36. Uluslararası İzmir Festivali başlıyor

02 Haziran - 11 Temmuz 2023 tarihleri arasında düzenlenecek olan 36. Uluslararası İzmir Festivali, Cumhuriyet’in 100. Yılına ithaf edilen iki dünya prömiyeriyle açılacak.

  • 0
  • 300
36. Uluslararası İzmir Festivali başlıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), 36. Uluslararası İzmir Festivali’ni 02 Haziran - 11 Temmuz 2023 tarihleri arasında düzenleyecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları, Eczacıbaşı Topluluğu’nun ana sponsorluğu, TEKFEN Vakfı, İzmir İtalya Konsolosluğu, İnstitut français Türkiye- İzmir, İzmir Goethe Enstitüsü, Polonya İstanbul Başkonsolosluğu ve İzmir Fahri Konsolosluğu ile Portekiz Büyükelçiliği ve İzmir Fahri Konsolosluğu işbirliği ile düzenlenen 36. Uluslararası İzmir Festivali’nin programında on etkinlik yer alacak. AASSM, Efes Büyük Tiyatro, İzmir Tarihi Agora, Çeşme Kalesi ve Celsus Kütüphanesi’nde yapılacak etkinliklerin biletleri 22 Mayıs 2023 Pazartesi günü AASSM ana gişe ve Biletix gişelerinden satışa çıkacak.

Cumhuriyet’in 100. Yılına iki dünya prömiyeri:
12. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması Konseri
36. Uluslararası İzmir Festivali, 2 Haziran 2023 Cuma günü saat 21.00’de AASSM Büyük Salonda yapılacak anlamlı bir konserle başlayacak. İKSEV’in, ‘geleceğe bırakılan önemli bir kültür mirası’ olarak gördüğü, genç bestecilerimize yeni ufuklar açan 12. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması, finale kalan ‘Keman Konçertoları’nın yarışacağı bu konserle sonuçlanacak.
Gürer Aykal orkestra şefi, Pelin Halkacı Akın keman sanatçısı, Cihat Aşkın keman sanatçısı, Turgay Erdener besteci, Rengim Gökmen orkestra şefi, Hasan Uçarsu besteci, Serdar Yalçın’dan besteci-orkestra şefi, oluşan Seçici Kurul ilk toplantısında Hasan Niyazi Tura ve Arda İşkol’un Keman Konçertolarını finale bıraktı. Cumhuriyet’in 100. Yılına ithaf edilen bu iki yeni eser, 2 Haziran 2023 akşamı şef Oğuzhan Balcı yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilecek. Yarışma konserinde Hasan Niyazi Tura’nın Keman Konçertosunu, günümüz genç keman solistlerinden Can Özhan, Arda İşkol’un eserini ise başarılı keman solistlerinden Özgecan Günöz yorumlayacak.

Seslendirilecek konçertolar, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine katılımcı değerlendirme ile Seçici Kurul, Orkestra üyeleri ve dinleyicilerin oylarıyla ödüllendirilecek. 36. Uluslararası İzmir Festivali’nin açılış konseri, yarışmaya da adını veren, kurucu başkanı Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın 30. Ölüm yılına rastladığı için ayrıca önem taşıyor.

Antik Tiyatroda Buluşma: Tekfen Filarmoni
Türkiye’nin sayılı özel sanat mlarından biri olan, temelleri 1992 yılında “Karadeniz Oda Orkestrası” olarak atılan Tekfen Filarmoni daimi şefleri Aziz Shokhakimov yönetiminde bu kez Efes Büyük Tiyatro’da hayranlarıyla buluşacak. Günümüzün başarılı genç solistleriyle çalışmaya özel bir önem veren Tekfen Filarmoni’ye, 4 Haziran 2023 Pazar günü Efes Büyük Tiyatroda vereceği konserde genç kemancılarımız arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan Veriko Tchumburidze solist olarak katılacak. Saat 21.00’de başlayacak konserde Hasan Uçarsu’nun “Portreler” adlı orkestra süiti, Çaykovski’nin “Re Majör Keman Konçertosu” ve Zoltan Kodaly’nin “Galanta Dansları” seslendirilecek.

Sanat İyileştirir: Hatay Akademi Orkestrası Tarihi İzmir Agora’da
6 Şubat 2023’de Türkiye’de ve Suriye’de büyük yıkıma neden olan deprem felaketinde 4 üyelerini yitiren ve çalgılarının tümünü kaybeden Hatay Akademi Orkestrası, sanatla iyileşme yolculuğuna İzmir Tarihi Agora’da devam edecek. Büyük felaketin ardından “Hatay’da hayatı yeniden örmeyi” misyon edinen Orkestra, kurucu şefleri Ali Uğur yönetiminde 7 Haziran 2023 Çarşamba günü saat 21.00 de Festival’in en unutulmaz konserlerinden birini verecek. Repertuarlarında Batı klasik müzik eserleri (orta çağ-Rönesans-barok dönem-klasik dönem-romantik dönem- çağdaş dönem-günümüzün klasik formdaki eserleri), Türkiye klasik müzik bestecilerinin eserleri, dünya müzikleri, dünyada en çok bilinen popüler müzikler, dünyanın farklı halklarının ve dillerinin etnik müzikleri, farklı dillerde halk şarkıları (Arapça, Kürtçe, Ermenice, Rumca, Yunanca, Azerice, Gürcüce, Çerkezce, Berberice… ), Hatay türküleri, Hatay’da yaşayan dinlerin ve kültürlerin halk ve dini müzikleri, Anadolu müzikleri - türküler - Türk müziği eserleri, uzun havalar (bozlak, barak, hoyrat vs. ) kırık havalar, deyişler, oyun havaları, barlar, longalar ve uzun havalar ile farklı yöre türküleri bulunan Hatay Akademi Orkestrası, dayanışmanın ve kardeşliğin en güzel örneklerinden birini sergileyecek.

Tarihi Agora’da “Serena’nın Şarkısı”
Doğu ile Batı arasında her zaman gerçek bir kültür köprüsü oluşturmayı ve Akdeniz havzasının kadim müziğini yeniden ele alıp işlemeyi ilke edinen, İtalya’nın Salento Bölgesi çıkışlı üçlü La Cantiga de la Serena, benzersiz bir repertuarla 36. Uluslararası İzmir Festivali’ne katılacak. İzmir İtalya Konsolosluğu işbirliği ile 13 Haziran 2023 Salı günü tarihi İzmir Agorası’nda konser verecek Üçlü, Puglia bölgesinin yeniden düzenlenen geleneksel müziğinin (‘alla stisa’ şarkılar, ninniler, tarantella, pizzica), XV. yüzyılda İspanya ve Portekiz'de diaspora deneyimi yaşayan Sefarad Yahudilerine ait geleneğin bir ifadesi olan halk şarkılarının (cantiga) ve Sefarad romanslarının, hac ve adanmışlığı konu alan Ortaçağ ilahilerinin (Cantigas de Santa Maria, Llibre Vermell de Montserrat) ve Provence, Endülüs ve Portekiz’in müzik mirasından büyüleyici melodilerin ve ilahilerin bir arada harmanlandığı rafine bir repertuar sunacak.

Zıt iki dünyanın müzikal buluşması: L’achéron ve “Sürgünün Göz Yaşları”
36. Uluslararası İzmir Festivali 15 Haziran 2023 Perşembe günü AASSM Büyük Salonda L’achéron’u konuk edecek. İnstitut français Türkiye- İzmir işbirliği ile gerçekleşecek konserde adını Yunan mitolojisinde Acheron (Akheron), Orpheus'un (Orfe) Eurydice'i (Evridiki) yeraltı dünyasından kurtarmak için geçtiği nehirden alan Topluluk,
2009 yılında François Joubert- Caillet tarafından kuruldu. Geleneksel, çağdaş, bilgisayar destekli müzik, dans, tiyatro gibi farklı disiplinlerden sanatçılarla çalışan L’achéron, sanatçılar ile halk arasındaki bağı güçlendirmek üzere yola çıkmıştır. Topluluk, müziğin özünü bozmadan daha ulaşılır kılmayı, kaynağı ne olursa olsun her türlü müziği en zengin ve en hassas paletle resmetmeyi ve dinleyenlere ulaştırmayı amaçlıyor.

“Sting ile vokal müziğin içinden” Singer Pur
Uluslararası düzeyde başarılı vokal altılısı Singer Pur, 20 Haziran 2023 Salı günü Çeşme Kalesi’nde konser verecek. Goethe Enstitüsü İzmir işbirliği ile gerçekleşecek konserde akapella şarkı söylemeyi hayatlarının odak noktası haline getiren Singer Pur, zekice, şiirsel dokunaklı sözleriyle şarkılarının büyüsüne kapıldıkları Sting'in şarkılarıyla tematik olarak ilişkili, ancak vokal müziğin genelinde stilistik olarak en çeşitli parçalardan oluşan bir repertuar sunacak. Claire Elizabeth Craig, soprano/ Christian Meister, tenor/Marcel Hubner, tenor/Manuel Warwitz, tenor/Jakob Steiner, bariton/Felix Meybier’den, bas oluşan Singer Pur, 36. Uluslararası İzmir Festivali’nin unutulmaz konserlerinden birini vermeye hazırlanıyor.

Viyana Oda Senfoni ile klasikten çağdaşa
Klasiklerden 19. yüzyıl eserlerine ve çağdaş bestelere dek uzanan geniş bir müzikal repertuara sahip Wiener Kammersymphonie, 22 Haziran 2023 Perşembe gecesi Celsus Kütüphanesinde konser verecektir. Celsus’un muhteşem gece dekorunda, Schubert, Korngold, Webern ve Haydn’ın eserlerini yorumlayacak Luis Morais, keman/Estelle Demetria Weber, keman/Giorgia Veneziano, viyola/Sergio Mastro, çello/Damian Saul Posse Robles, kontrbas, yumuşak tınılarıyla benzersiz bir konser sunacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv