28. Uluslararası İzmir Festivali kadim dostlukları selamlıyor

  • 0
  • 1.389
Yazı Boyutu:

İzmirKültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), 28. Uluslararası İzmir Festivali’ni 14Haziran – 3 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenleyecek. Zamanın ötesinde kabuledilen büyük ustaların yarattığı ölümsüz ritimler Festival boyunca kadimdostlukları selamlayacak. Türkiye – Polonya Diplomatik İlişkilerinin 600. YılıEfes Antik Tiyatro’da iki ülkenin en iyi sanatçılarının katılımı ilekutlanırken, Avrupa Birliği Dönem başkanı Yunanistan ile dostluk bağları yineEfes’te unutulmaz bir konserle pekiştirilecek.

Kültürve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı’nınkatkıları, Eczacıbaşı Holding’in ana sponsorluğu, Çimento Endüstrisiİşverenleri Sendikası’nın program sponsorluğu, Adam Mickiewicz Enstitüsü,Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Milli Miras Bakanlığı, Polonya Cumhuriyetiİstanbul Başkonsolosluğu, Polonya Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosluğu, İzmirGoethe Enstitüsü, Yunanistan Büyükelçiliği, İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu,İzmir İtalya Konsolosluğu ve Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği işbirliğiile düzenlenen Festival’de dokuz etkinlik yedi farklı mekânda gerçekleştirilecek.Efes Antik Tiyatro, Celsus Kütüphanesi, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu, AASSM,Çeşme Aya Haralambos Kilisesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Gösteri Merkezi’ninyanı sıra Şirince St. John Babtist Kilisesi bu yıl ilk kez etkinlik mekânlarıarasına katılacak.

 
28. Uluslararası İzmir Festivaliyine bir ilke imza atacak ve bu yıl bünyesine aldığı Uluslararası Keman UstalıkSınıfı’nın “Yıldız Öğrenci”lerini Festival sahnesine çıkaracak.  
Festivalbünyesindeki diğer önemli eğitim etkinliği ise Martha Graham Dans Companyişbirliği ile yapılacak Panorama Projesi olacak.

 

 

KADİM DOSTLUĞA SELAM OLSUN

                28. Uluslararası İzmirFestivali’nin Açılış Konseri 14 Haziran 2014 Cumartesi günü saat 21.30’da EfesAntik Tiyatro’da yapılacak. Törenin ardından 22.00 başlayacak konserde çağımızınen büyük isimlerinden, besteci ve orkestra şefi Krzysztof Penderecki, Polonya’nınuluslararası üne sahip köklü sanat kurumlarından Varşova Senfoni’yi (SinfoniaVarsovia)yönetecek. Konsere, 30 yılı aşkın kariyerinin ödüllerle donatan,piyanist ve besteci kimliğiyle önemli bir isme sahip Hüseyin Sermet olağanüstütekniği, duyarlı ve ışıltılı tuşesiyle solist olarak katılacak.

                Ellincikuruluş yıllarını, İzmir’in en büyük sanat organizasyonuna destek vererekkutlayan Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (ÇEİS)programsponsorluğu,  Polonya Cumhuriyeti Kültürve Milli Miras Bakanlığı ile Adam Mickiewicz Enstitüsü'ne bağlı dijital birplatform olan Culture.pl işbirliği ile yapılacak Konserde Beethoven’in“Prometheus Uvertürü ve 5. Piyano Konçertosu ile Penderecki’nin 2 numaralı“Christmas” Senfonisi seslendirilecek. İzmir’e ilk kez bu konser için gelecek VarşovaSenfoni Orkestrası Direktörü Janusz Marynowski; “İzmir Festivali'nin,  Polonya -Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600yılı kutlamaları çerçevesinde Türkiye'ye gelen Varşova Senfoni Orkestrası’nınkonseri ile açılmasından büyük mutluluk duyduklarını” söyledi.

                POLONYAUSULÜ & TÜRK USULÜ

                28.Uluslararası İzmir Festivali, 18 Haziran 2014 Çarşamba günü saat 21. 30’daCelsus Kütüphanesi’nde son derece özel bir konsere ev sahipliği yapacak.

Polonya ve Türkiye arasında kurulan diplomatik ilişkilerin600. Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Polonya Barok Orkestrası Arte deiSuonatori, dünyaca ünlü barok kemancı Rachel Podger’in konuk sanatçı olarakkatılımıyla yeni programı “Alla Polacca, Alla Turca”yı sunacak.

18. yüzyılda Avrupa’nın ilgisini uyandıran, doğunun ikigüçlü ülkesi durumundaki Polonya ve Türkiye, yeni bir esin kaynağı arayanAvrupalı sanatçılar için cezbediciydi. “Alla Polacca, Alla Turca”, 18.yüzyılınAvrupa Müziği’nde Türkiye ve Polonya’nın arasındaki bağlara odaklanan özelprogramıyla unutulmazlar arasına girecek. Adam Mickiewicz Enstitüsü'ne bağlıdijital bir platform olan Culture.pl ve Polonya Cumhuriyeti Kültür ve MilliMiras Bakanlığı işbirliği ile yapılacak konserde, çağımızın en önemli BarokTopluluklarından biri olan Arte dei Suonatori ve kemancı Rachel Podger,Telemann, Vivaldi, Haydn ve Mozart’ın eserlerini yorumlayacak.

               

 

ÖZENİLEN YAYLI ÇALGILAR DÖRTLÜSÜ

                Çeşme’ninönemli kültür varlıklarından, Aya Haralambos Kilisesi bu yıl yine Festival mekânlarıiçinde yer alacak. Restorasyonu tamamlandıktan sonra gözde bir sanat merkezikonumuna gelen Kilise’ de Avrupa’nın en parlak yaylı çalgılar dörtlüleriarasında başı çeken, tanınmış festivallerin konuğu, bol ödüllü AmarlyllisQuartett, İzmir’de 60 yılını kutlayan Goethe Enstitüsü işbirliği ile 25 Haziran2015 Çarşamba günü saat 21.30’da konser verecek. Gustav Frielinghaus, LenaWirth (keman), Lena Eckels (viyola) ve Yves Sandoz (viyolonsel)’dan oluşan AmaryllisQuartett, Mendelssohn, Ligeti ve Schuman’ın eserlerini yorumlayacak. 

FRANGOULİS EFES’TE

                AvrupaBirliği Dönem Başkanı Yunanistan ile yakın komşusu Türkiye, Efes AntikTiyatro’da dostluklarını pekiştirecek bir konserle buluşacak. Uluslararasıİzmir Festivali’nin en sevilen sanatçılarının başında gelen Tenor MarioFrangoulis, İzmir Devlet Opera ve Balesi sanat yönetmeni, günümüzün en iyisopranolarından Aytül Büyüksaraç ile 27 Haziran 2015 Cuma gönü saat 21.30’dabir konser verecek. Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı ve Yunanistan Büyükelçiliğiişbirliği ile yapılacak konserde İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı ŞefLukas Karytinos yönetecek.

VE SAHNE GENÇLERİN

28. Uluslararası İzmir Festivali 5 Temmuz 2014 Cumartesigünü 21. 30’da yine bir ilke imza atacak. 02-05 Temmuz 2014 tarihleri arasında DoraSchwarzberg,  Tuncay Yılmaz,  piyanist Doç. Gökhan Aybulus yönetiminde yapılacakUluslararası Keman Ustalık Sınıfı’na katılan ve çalışmalar sonunda “YıldızSeçilen” genç yetenekler 28. Uluslararası İzmir Festivali’nde konser verecek.Ve kariyerlerinin başında Sinfonia Varşova, Martha Graham Dans Tiyatrosu, Yo YoMa gibi dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı Uluslararası İzmir Festivaliprogramında, ustaları Dora Schwarzberg, Tuncay Yılmaz ve piyanist GökhanAybulus ile birlikte yer alacak.

Uluslararası İzmir Festivali, “Sahne Gençlerin” konseriyle,uluslararası bir ustalık sınıfından beklentilerin ötesine geçerek, gençlereunutamayacakları bir deneyim yaşatacak.

                İzmirEkonomi Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde yapılacak konserde ustalar DoraSchwarzberg ve Tuncay Yılmaz, günümüzün önemli şeflerinden Orhun Orhonyönetimindeki İKSEV Oda Orkestrası eşliğinde Bach re minör ikili keman konçertosunuseslendirecek.

 

 

MÜZİK VE TUTKU

                Geçenyıllar içinde İzmir’in en önemli tarihi mekânlarını etkinlik sahnesi olarakseçerek kamuoyunun dikkatini buralara çekmeyi başaran Uluslararası İzmirFestivali, yirmi sekizinci yılında, Hz. İsa’nın gelişini müjdeleyen VaftizciYahya adına yapılan Şirince St. John Baptists Kilisesini etkinlik mekânlarıarasına katacak. Hristiyanlığın en erken kiliselerinden biri olan St. JohnBaptists Kilisesi, 9 Temmuz 2014 Çarşamba günü Polonya’nın en güzel seslerindenmezzosoprano Lilianna Zalesinska’nın “Müzik ve Tutku” başlıklı şan resitalinesahne olacak. Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve PolonyaCumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosluğu işbirliği ile yapılacak konserdeZalesinska’ya piyanist Szczepan Konczal eşlik edecek.

CELSUS’DA ODA MÜZİĞİ GECESİ

Andrea Vio ve Alberto Battiston (keman), Giancarlo Di Vacri(viyola) ve Angelo Zanin(viyolonsel)den oluşan Quertetto Di Venezia 11 Temmuz2014 Cuma günü saat 21.30’da Celsus Kütüphanesi’nde Festival dinleyicilerine doyumolmaz bir oda müziği gecesi yaşatacak. İzmir İtalya Konsolosluğu işbirliği ile İtalya’nınAvrupa Birliği Dönem Başkanlığı çerçevesinde gerçekleşecek konserde Beethoven,Wolf ve Brahms’ın eserleri seslendirilecek. Geniş ve çeşitliliğe sahip Avrupamüzik alanında dikkat çeken bir topluluk olan Quertetto Di Venezia mutlak birbeğeniye kavuşma gayreti, mükemmel denebilecek teknik hüneri ve sahnedekienerjileriyle tanınır. Bu özellikleriyle geçmişteki ünlü dörtlülerinin rolünüüstlenen az sayıdaki saygın topluluklardan biri olarak kabul edilir.Eleştirmenlerin “büyülemekten öte bir performansa sahip, tamamen gerçek vedeğerli” olarak yorumladıkları Quertetto Di Venezia, tanınmış konsersalonlarının, festivallerin ve kayıtların aranan dörtlüsüdür.

DANSIN PİCASSO’SU FESTİVAL’DE

“Dansın Picasso”su kabul edilen, 20’nci yüzyılın en önemlikoreograflarından Martha Graham’ın kurduğu, Amerikan dans tarihinin efsanesiMartha Graham Dans Topluluğu yıllar sonra yeniden İzmir Festivali’nde olacak. Amerika’nınen eski ve köklü dans topluluğu olma özelliğini de taşıyan Topluluk, 17 Temmuz2014 Perşembe günü saat 21.30’da Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda, efsanekatına yükselmiş programları Errand, Echo, Panorama ve Rite of Spring’isunacak.

 “Dans, ruhun gizlilisanıdır” sözüyle felsefesini ortaya koyan, 40 yılı aşkın kariyeri boyuncamodern dans sanatına şekil veren Martha Graham, geniş vizyonuyla sayısızsanatçıya ilham kaynağı oldu. Sıklıkla sosyal, politik ve psikolojik içerikleköklendirdiği eserleriyle bu sanat formunun alanını sonsuza dek değiştirendansçının çığır açan stili, ustalığı ve bugün hala Topluluğu tarafından yaşatılıyor.

FESTİVAL’DE BİR İLK

                İzmir KültürSanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) ile Martha Graham Dans Topluluğu (MGDC), AmerikaBirleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin desteği ile “28. Uluslararası İzmirFestivali’nde bir ilki gerçekleştirecek. All-City Panorama Projesi kapsamındaİzmirli profesyonel Dansçılar MGDC ile birlikte çalışma ve sahneye çıkmafırsatı bulacak. Martha Graham Center’ın Sanat Direktörü Janet Eilber’ın 2010yılında tasarladığı proje, gelecek nesilleri Martha Graham’ın mirası veyarattığı harikalar ile buluşturmayı amaçlıyor.

10- 19 Haziran ile 13 – 17 Temmuz tarihleri arasında İKSEV’deyapılacak çalışmalara katılan dansçılar 1935 yılında Martha Graham’ın yarattığıklasik bir modern dans olan Panorama’yı öğrenmek ve sonrasında sahneye koymakiçin seçilme şansı yakalayacak.

15. YILDÖNÜMÜNDE THE SİLK ROAD ENSEMBLE VE YO YO MA

                28.Uluslararası İzmir Festivali 3 Eylül 2014 Çarşamba günü saat 21.30 AASSM’deyapılacak unutulmaz bir konserle sona erecek. 17 Grammy ödüllü Amerikalıçellist Yo-Yo Ma, çok kültürlü müzikal deneyimlere imza attığı topluluğu “SilkRoad Ensemble” ile İzmir Festivali’nin kapanışını yapacak.  Kariyerini antik İpek Yolu üzerindekihalkların kültürlerinin tanıtımına adayan Yo-Yo Ma, bu mirasın gelenekselmüziklerini, bölgenin seçkin sanatçıları ve enstrümanlarıyla yorumluyor.Müzikseverleri derinden etkileyen bu şiirsel birliktelik, Asya'yı Avrupa'yabağlayan bir ticaret yolu olmasının ötesinde, 2000 yıldan beri bölgede yaşayankültürlerin, dinlerin, ırkların da izleriyle olağanüstü bir tarihsel zenginliksunuyor. 2001’den bu yana konserlerinde seslendirdiği Adnan Saygun’unPartitası’na, 15. Kuruluş yıldönümleri nedeniyle Silk Road Topluluğu’ylayayımlanan yeni albümü ‘A Playlist Without Borders’ da yer veren Ma,topluluğuyla birlikte bestecinin adını taşıyan salonda İzmir Festivali’nin özeldavetiyle bir konser verecek.

FESTİVAL ONLARIN SAYESİNDE

                28.Uluslararası İzmir Festivali’nin niteliğinden ödün vermeden yapılabilmesi, sanatıyaşamın olmazsa olmazı kabul eden, sosyal sorumluluk sahibi kurumlarındestekleri ile mümkün olmaktadır. İKSEV, Festival’in gerçekleşmesi içindesteklerini esirgemeyen; Bak Ambalaj, İzmir Ticaret Odası, SÖKTAŞ, AKG, ENDA,İnci Holding, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Yaşar Holding, Ben Boru,Tükelmat, Alkim Kâğıt, Telekurye, Shift İzmir, Kaya Prestij Catering, Feast veLaila ile ilan ve haber desteği sağlayan medya kuruluşlarına minnettardır.

BİLET SATIŞ

                28.Uluslararası İzmir Festivali’nin biletleri,  Biletix gişelerinde satışa çıktı.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Kuruluş yıldönümüne özel

Arşiv