Aç Kalarak Kilo Vermek Tehlikeli

Diyetisyen Nur Çelik, aç kalarak zayıflamak isteyenleri uyardı: “Aç kaldıkça metabolizmamız yavaşlıyor ve kilo vermek yerine almaya devam ediyoruz”

  • 0
  • 611
Aç Kalarak Kilo Vermek Tehlikeli
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Diyetisyen Nur Çelik, aç kalarak zayıflamak isteyenleri uyardı: “Aç kaldıkça metabolizmamız yavaşlıyor ve kilo vermek yerine almaya devam ediyoruz”

Aç kalarak zayıflamanın tehlikelerine dikkat çeken Diyetisyen Nur Çelik, bu şekilde zayıflamanın kilo verdirmek yerine bölgesel yağlanmalara sebebiyet verdiğini dile getirdi. Özel Ata Sağlık Hastanesi’nde görevli Çelik, “Birçok şeyi görmezden gelip diyet yaptığımızı sanıyoruz. Bedenimizi aç bıraktığımızda metabolizmamız çalışmıyor. Daha fazla yemek yeme ihtiyacı duyuyor ve bedenimiz bir yerden sonra şunu söylüyor; ‘Benim ihtiyacım olan enerjiyi bana vermiyor bende o sebeple gelecek her şeyi saklamalıyım.’ Bunu yağ olarak saklıyoruz. Vücudumuzun depo şekli yağdır. Bu sebeple aç kalarak yaptığımız bütün diyetlerde bölgesel yağlanmalar, kilo artışı bile görülebiliyor.” diye konuştu.

Ara Öğünlerin Önemi
Diyet yaparken ara öğünlerin önemini vurgulayan Nur Çelik, bu şekilde metabolizmanın hızlı şekilde çalıştığının altını çizdi. Çelik, “Birçok hastamda aç kaldığı için kilo alanı gördüm. Vücut yemek yedikten 2 saat sonra kan şekerimiz yükseliyor ve açlık etkisi doğuyor. Bunu engellemek için ara öğünler koyuyoruz. Bir iki saatte bir ara öğün yaptığınız zaman metabolizma hem daha hızlı çalışıyor hem de kan şekerini dengeliyor. Bu da sağlıklı olarak daha fazla kalori harcamamıza neden oluyor. Aslında yiyerek daha fazla kilo veriyoruz” şeklinde konuştu.

Tokluk Hissi
Yemek yediğimiz zaman beyne bunun sinyallerinin 20 dakika içerisinde gittiğini dile getiren Çelik sözlerini şöyle sürdürdü, “Beyne tokluk hissi 20 dakikada gidiyor. Biz 3 dakikada yemek yiyip kalktığımız zaman 17 dakika aç olduğumuzu hissediyoruz. Doygunluk hissini veren leptin hormonu  ancak iletişim kurabiliyor. Mümkün olduğunca daha yavaş yememiz gerekiyor. Ana öğünler 20 -30 dakika, ara öğünlerin ise 10 dakika civarında sürmesi gerekiyor. Hızlı yediğimiz zaman doymadığımızı düşünüp yeterli gelmediğini düşünüyoruz. Henüz beynimiz yediğimizi ve doyduğumuzu o süre içerisinde algılamıyor. Sindirim ağızda başlar. Hızlı yediğimiz zaman az çiğniyoruz. Bu sefer zamanından önce mideye besinler gidiyor. Mide henüz sindirmeye hazır değil yeterli asidi salgılayamamış. Ama biz oraya besinleri yolluyoruz”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv