Aida’nın prömiyerine yoğun ilgi

  • 0
  • 939
Yazı Boyutu:

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), GiuseppeVerdi'nin  dünyaca ünlü başyapıtı"Aida" operasının prömiyerini Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndegerçekleştirdi.   Dünyada ilk kez 24 Aralık 1871’de Kahire’de, ülkemizde 26 Mart 1958’deAnkara’da sahnelenen Aida’nın prömiyeri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı AzizKocaoğlu başta yüzlerce İzmirli ilgi ve beğeniyle izledi.

Librettosu Antonio Ghislanzoni tarafından yazılan GiuseppeVerdi’nin dört perdelik Aida operası İzmir’de şef Tulio Gagliardo yönetimindeve Aytaç Manizade rejisi ile sahnelendi. Dekorları Çağda Çitkaya, kostümleriAyşegül Alev tarafından hazırlanan Aida’da Koro şefliğini Hans Joachim Gallusüstlendi. Koreografisini Uğur Seyrek, ışık tasarımlarını ise Müfit Özbek yaptığıOperada Aida’da solo rolleri Aytül Büyüksaraç, Evren Ekşioğlu, Ayşe Tek,Lorenzo Mok Arranz, Levent Gündüz, Efe Kışlalı, Aydın Uştuk, Anna Chubuchenko,Stare Çelebi, Ayşe Özkan, Murat Güney, Gökhan Koç, Tamer Peker, Umut TarıkAkça, Hasan Alptekin, Teyfik Rodos, Alparslan Mater, Sevinç Demirağ, FilizGüneş, Beril Yürekli, Murat Direk, Fırat Halavut, Serkan Taylan paylaştı.  

Aida, 23 Aralık 2013 Pazartesi, 11 Ocak 2014 Cumartesi, 13Ocak 2014 Pazartesi, 22 Şubat 2014 Cumartesi, 24 Şubat 2014 Pazartesi ve 30Mayıs 2014 Cuma günleri İzmirlilerle buluşacak. İzmir Büyükşehir Belediyesiişbirliğiyle Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sahnelenen Aida, İzmirgösterilerinin ardından Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’ndesunulacak.

AİDA
Mısır’daki kazılarda bulunan tabletlerde yazılı bir aşk öyküsünden alınan eserinöyküsü şöyle: Habeş Krallığı ve Mısır orduları savaş halindedir. Habeş KralıAmonasro’nun kızı Aida, Mısır’da sarayda tutsaktır. Mısır ordusunun başkomutanıRadames Aida’ya aşıktır… Başrahip Ramfis, Radames’e, Habeşlilerle yapılacaksavaşın yakın olduğunu, Tanrıça Isis’in de işaretiyle savaşta Mısır ordusununbaşkomutanı olarak başarılı olacağını söyler. Radames’in yüreği Aida’nınaşkıyla çarpmakta; savaşı kazanıp sevgilisine dönmeyi planlamaktadır. AncakMısır Kralı’nın kızı Amneris de Radames’e aşıktır… Habeşlilerle savaşı Radameskomutasındaki Mısır orduları kazanacak; Aida’nın babası Habeş Kralı tutsakalınacaktır… Zafer coşkusu yaşanırken Firavun Radames’e, başarısının armağanıolarak Amneris’le evleneceğini bildirir. Bu durumda Radames ve Aida dışındaherkes mutludur… Amonasro, kızı Aida ile birlikte kaçmak için Radames’tenyardım ister, Radames kaçabilecekleri yolu söyler; ancak söylediğine pişmanolup kendini “Vatan Haini” olarak suçlar… Sonuçta; Habeş Kralı Amonasroöldürülecek; Radames, vatan hainleri için öngörülen diri diri gömülme cezasınaçarptırılacak; sevgilisi Aida ile aynı mezarı paylaşacaktır.  
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv