5 yılda “11 milyarlık” yatırım

  • 0
  • 530
5 yılda “11 milyarlık” yatırım
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında yaptığı 2,4 milyar TL'lik harcamanın 1,4 milyar lirasını proje ve faaliyetlere ayırdı. 2010-2014 döneminde ise bu proje ve faaliyet harcamaları 5,3 milyar liraya yaklaştı. İZSU ve ESHOT'un yapmış olduğu faaliyetler de eklendiğinde, Büyükşehir’in 5 yıllık toplam harcaması 11 milyar TL'ye ulaştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün “2014 Yılı Faaliyet Raporu”, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çoğunluğu ile kabul edildi. Oylamanın ardından konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu “Kentimizi kalkındırmak için, yerelde kalkınmak için var gücümüz ile çalışacağız. Ayrım yapmadan, adaletli bir şekilde, insana insan olduğu için hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mali yönden Türkiye’deki en güçlü belediye olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, tamamiyle Belediye kaynaklarıyla kurulan Fuar İzmir’e yönelik “geç bitirildi” eleştirilerine şu yanıtı verdi:

“Biz açık yürekliyiz. İçimiz dışımız bir. 2005 yılında gidip fuar yerine baktık. Araziyi beğendik ama hepsi şahıs arazisiydi. Onları tek tek satın aldık. Bu işi kamulaştırması da 5-6 yıl sürdü.  Ama inşaatını 2 yılda tamamladık. Burada bir gecikme yoktur. ‘Eski Türkiye, yeni Türkiye’ söylemleriyle ortalığı bulandırmanın da bir anlamı yoktur. Ben diğer kamu kurumlarını eleştirmek için burada bulunmuyorum. Ama şöyle bir bakarsanız, kamu kurumlarının yıllardır bitmeyen inşaatlarını görürsünüz. Olabilir. Kitlenmiştir, kör düğüm olmuştur.”

Metroda risk yok
İzmir metrosuyla ilgili risk iddialarını da yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Metroda risk yok. Ortalığı bulandırmanın da anlamı yok. 16 sene hiçbir şey yapmadan Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan bir arkadaşımız, emekli olduktan sonra ekmek yediği yerin aleyhinde konuşmaya başladı. 4-5 defa basına çıktı, konuştu. Yaptığı açıklamaların bir itibarı da yoktur. Kendisine  yaptığı açıklamaları yakıştıramadığımı ifade etmek istiyorum. Bir bürokrat burada çalışırken susup, mesuliyeti bittikten ve 65 yaştan emekli olup gittikten sonra konuşuyorsa, yanlış mıdır doğru mudur, asıl ona bakmak lazım” şeklinde konuştu.

İZBAN çağrısı
Planlama Kurulu’nda İZBAN’ın Bergama’ya değil Çandarlı’ya kadar gitmesi için onay çıktığını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Resmi Gazete’de böyle yayımlandı. Tabi burada bize, özellikle Adalet ve Kalkınma  Partisi meclis üyelerine ve milletvekillerine düşen bir görev var. Aliağa- Çandarlı limanı bağlantısı 30 kilometre; ondan sonra 25 kilometre bir şey kalıyor. Mutlaka Bergama-Selçuk aksının birleştirilmesi gerekiyor. Bunun için hep birlikte çalışmalıyız.  Şimdi seçim arifesinde kimse kimseyi görmez. Ama seçimden sonra yeni milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla birlikte bu işin üstünde durmamız gerekir.”

Başkan Aziz Kocaoğlu  mecliste gündeme gelen konular ile ilgili de özetle şunları söyledi:

“Rant beklentimiz yok”
“Kentsel dönüşüm bu ülkenin  büyükşehir belediyelerinin yarası,  problemi. İki başlılık var. Her zaman söylüyorum; 6306 sayılı yasa ile kimse kentsel dönüşüm yapamaz. Bunun örneklerini gördük. 6306 sayılı yasa ile sadece çürük yani depreme dayanıksız raporu alınır ve binalar yenilenir. Hepsi bu! Bu yüzden ne Fikirtepe’de yapılabildi, ne burada yapılabildi. Yapılamaz da... Çünkü bu yasa, mülkiyet hakkına direkt müdehaledir. Biz uzlaşma ile yerinde dönüşüm yapacağız. Orada bir rant beklentimiz yok. İnşaat maliyetlerinden ne kalıyorsa, oradaki arsa sahipleri eşit olarak paylaşacak. Bizim bu konudaki görüşümüz net. Bunun için de çalışıyoruz. Uzlaşabildiğimiz oranda gerçekleştireceğiz.”.

Seçim bildirgesindeki tramvay
“Tramvay konusu gerçekten garipleşti. Çok değişik bir durum aldı. Biz ihalesine çıktık, yer teslimi yaptık. Zaman yoktu, temelini atamadık. Önümüzdeki Cumartesi günü, 25 Nisan’da  Karşıyaka’da ray döşemesini yapacağız. Konak ve Karşıyaka tramvaylarını seçim bildirgesine alan Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu  ‘Bu İzmir’e bir şey yapmıyoruz. İzmir’in tramvayı var, hazır.  Bu tramvayı biz finanse edelim’ mi dedi, bilmiyorum. Bize bir haber gelmedi henüz. 382 milyon TL ihale bedeli. Belki o parayı gönderecek bize. Gönderirse Allah razı olsun.  Bir ihtimal daha var: Bu tramvay için izin alabilmemiz 3 yılı aşkın bir süre sürdü. Bu arada herhalde bürokrasideki arkadaşların kafasında yer etti. Bu nedenle yazmış da olabilirler. Ama biricisinin almasını diliyorum. Destek olursa sevinirim. Ama böyle bir şey yok tabi. Tramvay ile hiç bir ilgi ve alakalarının olmadığını buradan kamuoyuna duyurmak istiyorum. Ama önemli değil belki maddi hata olmuştur.”

Rakamlarla faaliyet raporu
Bir önceki stratejik plan döneminin son yılına ait faaliyet raporunda, 2014 yılında yapılan çalışmalara dair ayrıntılı bilgilerle birlikte, son 5 yıla ait mali değerlendirmeye de yer verildi. Ulaşım, çevre, kentsel planlama, kültür, sosyal, sağlık ve turizm gibi 11 adet sektörel başlıkta derlenen faaliyetlerin gerçekleşme değerleri incelendiğinde, stratejik hedeflerin yüzde 91'inin, stratejik amaçların ise yüzde 100'ünün iyi ve üstü gerçekleşme değerlerine ulaştığı görüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2014 yılı içinde yapmış olduğu 2,4 milyar TL'lik harcamanın 1,4 milyar TL'si proje ve faaliyetlere ayrıldı. 2010-2014 döneminde ise bu proje ve faaliyet harcamaları 5,27 milyar TL'yi buldu. İZSU ve ESHOT'un yapmış olduğu faaliyetler de eklendiğinde, 5 yıllık toplam harcama 11 milyar TL'ye ulaştı.

Bu faaliyetlerin yanında yine 2014 yılında ilçe belediyelerinin 32 ayrı projesine toplam 64 milyon TL, İzmir Kalkınma Ajansı'na ise 8,6 milyon TL mali destek verildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında yaptığı faaliyetlerden öne çıkanlar ise şu şekilde sıralandı:

·      131 milyon TL değerinde kamulaştırma yapıldı.

·      Kıyı tasarım çalışmalarında Pasaport, Konak-Karataş ve Göztepe uygulama alanları tamamlandı.

·      İzmir Metro hattının Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay İstasyonları hizmete açıldı.

·      İZBAN hattının Torbalı'ya uzaması çalışmalarında sona yaklaşıldı. Hattı Selçuk'a kadar uzatacak 2 istasyonun inşaatları sürüyor. Bergama'ya uzatılması için çalışmalara başlandı.

·      Tramvayların yapım işi sözleşmesi imzalandı ve çalışmalara başlandı.

·      İzmir'in ekonomisine can verecek olan yeni fuar alanı çalışmalarında son aşamaya gelindi ve 2015  mart ayında açılışı gerçekleştirildi.

·      Kentin çeşitli bölgelerindeki yeşil alanlara yaklaşık 24 bin adet ağaç dikimi gerçekleştirildi

·      Urla ve Türkelli Evsel Atık transfer istasyonları işletime alındı.

·      Sığacık'taki 284 ev, Doğanlar Kilisesi ve Beit Hillel Sinagogu yeni görünümlerine kavuşturularak kültür ve turizm hayatına kazandırıldı.

·      Kadifekale Sur Duvarları restorasyon çalışmaları tamamlandı.

·      Kentsel Dönüşüm çalışmaları 11 ayrı noktada devam etti. Ege Mahallesi ve Bayraklı'da uzlaşma görüşmeleri devam ederken, "Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi"nde yıkım aşamasına gelindi.

·      Tiyatro-sinema gösterimlerinden bienallere, konserlerden festivallere toplam 408 adet etkinlik gerçekleştirildi.

·      142 mahallede 11 bin kişiye diş ve sağlık taraması yapıldı.

·      Pasaport'ta ücretsiz kablosuz internet erişimi çalışmalarına başlandı.

·      Süt Kuzusu projesi kapsamında yerel kooperatiflerden alınan 10,7 milyon litre süt 0-5 yaş grubu çocuklara dağıtıldı.

·      İhtiyaç sahibi kesimlere 11.6 milyon TL nakdi yardım, 30 bin kişiye gıda paketi yardımı, 36 bin öğrenciye kırtasiye yardımı, 93 bin kişiye sıcak çorba dağıtımı yapıldı.

·      Alsancak tam otomatik katlı otoparkı tamamlandı ve hizmete açıldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv