Ameliyat sırasında özel bir mikroskopla yapılan anjiyografi ile riskler önleniyor

  • 0
  • 3.531
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalına alınan mikroskop ile Türkiye’de yalnızca birkaç beyin cerrahisi merkezinde gerçekleştirilebilen ameliyat sırasında eş zamanlı anjiyografi ile felç riski asgariye indiriliyor. EÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İzzet Övül ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Öner’in birlikte uyguladığı, ICG Videoanji-ografi adı verilen bu teknikle ameliyat sırasında anjiografi (beyin damarlarını renkli şekilde görüntüleyen bir işlem) yapılıyor.
 
“UYGULANAN TEKNİKLE FELÇ RİSKİ MİNİMUMA İNDİRİLEBİLİYOR”
Uygulanan tekniği anlatan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Öner, konuyla ilgili şunları söyledi; “Bu işlemle Anevrizmaların (kanayan beyin baloncukları) durumu, kapatılıp kapatılmadıkları rahatlıkla görüntülenebiliyor. Kapatma işlemi sırasında klip (maşa) kullanılıyor.  Mikroskop olmadan yapılan ameliyatlarda ise klip’in doğru yerleştirilip yerleştirilemediğini görmek zorlaşıyor. Bazı durumlarda hasta uyanana kadar beyin damarlarının hasar alıp almadıkları anlaşılamıyor ve damarlar hasar aldıysa hastada felç durumu görülebiliyor. Biz bu teknikle felç durumu gibi ortaya çıkabilecek olumsuz koşulların riskini minimuma indiriyoruz”
 
“BU MİKROSKOPLA DAHA ÇOK İNSANA FAYDALI OLABİLECEĞİZ”
Mikroskobun Üniversiteye kazandırılmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. İzzet Övül ise şöyle konuştu: “Bu teknik Türkiye’de var olmasına rağmen, mikroskop fiyatının pahalılığından dolayı çok yaygın şekilde uygulanamıyor. Mikroskop olmadan yapılan ameliyatlar ne yazık ki işlemin doğru yapılıp yapılamadığının anlaşılmasını zorlaştırıyor ve hasta olumsuz, istenemeyen sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bizim bu aleti alabilmemizde EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’ın büyük emeği var. Rektör Prof. Dr. Yılmaz sayesinde birçok hastanın ameliyatını sorunsuz gerçekleştirebileceğiz. Ben kendim ve hastalarım adına teşekkür ediyorum” İZMİR(Ege Ajans /Cansu Özcan, Tuğba Ol)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv