Afet haberleşmesinde amatör telsizcilik önemli

On ilde büyük yıkıma ve on binlerce vatandaşımızın yaşamını yitirmesine ve yaralanmasına yol açan deprem felaketi, afetlerde haberleşmenin önemini bir kez daha ortaya koydu. Amatör telsizciler, depremde ağır hasar gören kamu haberleşme sistemine destek verdi. Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) İzmir Şube Başkanı Gökçe Doğan (TA3TX), “Afet haberleşmesinde amatör telsizcilik önemli. Çeşitli afetlerin etkilediği ülkemizde amatör telsizcilik yaygınlaştırılmalı ve teşvik edilmeli” dedi.

  • 0
  • 4.672
Afet haberleşmesinde amatör telsizcilik önemli
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

06 Şubat 2023 Pazartesi günü meydana gelen Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremler Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya illerinde yıkıma ve can kayıplarına yol açtı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan açıklamaya göre, on ilde binlerce binanın yıkıldığı depremde 42 bin 310 vatandaşımız yaşamını yitirdi.

Depremin etkilediği bölgelerde haberleşme altyapısı hasar gördü, GSM şebekeleri çöktü. Haberleşmedeki aksaklık arama kurtarma etkinliklerini ve yardımların afet bölgelerine ulaştırılmasını olumsuz etkiledi. Büyük yıkıma yol açan depremler, kamu kurumlarının binalarına ve haberleşme sistemlerine de zarar verdi. Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) İzmir ve Bursa şubelerinden amatör telsizciler deprem bölgesine giderek haberleşme sisteminin ayağa kaldırılmasına katkı koydu.

TRAC İzmir Şube Başkanı Gökçe Doğan ve ekip arkadaşı amatör telsizciler, depremin ikinci günü arama kurtarma çalışmalarında ve haberleşme sistemlerinde ihtiyac duyulabilecek malzemelerle birlikte Kahramanmaraş’a, ardından ağır hasar gören illerden Hatay'a, buradan İskenderun'a gitti. Amatör telsizciler, bölgede görevli asker, polis, sağlık ekiplerini ziyaret etti, arızalı cihazlarını onardı, lojistik destek sağladı. Amatör telsizciler, hasar gören rölelerin yerine yenilerini kurarak haberleşmelerine katkı sağladı, ihtiyacı olanlara yanlarında götürdüğü telsizleri dağıttı.

Gökçe Doğan, amatör telsizcilerin afetlerde ve acil durumlarda arama kurtarma ekiplerine verdiği haberleşme desteğiyle öne çıktığını söyledi. Amatör telsizcileri çatısı altında toplayan ve kamu yararına çalışan dernek statüsündeki TRAC’ın Türkiye Afet Müdahale Planı’nda (TAMP) “haberleşme destek çözüm ortağı” olarak yer aldığını hatırlatan Doğan, “Etkin afet haberleşme sistemleri zamana karşı yürütülen kurtarma operasyonlarında olmasa olmazların başında geliyor. Afet haberleşmesinde amatör telsizciliğin önemi çok açık. Çeşitli afetlerin etkilediği ülkemizde amatör telsizcilik yaygınlaştırılmalı ve teşvik edilmeli” dedi.

Afet durumunda amatör telsizciler olarak göreve hazır olduklarını belirten TRAC İzmir Şube Başkanı Gökçe Doğan, “Umarız bir daha böyle büyük acılar, yıkımlar, afetler yaşamayız. Yüz yılın felaketi olarak tanımlanan bu depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm ulusumuza başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Öğrencilere “Dijital İzmirim Kart” kolaylığı

93. İEF’e insansı robot Sophia damga vurdu

İEF’te dijital deneyim

TechTalks’ta tarih ve teknoloji buluşması

Yangına karşı ‘kule’

Kamusal hizmetlerin kalitesi yapay zekâ ile artırılacak