7’lik bedende 72’lik böbrekle hayata tutundu

  • 0
  • 1.493
Yazı Boyutu:

Son zamanlarda Türk tıp dünyasının nakil başarılarından sonra bir örnekte Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesinden geldi. 2011 yılının Kasım ayında 72 yaşında beyin ölümü gerçekleşen hastanın böbreği 7 yaşındaki Esad Oğul Tarhan’a nakledilmişti. Minik bedende hayat bulan böbrek, şimdi küçük Esad’ın yaşama sevinci oldu.
 
“ÖRNEK BİR OPERASYON, DİĞER HASTALARA UMUT VERDİ”
Doğduğundan beri idrar yollarında enfeksiyon sonucu böbrek yetmezliği hastalığına yakalanan Esad, 2 yaşından beri böbrek nakil sırası bekledi. 72 yaşında beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın böbreği alınarak küçük Esad’a nakledilmiş ve diğer hastalara örnek teşkil eden başarılı bir operasyon yaşanmıştı. Başarılı sonucun birinci yılında diğer hasta arkadaşlarıyla ve operasyonu yapan doktorlarla birlikte küçük bir kutlama yapıldı. Diğer hasta çocuklara da moral olan kutlamada konuşan Doku Tipi Laboratuvarı(Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi)’nin kurucusu Prof. Dr. Sevgi Mir, “Esad’ın durumu diğer hastalara da örnek olabilecek nitelikte. Bizler gece gündüz çalışarak, hastalara yoğun ilgi göstererek bir ekip çalışması sonucunda bu başarıları elde ediyoruz. Hastalarımızın mutlu görmemiz hem bizi hem de tüm ekip çalışanlarımızı mutlu etmektedir” dedi.
 
“ ORGAN BAĞIŞI BİLİNCİ TÜM AİLEYE AŞILANMALI”
Organ(Böbrek) Tranplantasyon ekibi üyeleri olan Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Prof. Dr. Sevgi Mir, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Keskinoğlu ve Uzm. Nida Dinçel’in, “Halk organ bağışında doğru bilgilendirilmeli ve halka yapılan bağışın ne demek olduğu anlatılmalı” görüşü ortak nokta oldu. Geçmiş dönemlerde bir yaşındaki küçük bedenlere organ nakli yapan Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, “Organ nakli asla bireyselleştirilmemelidir. Önemli olan o insanın organını bağışlaması ama bu konuda izin verecek olan ailenin de bilgilendirilmesidir. Böylelikle yapılan bağışın önemi ve huzuru aileye anlatılarak bağışların artması sağlanabilir” diye konuştu.
 
“ 72’LİK BÖBREK KÜÇÜK BEDENE SIĞABİLİR Mİ?”

Tıbbın organ nakli konusunda çok geliştiğini belirten Prof. Dr. Hoşcoskun, “Organ nakli konusunda yanlış algılar bulunmaktadır. İlla hastaların aynı yaşta olması önemli değildir. Küçük bir böbrek büyük yaştaki hastaya nakledilebilir. Bu durumun tam tersi de olağandır. Sadece beyin ölümü gerçekleşen hastaların değil, ölümü gerçekleşen kişilerin ilk 6 saat içerisinde yaşayan organları alınıp başka hastalara nakledilebilir. Kadavra dediğimiz bu olay sayesinde, nakil sırası bekleyen hastaların şifasının bulması sağlanmaktadır” şeklinde konuştu. İZMİR(Ege Ajans/ Ali BAYAT/Pelin GÜNGÖR)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv