem klasik hemde hafif vokal müziğe bensersiz şekilde hizmet etmiş, modern Yunanistan’ın en büyük bestecilerinden bazılarının eserlerinin müzikal bir antolojisi sundular.
Gecenin fotoğrafları için

Fotoğraf Galerisi
YORUM YAZ
Diğer Haberler

İbramaki iki sergiye ev sahipliği yapıyor

Arkas Sanat Alaçatı açıldı

Odun İşlenirse İbramaki'de

Yazarlar Şenliği başladı

Tiyatro buluşması’nda deprem hassasiyeti

Sahne Tozu Sırası Büyüklerde