Al gözüm Seyreyle okurla buluştu

Devlet Tiyatroları oyuncu ve yö­netmenlerinden Gürol Tonbul’un Yakın Kitabevi Yayınları’ndan çıkan üçüncü kitabı Al Gözüm Seyreyle, İzmirli kitapseverlerle buluştu.

  • 3
  • 362
Al gözüm Seyreyle okurla buluştu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Devlet Tiyatroları oyuncu ve yö­netmenlerinden Gürol Tonbul’un Yakın Kitabevi Yayınları’ndan çıkan üçüncü kitabı Al Gözüm Seyreyle, İzmirli kitapseverlerle buluştu.

Yayıncı Yakın Kitabevi’nde kitabevi sahibi Levent Salıcı ev sahipliğinde düzenlenen İmza günü, yazarın tiyatro dünyasından çok sayıda arkadaşı ile öğrencileri ile tiyatroseverleri buluşturdu.

Anıların, düşlerin, oyunların hayatının ayrılmaz parçaları olduğunu ve yılların günleri tükettikçe iç içe girerek yine içsel bir yol­culuk, bir yazma serüveni içinde kendini bulduğunu belirten Tonbul, üçüncü kitabı “Al Gözüm Seyreyle”nin ortaya çıktığını söyledi.

Gürol tonbul, “Ağırlıklı olarak Türk Tiyatrosu'ndan esintilerin yer aldığı kitapta yıllar içinden süzülüp gelen sorunlar, dostluklar, kıs­kançlıklar, üzüntüler, acılar, sevinçler ve hep umut etmek üzerine kurulu bir tiyatro anılar demeti, denemeleri ve tiyatro anekdotları… Kısacası, benden, yaşadıklarımdan, anlatılanlardan, yazı­lanlardan ve yaşananlardan oluşan cümleler çıktı ortaya. Bu yazma serüveni -umarım- bu kez de sarıp sarmalayacak, içine çekecek sizi. Çünkü, bu yazma serüveninin başlangıcı olan İyi ki Tiyat­ro Var ve Tiyatroya Bir Bilet yapıtlarına gösterdiğiniz ilgi umut­landırıyor beni” dedi.

GÜROL TONBUL:
1959 doğumlu. Tiyatro eğitimini İzmir Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü Oyunculuk dalında yaptı. Ti­yatro Yüksek Lisansını tamamladı. Tiyatro yaşamı Milliyet Dost Çocuk Tiyatrosu ile başladı.

1983 yılında Devlet Tiyatroları'nın açtığı sınavı kazanarak Adana Devlet Tiyatrosu'nda göreve başladı. Ankara, İzmir, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda (müdür ve sanat yönetmeni) görev yaptı.

1986 yılında tiyatro eğitmenlik görevine başladı. Devlet ve özel üniversitelerin Tiyatro-Oyunculuk bölümlerinde ve çeşitli atölyelerde oyunculuk, mimik, rol, konuşma sanatı, nefes-be- den-enerji ve makyaj dersleri verdi. Akademi Ege'de Sahne Sa­natları Tiyatro Bölüm Başkanlığı yaptı. Soyer Kültür Sanat Fab- rikası'nda Tiyatro Bölüm Başkanlığını sürdürdü ve tiyatro okulu mezunlarına yönelik Özgür Sahne'yi 2008 yılında kurdu. Çok sayıda oyunculuk ve çağdaş oyunculuk teknikleri üzerine atöl­yeler gerçekleştirdi.
Yayınevi ile tanışıklığı "Yakın Oyıınlar"ı kitabevinde sahne­lemesiyle başladı.

Daha önce aralıklı seyreden yazı ile sürekli uğraşısı 2001 yı­lına rastlar. 2004 yılına kadar Şeker Sanat yazı kurulunda görev yaptı ve tiyatro üstüne yazılar yazdı. Aynı yıllarda çeşitli sanat dergilerine de inceleme ve oyunculuk üstüne notlar kaleme aldı. Yazı serüveni Akşam Gazetesi Ege'ye taşındı ve dört yıl süreyle Sahne Arkası köşesinde sanat üzerine yazılar üretti.

2000 yılından başlayarak *TRT'de Arkası Yarın, Radyo Tiyat­rosu, Çocuk Bahçesi ve Çocuk Saati (Beyaz Bisiklet) programla­rını yönetti, seslendirme yaptı ve televizyon programları için bel­gesel drama senaryoları yazdı. TRT İzmir Televizyonu'nda ve TRT İzmir Radyosu'nda kültür ve sanat programı hazırladı ve sundu. 2008 yılında "Yönetmenlik Başarı Ödülü"nün sahibi oldu. 2011'de Devlet Tiyatrosu'ndan oyuncularla birlikte Tiyatro Reaksiyon'u kurdu. Tiyatro Reaksiyon-Mavi Sanat işbirliği ile sahnelenen "Misafir 2011", Almanya'ya göçün 50. yılında sahne­lendi. Oyun "En iyi Birliktelik Ödülü" aldı.

İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı olan, Sait Faik Abasıyanık hikâyelerinden oluşturup yazdığı ve yönettiği "Masallar İnsanlar Bir de Türküler" oyunu Türkiye'de çok sayıda cezaevinde sahne­lendi. "İyi ki Tiyatro Var" serisinin ilk kitabı aynı isimle Yakın Ki-tabevi Yayınları arasında 2014 yılında yayınlandı.

Yazdığı ve yönettiği Düşler-Kukla Oyunu / Tiyatro Büyü So­ner Akçay ile ulusal ve uluslararası bir çok festivale katıldı. Devlet Tiyatrolarında Bizden Masallar projesiyle bu toprağın ürünü masalları, tekerlemeleri, türküleri ve ritimleri derlemeye başladı. İzmir Devlet Tiyatrosunda Nohut Oğlan ve Şahmeran'ı sahneledi. Bizden Masallar yurt içi ve yurt dışı festivallere ka­tıldı. Anna Frank'm Hatıra Defteri ve o dönem güncelerinden oluşturduğu ve yönettiği Anılar/Proje Sanat oyunu ile ulusal ve uluslararası festivallere katıldı. 2023 yılında Tiyatro-Oyunculuk ve Yönetmenlik alanında "Bizimizmir Homeros Ödülü"ne layık görülen Tonbul, Devlet Tiyatrolarında oyunculuk ve yö­netmenlik yapıyor, Akademi 35,5 ta oyunculuk dersleri veriyor ve Psikeart dergisinde tiyatro ve sanat üzerine yazılarını sürdü­rüyor.

Yorumlar (3)
  • Sevil Dokuzer

    Sevil Dokuzer

    1990 lı yıllardan tanırım bütün dernek faaliyetlerimizi bil bize sokak tyaroları ile yardımlarda bulunmuştur .o edebiyatçılar kadar halkın da adamı olmuştur bizim için bir kazançtır

    09 Ocak 2025 14:54:10
  • Salim Çetin

    Salim Çetin

    Gürol Tonbul tiyatro düyasının önemli bir ismi aynı zamanda iyi bir yazardır.

    07 Ocak 2025 22:14:04
  • Şefika Yurga

    Şefika Yurga

    Çok değeŕli canım kardeşim seni başarıdan başarıya koşarken izlemekten müthiş keyf aldım vede çok gururlandım. Ne mutlu bana ki çok eskiye dayanan dostluğumuz var.Daha nice başarılara aynı hızla gideceğinden hiç şüphem yok.Tiyatroya adanmış bir yaşam ve kariyerinin doruğundasın,keyfini çıkar.Seni çok seviyorum

    07 Ocak 2025 09:38:05
YORUM YAZ
Diğer Haberler

Festivali afişi Kenan Yiğit’ten

Zeynep Duru Güleç İzmir'in gururu

Özgürlük 26 Ocak'a kadar

Hasan Rastgeldi Masalın İçinde

Çiğli’de Şiir ve Türkü Rüzgarı

Piyanist Rüya Aydın’ın resitali kulakların pasını sildi

2022-09-24-1664012764330-banner.jpg