Ağrısız bir yaşam için fizik tedavi

  • 0
  • 630
Yazı Boyutu:

Hareket alanı iyice daralan günümüz insanı hareketsizlik, obezite ve bunlara eşlik eden eklem kireçlenmeleri ile yaşam konforunu kaybediyor. Uzmanlar, özellikle ileri yaş grubunun önemli bir sorunu olan bu kısır döngüyü kırmak için fizik tedavinin şart olduğunu belirtiyorlar.
 
İleri yaşa bağlı olarak ortaya çıkan bel, diz, boyun ve eklem ağrıları birçok kişinin günlük yaşamını çekilmez hale getiriyor. Bunlara bir de ağır ameliyatlar, protezler eklendiğinde ileri yaş grubu bir çok kişi için birisinden destek almadan ayağa kalkmak, en basit ihtiyacını karşılamak ve günlük yaşamını sürdürmek imkansız hale geliyor.
 
İzmir’de ileri yaş nüfusun yoğunlaştığı Göztepe’de hizmet veren Şifa Üniversitesi Göztepe Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uzmanlarından Dr. Şebnem Tamcı, bu kısır döngüye dikkat çekerek, “Bize gelen hastalara bakarsak kireçlenme en büyük problem… İleri yaşa ve obeziteye bağlı olarak oluşan kireçlenme, hastaların hareket kabiliyetini azaltıyor. Kireçlenmeye bağlı olarak insanlar hareket edemiyorlar, hareketsizliğe bağlı olarak da hem obezite hem de kireçlenme artıyor. Bu bir kısırdöngü ve biz bu kısır döngüyü bir yerden kırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.  Bu noktada en fazla diz kireçlenmeleri ile karşılaştıklarını anlatan Tamcı, diz kireçlenmesini takiben sırasıyla bel, boyun kireçlenmeleri ve omuz problemlerinin geldiğini söyledi. Bu noktada fizik tedavinin kişilerin hareket kabiliyetini arttıran, acılarını azaltan ve yaşam konforunu arttıran bir unsur olarak ortaya çıktığını kaydeden Tamcı, “İlgi alanımız sadece kireçlenmeler değil, ağrıyı oluşturan her tür neden bizim alanımıza giriyor. Ağrılarından dolayı fazla ilaç kullanan ve bu nedenle başka komplikasyonlara maruz kalanlar; artık ilaç kullanmaması gereken ağrılı hastalar da bizim alanımıza giriyor. Çünkü fizik tedavinin yan etkisi yok denecek kadar az” dedi.
 
 PROTEZE UYUM KOLAYLAŞIYOR
 Ağır ameliyat geçirenlerin, ileri kireçlenme sonucunda kalça ve diz protezi uygulananların yeni hayata uyum sağlaması için fizik tedavinin büyük önem taşıdığını anlatan Tamcı, “İleri kireçlenmelerde kalça ve diz eklemleri değişiyor, bu protezlere vücudun uyumu açısından fizik tedavi ve rehabilitasyon çok önemli. Biz, rehabilitasyon programlarımız ile kasları güçlendiriyoruz, ağrılarını azaltıp hastanın o proteze uyumunu artırıyoruz. Çünkü kaslar güçlenince proteze az yük biniyor ve protezin ömrü de uzuyor” diye konuştu.
 
 FELÇ VE PARKİNSON TEDAVİSİNDE FİZİK TEDAVİ
 Fizik tedavi ile felç ve Parkinson hastalarının yaşamdan kopması ve yatağa bağımlı hale gelmesi de önleniyor. Bunların yanı sıra bazı çocuk hastalıklarında da yine fizik tedavi devreye giriyor. Uzman Dr. Şebnem Tamcı, özellikle doğumsal beyin felci olan çocuklara, egzersiz ve rehabilitasyonla ciddi kazanımlar sağlayabildiklerini söyledi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv