5 YIL SONRA MÜHENDİS İTHAL ETME NOKTASINA GELİNEBİLİR

  • 0
  • 654
5 YIL SONRA MÜHENDİS İTHAL ETME NOKTASINA GELİNEBİLİR
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay, su ürünleri sektöründe her yıl gerçekleşen büyümeye dikkat çekerek, sektörün güçlenmesi için akademik bilgiye duyulan ihtiyacın yadsınamaz olduğunu ifade etti. Prof.Dr. Tekinay, her geçen yıl üretim hacmini arttıran su ürünleri sektörüne yeterli su ürünleri mühendisi yetiştirilmezse 5 yıl sonra mühendis ithal etme noktasına gelineceğini açıkladı.

 “Bu gidişle Avrupa’dan mühendis ithal edilecek”
İşletmelerinin verimliliğini arttıran, sektörde kendini ispat eden mühendislerin 5 bin TL’den fazla maaşlarla iş bulabildiğine dikkat çeken Prof.Dr. Tekinay, “Büyüme rakamları gösteriyor ki, ülkemizin her yıl donanımlı 300 su ürünleri mühendisine ihtiyacı olacak. Önümüzde her yıl yüzde 10 büyüyen bir sektör var. Genç ve başarılı gençlerimizi yetiştirebilecekken, su ürünleri mühendislerini Avrupa’dan mı ithal edeceğiz? Kendi evlatlarımızı yetiştirip sektöre kazandırmalıyız. Bu gidişata dur demezsek dışarıdan mühendis ithal eder hale geleceğiz” diye konuştu.

 “Önemli olan çok sayıda öğrenci mezun etmek değil”
Geçmiş yıllarda Su Ürünleri Fakülteleri kontenjanlarının çok fazla öğrenci almasının bir takım istihdam sorunlarını beraberinde getirdiğini aktaran Prof.Dr. Tekinay, “ Geçmiş yıllarda Su Ürünleri fakülteleri çok fazla öğrenci aldı. Sektörde başlayan donanımlı öğrenci sayısı az olduğu için çok fazla mezun işsizimiz oldu. Zamanında yüzlerce öğrenci alan fakültelerden mezun olan öğrencilerin sadece yüzde 10’u çalışma hayatına katıldı. Bu da son yıllarda öğrencilerimizin tercihlerine olumsuz yansıdı. Önemli olan öğrenci sayısının çokluğu değil. Biz İKÇÜ olarak aldığımız az sayıdaki öğrencimizi mezun ettiğimizde işlerini de belirlemiş oluyoruz. Mezun ettiğimiz donanımlı öğrencilerimiz yüksek maaşlarla çalışabilecek. Su Ürünleri Mühendisliğine prestijli mesleklerin arasında saydıracağız” dedi.

“Bu fakülteye gidersem işsiz kalmam”
2016 yılında ilk mezunlarını vereceklerini kaydeden Prof.Dr. Tekinay öğrencilerini mezun ederken iş sahibi yaparak istihdam konusunda gençlerin soru işaretlerini de gidereceklerini ifade etti. Gençlerin kafasında ‘Ben bu fakülteye gidersem işsiz kalmam’ algısını oluşturma hedefinde çalıştıklarını belirten Prof.Dr. Tekinay, “20 öğrencimizi mezun ederken iş sahiplerinin elinden diplomalarını verdireceğiz.  Böylece puanlarımızı da yükseltmiş olacağız. Bu sene ki puanlara baktığımızda hala fakültelerin kan kaybettiğini görüyoruz. Ama 2 yıllık fakültemiz düşme yaşamadan geçen yıl ki tercih sayısıyla aynı olarak tercihleri kapattı. Bu da istihdam olanaklarını eğitimlerinin başında sunduğumuz öğrencilerimizin bize olan güven ve teveccühünün göstergesidir. Üniversitemizin de bizlere duyduğu güven ve destek sayesinde sadece İzmir’e değil Türkiye’ye katkı sunacağız” şeklinde konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gelecek uzmanlaşmada

Kent İçinde Kütüphane, Kütüphane İçinde Kent Kültürü

İletişim ve Beden Farkındalığı Serüveni

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

Arşiv