3-BOYUTLU BİYO-YAZI İLE DOKU VE ORGAN BASIMI YAPILACAK

  • 0
  • 767
3-BOYUTLU BİYO-YAZI İLE DOKU VE ORGAN BASIMI YAPILACAK
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü; Tıp Fakültesi Derslikler Grubu Konferans Salonu’nda “Filizden Organa, 3-Boyutlu Biyo-yazı ile Doku ve Organ Basımı” adlı konferans düzenledi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse’nin de katıldığı konferansta, konuşmasını yapmak üzere üniversitemizin davet ettiği Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahattin Koç, 3 boyutlu biyo-yazı ile doku ve organ basımıyla ilgili bilgi verdi.

Doç. Dr. Bahattin Koç; organ bağışı bekleyen hastaların gün geçtikçe arttığını ve organ bağışlarının bunu karşılamadığını dile getirerek, bunu karşılamak için 3-boyutlu biyo-yazılarla doku ve organ basılabilecek çalışmalarını anlattı.

Doç. Dr. Koç; “Bu çalışmalarımızdaki amacımız, hastalık, travma ve akenjential nedenler ile zarar görmüş doku ve organları onarmak ya da yeniden reaksiyonunu sağlamak” dedi. Çalışmalarının sürdüğü 3-boyutlu doku ve organ biyo-basımı ile ilgili olarak, biyolojik maddeler (hücreler, ekstraselüler matriks ve proteinler) ve biyo malzemeler ile yapay doku ve organların 3-boyutlu yazı kullanarak üretmek olduğunu açıkladı.

3-boyutlu yazıcıların Depozisyen ve Püskürtmeli olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Doç. Dr. Koç; Püskürtmeli olan yazıcıda yaşayan canlı hücreleri azaldığının görüldüğü için, Depozisyen olanı daha çok kullanıldığını belirtti. Canlı hücreleri hastanın kök hücresinden alınarak yapılması durumunda, tamamen kendi hücresiyle yapıldığı için bünyenin reddetmediğinin de altını çizerek, çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini bildirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu; konferansa katılan Doç. Dr. Bahattin Koç’a teşekkür ederken; dünya gezegeninin biyolojik ömrünün sona erdiğinde insan türünün devam etmesi için başka gezegen aramak zorunda olduğunu belirtti. Mars’la ilgili çalışmaların yürütüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Astarcıoğlu; “Yeni bir gezegene gidildiğinde götürülecek malzemelerin envanterini yaptık, 1. Sırada 3 boyutlu yazıcılar var” dedi. 3 boyutlu yazıcılarla her şeyin yapılabileceğinin söyleyerek önemini vurguladı.
Konuya ilgi gösteren yoğun katılımcıların soru ve cevaplarıyla konferans sona erdi.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv