Akıllı ilaçlar kanser tedavisinde yüz güldürüyor

  • 0
  • 613
Akıllı ilaçlar kanser tedavisinde yüz güldürüyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Özel Tınaztepe Hastanesi Onkoloji bölümü uzmanlarından Doç. Dr. Çiğdem Toker, toplumda 'akıllı ilaç' olarak da bilinen hedefleyici tedaviler ile ilgili gelişmeler hakkında önemli bilgiler verdi.

Doç. Dr. Toker, kanser hücrelerinin biyolojisinin artık daha iyi anlaşılabildiğini ve bu konudaki çalışmaların devam ettiğini belirterek şunları söyledi:
"Kanser hücrelerinin biyolojisini daha iyi anlamak adına çalışmalar sürüyor. Özellikle bazı kanser türlerinde standart kemoterapi ilaçlarının yanında hücredeki tümör gelişim yollarına etki eden veya vücudun bağışıklık hücrelerini harekete geçirerek tümörü yok etmeye hedeflenmiş tedaviler (toplumda bilinen adıyla akıllı ilaçlar) konusunda çalışmalar artıyor. Bu alanda yeni ilaçlar geliştirildi. Özellikle kolon, meme, akciğer, böbrek, melanom, over ve tiroid kanseri gibi türlerde bu tarz hedefleyici ilaçlar tedavideki başarı oranını artırmaktadır. Özellikle ileri evre kanserlerde bu ilaçların kullanımı sayesinde hastaların yaşam kalitesi artmakta ve daha önce başarılı sonuçlar alınamayan hastalarda da başarılı sonuçlara ulaşılabilmektedir. Bu hedefleyici tedavilerin büyük bölümü ülkemizde de mevcuttur."
 
GENETİK MUTASYON ANALİZİ GEREKİYOR
Kanser tedavisinde kullanılan akıllı ilaçların bazılarının kullanımı için tümör hücresinden genetik mutasyon analizi yapmak gerektiğinin de altını çizen Doç. Dr. Toker, "Ülkemizde bulunmayan ilaçlar konusunda da Sağlık Bakanlığı'ndan özel izin alınarak Türk Eczacılar Birliği aracılığıyla ilaçların temini sağlanmakta. Burada önemli olan nokta genetik mutasyon analizidir. Mesela akciğer, kolon, meme ve melanom kanserlerinin tedavisinde kullanılacak hedefleyici akıllı ilaçların seçimi için genetik analiz gerekmektedir. Diğerlerinde de tümörün histopatolojik bazı özelliklerine göre akıllı ilaç seçimi gündeme gelmektedir" dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Diyabetik Retinopati Hastalığında Erken Tanı Önemli

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Arşiv